Erdon - Nemzetkozi

2015.10.28. 12:59

A Hold elfedi a „bikaszemét”

Derült égbolt esetén 2015. október 29-én, csütörtökön késő éjjel viszonylag ritka csillagászati látványosságot tekinthetnek meg az érdeklődők.

Derült égbolt esetén 2015. október 29-én, csütörtökön késő éjjel viszonylag ritka csillagászati látványosságot tekinthetnek meg az érdeklődők.

Ekkor a Holdunk elfedi a Taurus, azaz a Bika csillagkép alfáját, vagyis a csillagkép legfényesebb csillagát, az Aldebarant. Felhívom az olvasók figyelmét, hogy a látványosság megtekintéséhez nem feltétlen szükséges távcső sem, de azért azzal élvezetesebb lehet a jelenség, mert a Hold ekkor igen fényesen ragyog majd, ami sajnos rontja a csillagfedés láthatóságát. Ezen az éjszakán a Hold már telehold fázis után jár, de még így is ragyogóan fényes lesz. Holdunk a csillagot (romániai időszámítás szerint) 29-én 23 óra 53 perckor fedi el (a jelenség a Hold bal oldalán észlelhető majd). Több mint egy óra elteltével majd, vagyis már 30-án, pénteken hajnali 1 óra után négy perccel bukkan ki ismét a csillag a Hold jobb oldali pereménél, mely után távolodni fog a két égitest egymástól. Az észleléshez derült, felhőmentes égboltot kívánunk! Amennyiben a látványosságot most nem tudnánk megtekinteni, legközelebb december 23-án este 19 óra után ismét szerencsét próbálhatunk majd.

Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő, a debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület sajtófelelőse

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!