Erdon - Nemzetkozi

2015.06.21. 11:28

Magyar-román vállalkozói egyezmény

Partnerségi megállapodást írt alá pénteken Budapesten a magyarországi Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Romániai Vállalkozók Országos Szövetsége.

Partnerségi megállapodást írt alá pénteken Budapesten a magyarországi Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Romániai Vállalkozók Országos Szövetsége.

A megállapodást a két gazdasági érdekvédelmi szervezet vezetője, magyar részről Demján Sándor a VOSZ ügyvezető elnöke, román részről Ioan Lucian az a hazai vállalkozók országos szövetségének (UNPR) elnöke írta alá. A dokumentum rögzíti azt, hogy a megállapodás célja együttműködések kezdeményezése mind Romániában, mind Magyarországon, kapcsolatépítő, üzleti lehetőségeket feltáró tevékenységek kezdeményezése, az európai alapokban rejlő lehetőségek felkutatása, melyek hozzájárulhatnak a két ország gazdasági kapcsolatainak fejlődéséhez, ugyanakkor a felek kiemelt figyelmet fordítanak a határ menti területekre, amelyeket a megállapodás a két ország üzleti köreinek közös fejlesztési területének tekint. Az aláírást megelőzően Ádám Imre a VOSZ soros elnöke leszögezte: „Ezt az egyezményt a politika kizárásával a vállalkozók érdekében hozzuk létre,és mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy az uniós pályázatok segítségével tudjuk ezt a nagy munkát közösen megvalósítani” Kifejtette továbbá, hogy ez a megállapodás lehetőséget biztosít arra, hogy a magyar és román vállalkozókat megismertessék a két országnak a jogszabály környezetével, illetve lehetőséget ad arra is, hogy közös cégeket alapítva együttműködjenek a romániai és a magyarországi vállalkozók.

Mit nem szabad

Demján Sándor a VOSZ ügyvezető elnöke beszédében kifejtette, hogy az egyezmény aláírását többek között az tette lehetővé, hogy mára már mind a két ország leküzdötte a gazdasági válság hatásait. „Meggyőződésem, hogy Kelet-Európa, Románia és Magyarország is gazdasági sikerre van ítélve. Ennek a gazdasági sikernek a megvalósítói a vállalkozók, és mivel a társadalom gazdasági alapon működik különösen nagy a felelősségünk” - fogalmazott Demján Sándor. Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a VOSZ az elmúlt évtizedek során néhány nagyon sikeres konstrukciót hozott létre az ország különböző kormányaival. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági együttműködést az Európai Unió és mindkét ország kormánya is támogatja, sőt, a magyar állam forrásokat is rendel mellé. Hangsúlyozta, hogy Kelet-Európának az egyik problémája az, hogy az uniós forrásokat nem a bővített újratermelést szolgáló termelési tevékenységekre fordítják, hanem fesztiválokra és olyan jellegű beruházásokra megy el a pénz, amelyek nem teremtenek hozzáadott értéket. „Magyarországon szerencsére ezt sikerült megfordítanunk, ami hosszú harc volt a polgármesterekkel” - fogalmazott Demjén Sándor, aki gratulált a román gazdaság fejlődéséhez, és úgy ítélte meg Románia egy sikerország lesz. „Mivel mindegyikünk kis piaccal rendelkezik, ezért fontos az együttműködés, hogy vállalkozásaink nagyobb piacot nyerjenek” - jelentette ki az ügyvezető elnök, aki egy tanácsot is adott a jelenlevő vállalkozóknak: „ne azt nézzék, hogy mit lehetne jól megcsinálni, hanem mit nem szabad megcsinálni”.

Piac- és kapcsolatbővítés

Ioan Lucian az UNPR elnöke történelminek nevezte a két vállalkozói érdekvédelmi szervezet megegyezésének pillanatát, majd hangsúlyozta azt, hogy el kell kezdeni dolgozni azon, hogy amennyiben a gazdasági élet szereplői meg kívánnak jelenni a másik országban, akkor ne csak a határ menti régióban, de a másik ország belsejében is sikeresen vállalkozhassanak, és ott is biztonságban és otthon érezzék magukat. Ioan Lucian hozzátette, hogy szeretnének néhány dolgot exportálni Romániába abból, ami Magyarországon jól működik. Ezek között említette a Széchenyi Kártya Program átvételét, ami megítélése szerint Magyarországon nagyon jól, működik. Az elnök megjegyezte, hogy a következő időszakban a mezőgazdaság, az idegenforgalom, az oktatás, a kutatás, a megújuló energia területén tudnának sikeresen együttműködni a romániai és a magyarországi vállalkozók a határ menti régiókban, illetve a Dunában rejlő gazdasági potenciált is ki tudnák közösen használni. További célkitűzés az, hogy a magyar vállalkozók Konstancáig, a romániai vállalkozók pedig az osztrák határig eljussanak. A beszédek után a két elnök ellátta kézjegyével a megegyezést rögzítő dokumentumot. Ioan Lucian ugyanaznap megbeszélést folytatott Lőrincze Péterrel a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) mellett működő Üzleti és Ipari Tanácsadó Bizottság (BIAC) végrehajtó bizottsága alelnökével is, ugyanis az UNPR meghívást kapott a BIAC-tól arra, hogy megfigyelői státusban tagja legyen ennek a szervezetnek. A megbeszélés után Ioan Lucian lapunknak elmondta: „nagy megtiszteltetés számunkra, hogy meghívást kaptunk a BIAC-ba, és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az UNPR a szervezet teljes jogú tagja legyen”.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!