Erdon - Nemzetkozi

2014.04.03. 21:33

MIDAS-közgyűlés Európa szívében: kisebbségi sajtóügyeinkről

Az Európai Unió fővárosában, Brüsszelben tartja éves közgyűlését az Európai Kisebbségi és Regionális Nyelvű Napilapok Egyesülete (MIDAS), amelynek a romániai magyar napilapok közül lapunk, valamint a Szabadság a tagja.

Az Európai Unió fővárosában, Brüsszelben tartja éves közgyűlését az Európai Kisebbségi és Regionális Nyelvű Napilapok Egyesülete (MIDAS), amelynek a romániai magyar napilapok közül lapunk, valamint a Szabadság a tagja.

Az európai nemzeti kisebbségek vezető helyi lapjainak képviselői egyeztetnek ezekben a napokban Brüsszelben. Jelenleg is zajlik az EU fővárosában az a tanácskozás, amelyen lapunk is képviselteti magát, mint a az Európai Kisebbségi és Regionális Nyelvű Napilapok Egyesülete (MIDAS) tagja. Az április 3–4–5-én zajló közgyűlésen a MIDAS aktuális belső ügyei is napirenden vannak, ugyanakkor európai uniós felelősökkel is vannak megbeszélések. Így a brüsszeli program részeként fogadja a MIDAS küldöttségét Vesna Caminades, az Euroregio szervezet elnöke, Johan Haggman, az Európai Bizottság többnyelvűségért felelős csoportvezetője, Christian Gsodam, az EU Régiók Bizottságának főtitkári tanácsosa, Markus Warasin, az Európai Parlament női egyenjogúságért felelős bizottságának vezetője. Ugyanakkor szerepel a programban az Európai Parlamentben teendő látogatás mellett Eupen település felkeresése, ottan vezetőkkel és sajtósokkal való megbeszélések. Zárásként Karl Heinz Lambertz miniszterelnök ad fogadást.

Többrétű program

A rendezvénysorozatot a MIDAS elnöksége nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy az európai kisebbségi nyelvű napilapok olvasótábora több mint négymilliós, és a fő kiadványok e közös szervezetben hathatósabban tudnak fellépni megmaradásukért és fejlődésükért. Kiemelt téma az is, hogy egyes szerkesztőségek - így a mienk is - innovatív belső rendszerre áll át, amelyik a net adta lehetőségekre épít. Ezzel mintegy megelőlegezzük azon változásokat, amelyek az internetes sajtó elterjedésével átszabják majd a médiapiacot.

A rendezvénysorozat ünnepi momentuma lesz a MIDAS-, illetve Habsburg Ottó újságíródíjak átadása. A MIDAS újságírói elismerését - amelyet néhány éve épp e sorok írója is átvehetett - idén Dolors Altarriba katalán sajtós kapja, aki az El9Nou munkatársa. A kisebbségek és a többségi nemzetek közeledéséért járó Habsburg Ottó díj ezúttal a francia Libération munkatársáé, Laure Equy -é lesz.

Citoyen

Ugyancsak a Brüsszelben most zajló egyeztetéseken ismerteti a MIDAS-küldöttség a lapunk és hírportálunk bevonásával zajló úgynevezett Citoyen programot az EU felelőseivel. Mint arról annak idején beszámoltunk, az általunk szerkesztett és működtetett erdon.ro is bekapcsolódott az EU által támogatott ama projektbe, amelynek kezdeményezője a MIDAS volt. Ennek lényege, hogy minden MIDAS-tag portál (ami a Európa-szerte számos ilyet jelent) rendszeresen tesz közzé tájékoztató anyagokat az EP-ről, a parlamentről magáról, valamint az EP-választási kampányról. A mi olvasóink például az erdon.ro Citoyen elnevezésű almenüjében találhatják meg a szükséges információkat, havi rendszerességgel. Erről a projektről ad számot most, egy hónappal a zárás előtt a küldöttség az Európai Parlamentben.

Ugyancsak bekapcsolódunk abba a nemzetközi vetélkedőbe is, amelynek lényege, hogy minden résztvevő kiadvány mindegyik országban külön versenyt szervezett EU-témában, 25 évnél fiatalabbak számára. Egyrészt az Unióval kapcsolatos kérdésekre kellett helyes választ adni, másrészt kreativitási verseny is volt. Minden szerkesztőség kiválasztotta azt az egy-egy győztest, aki végül Brüsszelben vehetett részt tanulmányúton, még tavaly novemberben. Mint akkoriban megírtuk, váradi nyertesünk egy diáklány volt, ő utazhatott a delegációval tanulmányútra. Ennek az uniós finanszírozású programnak a kiértékelésén is részt vesz küldöttségünk jelenleg az EU fővárosában.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!