Erdon - Nemzetkozi

2013.10.02. 16:12

Hollande rendreutasította a romakérdésről vitázó minisztereit

Francois Hollande francia elnök a kormányon belüli "szolidaritás" és "egység" nevében arra kérte minisztereit, hogy fejezzék be a kelet-európai cigányok integrációja kapcsán folytatott nyílt vitát.

Francois Hollande francia elnök a kormányon belüli "szolidaritás" és "egység" nevében arra kérte minisztereit, hogy fejezzék be a kelet-európai cigányok integrációja kapcsán folytatott nyílt vitát.

Hollande jelezte: elvárja Jean-Marc Ayrault miniszterelnöktől, hogy "ezentúl jobban hangolja össze a kormány munkáját és kommunikációját" - mondta a szerdai kormányülést követően Najat Vallaud-Belkacem kormányszóvivő.

A szóvivő hozzátette: "a köztársasági elnök véget vetett az elmúlt napokban folyó polémiának, s arra emlékeztetett, hogy Franciaországnak értékei és elvei vannak, és hogy a romákkal szembeni politikánk azokat szigorúan tiszteletben tartja".

A kormányülést követően az elnöki hivatal által kiadott közlemény szerint Hollande leszögezte, hogy Franciaország tiszteletben tartja a romákat és segíti az integrációjukat, amikor "a lehetőség és a szándék is megvan rá". Az illegális cigánytelepek felszámolása kapcsán az államfő arra emlékeztetett, hogy "annak egy előzetes bírói döntés az alapfeltétele, kivéve, ha az ott élő emberek biztonsága miatt sürgősségi helyzet adódik".

Manuel Valls belügyminiszter a múlt héten többször is kijelentette, hogy a kelet-európai romák többsége szerinte nem akar beilleszkedni a francia társadalomba. "Ábrándokat kerget az, aki azt hiszi, hogy a roma népesség problémáját meg lehet oldani kizárólag az integráción keresztül” - mondta Valls a France Inter közrádiónak, hozzátéve: nincs más lehetőség, mint a sátortáborok felszámolása, és a bevándorló romák hazatoloncolása Romániába és Bulgáriába.

A kijelentés nagy megrökönyödést váltott ki a baloldali táborban, még a kormánytagok részéről is. A koalícióban szerepet vállaló Zöldek részéről Cécile Duflot lakásügyi miniszter különösen élesen támadta kollégáját, aki szerinte megtagadta "a köztársasági paktum elveit", s ezért Francois Hollande államfőtől kérte Valls rendreutasítását.

"Ragaszkodom a kollektív döntési folyamathoz. De a vitát a kormányon belül, és nem a nyilvánosság előtt kell lefolytatni" - idézte a kormányszóvivő az államfőt.

A vita tartalmi kérdéseit illetően Hollande elismerte, hogy a romákat gyakran megbélyegzik Franciaországban, de véleménye szerint az "állampolgáraink is jogosan háborodnak fel, főleg amikor a javaikról és a közbiztonságról van szó".

Hollande egyben arra kérte Romániát és Bulgáriát, hogy "vállalják ők is a felelősséget a saját állampolgáraik integrálásában".

Az elnök a kormánytagoktól azt is kérte, hogy tartsák tiszteletben a "kollegialitás, a szolidaritás és a felelősség elveit minden kérdésben, különösen, a legkényesebbekben". "A kormánytagság nem szünteti meg a személyes érzékenységet, de az előbb említett szabályok szigorú betartását követeli meg" - hívta fel a figyelmet az államfő.

A kormányülést követően a belügyminiszter egyébként cáfolta, hogy sajnálatát fejezte ki a romákról tett kijelentései "ügyetlensége" miatt. Kormányforrások ugyanis délelőtt azt állították, hogy Valls a miniszterelnöknek négyszemközt ezt mondta. A belügyminiszter jelezte, hogy sajnálja "a vita hevességét és azt, hogy kifordították és félreértelmezték a szavait, valamint azokat a támadásokat, amelyeknek célpontjává vált".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!