Erdon - Nemzetkozi

2012.10.22. 23:36

Újabb exhumálásokat és azonosító vizsgálatokat hajtanak végre a szmolenszki katasztrófa ügyében

Kihantolták a lengyel kormánygép szmolenszki katasztrófájának két további áldozatát, hogy tomográfiai és DNS-vizsgálatokkal is ellenőrizzék személyazonosságukat.

Kihantolták a lengyel kormánygép szmolenszki katasztrófájának két további áldozatát, hogy tomográfiai és DNS-vizsgálatokkal is ellenőrizzék személyazonosságukat.

 

Lengyel sajtóértesülések szerint a hétfőn hajnalban Varsóban exhumált áldozatok egyike Ryszard Kaczorowski, az emigrációban működő utolsó (nem kommunista) lengyel elnök. A katonai főügyészség azonban a hozzátartozók kérésére nem erősítette meg a hírt, és elzárkózott a másik áldozat kilétének nyilvánosságra hozatalától is.

Marcin Maksjan, az ügyészség képviselője szerint a kísérő iratok részletes megvizsgálása után rendelték el a kihantolást, mert valószínűnek tartják, hogy téves azonosítás miatt összecserélték a földi maradványokat - írta hétfőn a Gazeta Wyborcza című napilap online kiadása. A vizsgálat eredményei egy héten belül várhatók, de a szakvéleményt csak három-négy hónap múlva kapja meg az ügyészség.

A 2010. április 10-én Szmolenszk mellett lezuhant lengyel kormánygép katasztrófájának vizsgálata nyomán már öt exhumálást végeztek el. A szakértők kimutatták: három esetben nem vonható kétségbe az áldozatok azonossága, míg a szeptemberben Varsóban és Gdanskban kihantolt földi maradványokról a genetikai vizsgálatok kiderítették, hogy összecserélték őket.

A katonai ügyészség még az idén további exhumálásokat is tervez.

A Lech Kaczynski lengyel elnököt és kíséretét szállító Tu-154-es repülőgép rendkívüli időjárási körülmények között lezuhant, és a fedélzetén lévő mind a 96 személy szörnyethalt. Az áldozatok maradványait - lengyel hivatalos megbízottak jelenlétében - orosz szakértők vizsgálták meg, majd lezárt fémkoporsókban szállították Lengyelországba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!