Erdon - Nemzetkozi

2011.08.17. 15:45

Kadhafi meggyengült, a napjai meg vannak számlálva (?)

<div> Moammer Kadhafi fegyveres erői meggyengültek, a líbiai vezető napjai meg vannak számlálva - jelentette ki kedden Washingtonban Leon Panetta amerikai védelmi miniszter.

Moammer Kadhafi fegyveres erői meggyengültek, a líbiai vezető napjai meg vannak számlálva - jelentette ki kedden Washingtonban Leon Panetta amerikai védelmi miniszter.

Panetta, aki a Nemzeti Védelmi Egyetemen megrendezett fórumon Hillary Clinton külügyminiszterrel közösen foglalt állást az amerikai katonai, diplomáciai és a segélyezési kiadások csökkentése ellen, kijelentette: Nasszer al-Mabruk Abdullah líbiai belügyminiszter dezertálása is azt mutatja, hogy mennyire meggyengült a líbiai rendszer.

Egy út

Panetta kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak nincs más választása, mint együttműködni Pakisztánnal, annak ellenére is, hogy Iszlámábád kapcsolatot tart fenn az olyan iszlamista szélsőséges szervezetekkel, mint a Hakkani csoport és a Laskár-e-Taiba. Hangsúlyozta, hogy Pakisztán nukleáris hatalom és Amerikát érdekelnie kell, hogy mi történik ezekkel a fegyverekkel.

Panetta a vonatkozó adatok titkosságára hivatkozva nem kívánta kommentálni azt az értesülést, amely szerint a pakisztániak hozzáférést biztosítottak a kínaiak számára az Oszama bin Laden likvidálásakor lezuhant, szupertitkos amerikai helikopter roncsaihoz.

A Pentagon vezetője szerint az amerikai biztonságra nézve "pusztító" következményekkel járna, ha kongresszus által felállított "szuperbizottságnak" az év végig nem sikerülne megállapodnia a deficitcsökkentés alternatív módjáról és ezért automatikusan életbe lépnének a védelmi tárca kiadásait is érintő megszorítások.

Leon Panetta rámutatott: a védelmi minisztérium kész arra, hogy a kongresszus korábbi döntésével összhangban, 10 év alatt 350 milliárd dollárral csökkentse a büdzséjét, de minden további megszorítás veszélyeket hordoz magában. Amennyiben a "szuperbizottság" tagjainak nem sikerülne dűlőre jutniuk, a biztonsági kiadások további 500 milliárd dollárral csökkennének.

Hillary Clinton kijelentette, hogy Amerikának a katonai ereje fenntartása mellett biztonsági érdeke megőrizni a külügyminisztériumnak a diplomáciában és a segélyezésben játszott szerepét is.

Lehet, hogy Kaddhafinak annyi, de tény, hogy ezt már többször mondták...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!