ERDON Music

2008.11.10. 10:48

Rosszul lett egy koncerten és meghalt Miriam Makeba

<p>Rosszul lett egy olaszországi koncert után, és a kórházba szállítást követően elhunyt a dél-afrikai zenei legenda, Miriam Makeba - közölte hétfőn az ANSA olasz hírügynökség. Az Afrika Mamaként is ismert énekesnő 76 éves volt.</p>

Miriam Makeba a Nápoly melletti Castel Volturnóban lépett fel vasárnap este azon a koncerten, amelyet a maffiáról írt, "Gomorra" című könyv olasz szerzője, Roberto Saviano támogatására rendeztek. Az énekesnő az előadást követően rosszul lett, összeesett, majd a kórházba szállítást követően életét vesztette. A nápolyi kórház orvosai szerint halálát szívinfarktus okozta. A dél-afrikai sztár szülőföldjén az apartheid elleni harc szimbolikus alakjának számított. 1932-ben született Johannesburgban, és bár már az ötvenes évek elején bemutatkozott énekesként, igazi karrierje 1959-ben kezdődött, amikor a dél-afrikai Manhattan Brothers együttes énekeseként az Egyesült Államokban turnézott.

Még ebben az évben szerepet vállalt egy apartheid-ellenes amerikai dokumentumfilmben, és tanúskodott az ENSZ-ben az apartheid-rendszer ellen. Ennek következtében 1960-ban megfosztották dél-afrikai állampolgárságától, így a következő 31 évet száműzetésben töltötte az Egyesült Államokban, Európában és Afrika más országaiban. Az énekesnő az 1990-es évek elején, Nelson Mandela szabadulása után tért vissza Dél-Afrikába.

Miriam Makeba volt az első afrikai nő, aki Grammy-díjat kapott, amit 1965-ben vehetett át Harry Belafontével közös albumáért. Két évvel később, 1967-ben mutatta be a dél-afrikai motívumokra épülő és később világhírűvé vált, "Pata Pata" című dalát. Több mint három évtizeddel később, 2000-ben ismét Grammy-díjat kapott, ezúttal a világzene kategóriában versenyző "Homeland" című albumáért. 2005-ben nemzetközi búcsúturnéra indult, amelynek során - tervei szerint - felkereste volna az összes országot, ahol valaha megfordult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!