ERDON Helyi sport hírek

2018.03.28. 11:12

Amikor a lába már nem bírja, a szíve viszi tovább

Múlt szombaton délután a nagyváradi Ramada Hotel konferenciatermében mintegy ötven érdeklődő, sportbarát, triatlonista előtt tartott beszélgetéssel egybekötött beszámolót Szőnyi Ferenc, amatőr magyar triatlonista, hosszútávfutó, hosszútávú kerékpározó, vasember, világbajnok ultratriatlonista.

Múlt szombaton délután a nagyváradi Ramada Hotel konferenciatermében mintegy ötven érdeklődő, sportbarát, triatlonista előtt tartott beszélgetéssel egybekötött beszámolót Szőnyi Ferenc, amatőr magyar triatlonista, hosszútávfutó, hosszútávú kerékpározó, vasember, világbajnok ultratriatlonista.

 

A világbajnok Szőnyi Ferenc a Nagyváradi Xterra Sportklub meghívására érkezett Nagyváradra, s amint azt tőle megtudhattuk ő lesz a nagykövete, „hivatalos arca” a már hagyományosnak tekinthető – idén június 2-án sorra kerülő – nagyváradi Xman Romania elnevezésű hosszútávú triatlon versenynek.

Káoszba fulladt úszóedzés

A szombati kötetlen beszélgetés alkalmával a kezdetekről Ionescu Nicolett, volt kolléganőnk, a Nagyváradi Xterra Sportklub tagja faggatta Szőnyit, aki eképpen emlékezett vissza: „negyven felett az ember azon veszi észre magát, hogy kezd eltunyulni, hízásnak indul, a mozgása sem olyan már, mint az özikéé, és ilyenkor sokan elgondolkodnak a hogyan-továbbról. Nekem abból a szempontból volt szerencsém, hogy barátaim állandóan unszoltak, fussak, mert az egészséges, és látván kitartásomat rám beszélték, hogy nevezzek be egy versenyre is. A bonyhádit követő első ilyen egy 12 km-es megmérettetés volt, amelyet 12 óra alatt kellett teljesíteni, mit ne mondjak, én is meglepődtem, hogy második lettem, ezzel országos bajnoki ezüstérmet szereztem. Hogy a fizikumomnak, a kitartásomnak, a belső indíttatásnak köszönhetem-e a sikereket nem tudom, de ahogy teltek az évek úgy neveztem egyre hosszabb távú és nehezebb versenyekre, és nem vallottam szégyent egyiken sem, vérbeli vasember vállt belőlem…” Az első dupla ironman eseményén, 2008-ban a sportág nagy megdöbbenésére harmadikként ért célba a Mexikóban lebonyolított 10-szeres ironman versenyen (összesen úsztak 38 km-t, kerekeztek 1800 km-t, és lefutottak 422 km-t). Egy évvel később visszatért oda, világbajnok lett, sőt, a megszerzett pontok révén új rekordot állított fel az amerikai kontinensen.

Visszaemlékezve a bonyhádi verseny előkészületeire, egy hónappal a rajt előtt bevallotta a barátainak, hogy nem tud úszni, ezért ők edzőt fogadtak mellé: „az első úszóedzés káoszba fulladt, az 50 m-es medencében harminc méterig bírtam… Ehhez képest Bonyhádon a 43-ként szálltam ki a vízből, és végül a negyedik helyen végeztem”.

Szív és tüdő nem kapható

Magáról azt állítja, hogy mindössze egy lelkes amatőr, aki első sorban saját magának próbál megfelelni. „A triatlon nem az a sportág ahol bemész a szaküzletbe megveszed a legjobb bringát, a legmenőbb úszórucit, és a legkönnyebb futókákat, majd sorra nyered a versenyeket. A kellékeket valóban meg tudod vásárolni, csak két dolog nem kapható ott: szív és tüdő. Hogy mi motivál mégis? A táskámban, amellyel futok van összehajtogatva egy magyar zászló, én ott hordom a szívemet. Csak ezek a kutyaütőknek nincs…” – tért el némileg a tárgytól az atléta, utalva utolsó mondatával a magyar labdarúgó válogatott tagjaira, akik előző este Budapesten vereséget szenvedtek Kazahsztántól!!!

Szőnyi azzal ejti még manapság is ámulatba szurkolótáborát és a futótársakat, hogy a hátrányból állandóan sikerül előnyt kovácsolnia, olyan döbbenetes hajrája van, amire az ellenfelek még nem találták meg az ellenszert. „Nem ördöngösség, mindössze annyi ebben a trükk, ha lehet annak nevezni, hogy állandóan konstansan teljesítek, mindeközben a társak fáradnak, és ahogy telnek a kilométerek, úgy lassulnak. Mint világbajnok, lehetek kicsit nagyképű? Nem az ellenfelek szereznek előnyt, hanem én adok nekik…”

Azt is megtudhattuk, hogy korábban nem a győzelem számított, mára azonban valamelyest változott a helyzet olyan szempontból, hogy saját magának állítja össze a versenyszezont, ezért a lehető legnehezebbeket választja, és az már siker számára, ha sikerül teljesítenie őket.

Rekorddöntögető

Az elmúlt tíz évben számos nemzetközi versenyen vett részt, de amelyekre a legbüszkébb lehet, azokat a tavalyi évben érte el: egyaránt első lett a – világon csak általa teljesített – himalájai Hell Ultra Runningon (120 óra alatt kellett lefutni 480 kilométert, 10 ezer méteres szintemelkedéssel), majd Svájcban a Deca Ironman megmérettetésen. A nevéhez fűződik egy korábbi kerékpáros rekord is: 2010-ben megdöntötte a 24 órás, és az 1000 km-es kerékpározás rekordját is; 24 óra alatt 721 km-t tekert, illetve 34 óra alatt teljesítette az 1000 km-t. Különleges, hogy kétszer teljesítette az egyik leghosszabb és legnehezebb szárazföldi versenyt, a Spartathlont (245,3 km), és az egyik leghosszabb kerékpáros versenyt is, a Race Across America-t (4800 km).

Visszatérve a tavaly rendezett himalájai 480 km-es Hell Ultra Running-ra, amelyet még soha senki nem futott végig, 2017-ben hárman jelentkeztek a megtételére, közülük is egyedül Szőnyi Ferenc ért célba, mivel francia és indiai vetélytársa idő előtt feladta a küzdelmet. „350 km-nél volt egy olyan pont, hogy nem bírom tovább, sem erőnlétileg, sem idegileg, hogy itt vége. Pedig a lelki szemeim előtt már szinte láttam a célt, hogy már csak 130 kilométer, és átszakíthatom a célszalagot, és ekkor hirtelen átestem a holtponton, csak futottam tovább, egészen a végcélig” – nosztalgiázott. Szőnyi.

A világra szóló eredményekre végre „odafönt” is felfigyeltek, idén március 15-e alkalmával ugyanis Szőnyi Ferenc megkapta a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetést, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét!

Futás= egészség!

Számtalanszor fordulnak hozzá olyan kérdéssel, hogyan lehet egészségesen élni?, vagy mit kell azért tenni? „Nagyon egyszerű – véli Szőnyi, – a láb mindig kéznél van, a futás pedig 10 százalékban hasznos a maradék kilencven pedig tiszta egészség. A futás élettani dolog, aki fut, annak nincs ideje orvoshoz járni, emellett ugyanerre neveli a környezetében élőket is. Vallom, hogy, aki naponta fut, az tovább él”. A világbajnok ultratriatlonista ugyanakkor halkan elmesélte, hogy a családja nem követi őt ezen az úton: „a kislányom nagyon keveset sportol, a feleségem orvosi bajait pedig hosszadalmasabb felsorolni, mint azokat, amelyekben nem szenved… Ők valahogy kimaradtak a szórásból, talán azért is, mert kevesebbet vagyok velük, mint szeretném, sajnos a futásra, a versenyekre szánt időt tőlük veszem el, de nagy szerencsémre ezt ők nagyon jól kezelik, és már megszokták, hogy apu nincs itthon, mert fut”.

És hogy mit fogyaszt az ilyen hosszú távú versenyeken?, „mindent, csak nem gumimacit, ahogy azt a bulvársajtó megírta, Ha hiszik, ha nem, a leges legegészségtelenebb dolgok csúsznak le a torkomon futás előtt, közben és után: Coca-Cola, fehér répacukor, töménytelen mennyiségű csokoládé és fagylalt. Hát, valamivel pótolni kell a szénhidrátokat. Olyankor azzal takarózok, hogy csak amatőr sportoló vagyok, ezért nekem szabad ilyesmit ennem. Természetesen nagyon fontos a mértékletesség… Komolyra véve, azt tudni kell, hogy a hosszú versenyek alkalmával borul a folyadékháztartásunk, ezért rengeteg vizet fogyasztok, vallom, hogy az tart életben”.

Ami a jövőt illeti? Szőnyi röviden csak annyit mondott: „úgy érzem nem szellemi tompulás, ha kijelentem: idén is a világ legjobbja akarok maradni!”

Búcsúzóul az ultratriatlonistáknak szolgált némi tanáccsal: „ne próbáljanak meg utánozni, mert ilyen szervezet, akarat és bizonyítási vágy csak egy létezik a világon. Szép és hasznos dolog célokat kitűzni magunk elé, de azok ne haladják meg tűrőképességünket, és még a határát se súrolja, mert súlyos következményekkel is járhat”…

Elképesztő távok, eredmények

A laikusabbak számára annyit: az Ironman a hosszútávú triatlon verseny egyik fajtája, amelyet a World Triathlon Corporation (WTC) szervez az egész világon. Az Ironman megszakítás nélküli 3,86 km úszásból, 180,25 km kerékpározásból és egy maratonból (42,195 km futásból) áll.

Már magát a versenyt is hatalmas fegyvertény teljesíteni, akkor gondoljunk csak bele milyen ember feletti dolgokat vitt véghez Szőnyi azzal, hogy pályafutása 12 éve alatt több, mint 120 Ironman megmérettetésen vett részt és fejezett be inkább több, mint kevesebb sikerrel. Ezen felül teljesítette a Deca Ironmant (10 x Ironman táv), a Double Deca Ironmant (20 x Ironman táv), a 30 x Ironman távot harminc nap alatt, a majd 5000 km-es kerékpáros Race Across Americát, a Spartathlont (246 km), a La Ultrat (333 km), a perui The Jungle Ultra-t (230 km), az argentinai La Misiont (200 km), és egyedül a világon a himalájai The Hell Race-t (480 km).

Szántó Á. Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!