ERDON Helyi sport hírek

2016.09.14. 17:37

Évadzáró a fogathajtóknál: Rákóczi újra bajnok

Marosvásárhelyen rendezték meg múlt hét végén a román nemzeti fogathajtó bajnokság utolsó fordulóját, amely egyben a döntő is ebben a sportágban. A bajnoki címet, immár hatodik alkalommal az érköbölkúti Rákóczi Gergő szerezte meg.

Marosvásárhelyen rendezték meg múlt hét végén a román nemzeti fogathajtó bajnokság utolsó fordulóját, amely egyben a döntő is ebben a sportágban. A bajnoki címet, immár hatodik alkalommal az érköbölkúti Rákóczi Gergő szerezte meg.

A marosvásárhelyi nemzeti fordulóval párhuzamosan zajlott a nemzetközi fogathajtó verseny is, amit a F.E.I. háromcsillagos versenynek minősített, ami azt jelenti, hogy jelenleg hazánkban az egyetlen háromcsillagos fogathajtó seregszemle. A versenynek effajta rangsorolása azt jelzi, hogy a nemzetközi lovas-szövetség elismeri azt a hatékony munkát, amit a lovassport szakágazatában végeznek Romániában. A megmérettetésre a hazaiakon kívül Horvátországból és Magyarországról is érkeztek fogatok, emelve a verseny színvonalát, ennek megfelelően az elbírálók is „megütötték” a nemzetközi szintet: a bírói testület tagjai Ausztriából, Csehországból, Magyarországból és Lengyelországból érkeztek.

A román nemzeti bajnokság köztudottan négyfordulós, és érdekessége, hogy ebben az évben a harmadik fordulót a magyarországi Mezőhegyesen tartották, hiszen az itteni anyagi támogatás hiánya miatt egyre nehezebb helyszint találni mind a négy fordulónak.

Pénzhiány

Annak ellenére, hogy a lovassportok között a fogathajtás a legsikeresebb ágazatnak számit Romániában, az utóbbi évtizedben jónéhány fogathajtó versenynek korábban helyszint adó bázis megszűnt. Itt elég, ha a paptamási, a gyergyói, a szentkirályi valamint a karcfalvi egykori pályákra gondolunk, máris evidensek a veszteségek. Sajnos, a fogathajtás ma szinte egészében néhány sportszerető család terheire szorul és dr. Kelemen Atilla és a fogathajtó szakbizottság áldozatos munkájának köszönhetően éli túl pénzszűkös éveit. Még akkor is, ha a szakértők szerint e sportág a legköltségesebb a Formula–1-es versenyek után…

A 6. bajnoki cím

A marosvásárhelyi döntőn nem születtek meglepetések, az előző három forduló után élen álló érköbölkúti Rákóczi Gergő ezúttal is megőrizte elsőségét, elhódítva ezáltal a román bajnoki címet. A mindenkori román bajnokságban ő az egyedüli, aki immár hatodszor lett nemzeti bajnok, így tovább fényezte a sportmesteri díját és megőrizte helyét a világ tíz legjobb fogathajtója sorában. Egyébként az idén Gergő sikeresen vizsgázott a román lovassportedzői képzésen, ezáltal pillanatnyilag ő az egyetlen oklevéllel rendelkező fogathajtó edző Romániában, nem véletlen, hogy a Romsilva, a román méneseket fenntartó vállalat Rákóczit nevezte ki a hazai ménesek hivatalos edzőjének.

Ami pedig a marosvásárhelyi versenyt illeti, a második helyen a gyergyóalfalusi Pál Attila végzett, míg a bronzérmet az iratosi (Arad megye) Varga Roland szerezte meg. A 2016-os versenyévad azért is bírt különleges jelentőséggel, mert idén ünnepelte a román fogathajtás a 30. évfordulóját: 1986 szeptemberében a maros megyei Tófalván először rendeztek Romániában nemzetközi lovas szövetség által is elismert három napos fogathajtói versenyt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!