ERDON Helyi sport hírek

2016.07.12. 16:02

Kettesfogathajtó verseny a Kismezőn

A tizenhetedik alkalommal megrendezett, nemzetközi kettesfogathajtó versenyen számos sportoló és ló mérte össze tudását vasárnap délelőtt a hegyközcsatári Kismezőn.

A tizenhetedik alkalommal megrendezett, nemzetközi kettesfogathajtó versenyen számos sportoló és ló mérte össze tudását vasárnap délelőtt a hegyközcsatári Kismezőn.

Már a reggeli órákban kezdtek érkezni a fogatok Bihar megyéből és a magyarországi Kabáról és Sarkadról, hogy a hajtók összemérhessék tudásukat és lovaik ügyességét az immár hagyományossá vált nemzetközi fogathajtó versenyen, amelyet ez alakalommal is akadályhajtásból és vadászhajtásból állt. A rendezvény Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnökének és Bíró Ferenc az EMNP hegyközcsatári szervezetének köszöntő beszédével vette kezdetét. A zsűri elnöke ez alkalommal is a nemzetközi hírnévnek örvendő Rákóczi Lajos volt, aki a Román Fogathajtó-szövetség tagja. Rákóczi Lajos profi módon kommentálta az eseményeket. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, hiszen a versenyt mindenki komolyan vette, és megpróbálta kihozni a maximumot úgy a lovakból, mint saját magukból a nagy kánikula ellenére.

Elvándorolt a díj

A versenyt felügyelő bírák szigorúak, ugyanakkor igazságosak voltak, minden hibáért pontlevonással sújtották a versenyzőket. Az eseményen részvevők nem mentek haza üres kézzel, hiszen a győztesek mellett mindenki kapott egy-egy résztvevői díjat. A szünetben, az Érkeserűből érkezett Jakó Csaba és családja pónifogat bemutatót tartott a közönségnek.

Ami magát a versenyt illeti, elsőként az akadályversenyt bonyolították le: első helyen – a korábbi versenyek állandó részvevője – két szép lovával a Nagyváradról érkezett Bede István Mihály lett, megelőzve a szintén nagyváradi Babó Kálmán, illetve a szalárdi Lévai Zsombort. Délután a vadászhajtással folytatódott a megmérettetés, és bár a meleg nem hagyott alább, a nézők így is látványos bemuatatónak lehettek szemtanúi. A verseny végeredménye: 1. Babó Kálmán, 2. Molnár Lajos (Kaba ), 3. Bede István Mihály. A tavaly életre hívott vándorkupát (a két versenyszám, az akadály- és vadászhajtásban elért összesített pontszám alapján a legjobbnak bizonyuló sportoló kapja) egy évig a kabai Molnár Lajos birtokolhatta, idén viszont át kellett azt adnia Babó Kálmánnak.

Tóth Zsigmond

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!