ERDON Helyi sport hírek

2012.02.28. 14:48

Európa bajnokságon is villogna már Amalia Tătăran

A szatmáriak közül Bogdan Dascălu tőrvívó, illetve Bianca Oros párbajozó a kadetek Európa–bajnokságán az egyéni és csapatviadalokban is pástra lépnek Porecban, míg Amalia Tătăran és Veres Gréta a juniorok küzdelmében szerepel a horvátországi kontinenstornán.

A szatmáriak közül Bogdan Dascălu tőrvívó, illetve Bianca Oros párbajozó a kadetek Európa–bajnokságán az egyéni és csapatviadalokban is pástra lépnek Porecban, míg Amalia Tătăran és Veres Gréta a juniorok küzdelmében szerepel a horvátországi kontinenstornán.

 

 

Csütörtökön kezdőnek a horvátországi Porec településen a kadet és junior korosztályos vívók Európa–bajnoki viadalai, a Szatmárnémeti SK–t pedig összesen négy sportoló fogja képviselni. Elsőként Bogdan Dascălu lép majd pástra, ő már a nyitányon küzdeni fog a tőrvívó fiúk egyéni viadalában. A Lengyel Éva, File Attila edzőpáros tanítványa a tavalyi, klagenfurti kontinensviadalon a 22. helyen zárt, legjobb nemzetközi eredményét pedig tavaly novemberben jegyezte a németországi Halléban, ahol a 15. pozíciójában fejezte be az európai körversenyt. A mostani Eb előtt az európai ranglista 65. helyét foglalja el a 17 éves tőrvívó, de edzői remélik, hogy egy jó teljesítménnyel lepi majd meg ellenfeleit. Március 4–én a csapatversenyben is pástra lép Dascălu, és a rangsorban elfoglalt pozíció tekintetében a román válogatott legjobbja: Alexandru Prundeanu (Chimia Rm. Vâlcea) a 77., Alexandru Georgescu (Steaua) a 210., Vlad Porosniuc pedig a 498. a 17 éven aluliak 604–es listáján.

 

Párbajozók

Március 3–án debütál az Eb–n Bianca Oros párbajtőrvívó. A Csiszár Ferenc, Nagy Lehel, Langenbacher István edzőhármas 16 éves tanítványa a tavaly novemberi mödlingi európai körversenyen nyújtott remek teljesítménye győzte meg a román szövetség képviselőit, hogy válogatott tagként részt vegyen a horvátországi kontinensviadalon. Az ausztriai 8. helyezéssel szerzett pontok egyébként az európai rangsor 73. helyére repítették a Szatmárnémeti SK párbajozóját. Oros március 5–én küzd majd az Eb csapatviadalában is.

Március 6–án kezdenek a juniorok és a Nők Nemzetközi Napján akár érmes helyezésért is szoríthatunk szatmári párbajozónak. A korosztály romániai bajnoka, a 20 éven aluliak világranglistájának 17. helyezettje, Amalia Tătăran lép majd pástra. Csiszár Ferenc érdemes edző 18 éves tanítványa eddig többnyire világversenyeken villogott: 2010–ben a kadetek bakui világbajnokságán ezüstérmes lett, majd a juniorok vb–jén a 14. helyen zárt, tavaly decemberben pedig bronzérmet szerzett Burgosban az U20–as korosztályos Világkupán. „Európa–bajnokságon még nem sikerült maradandót alkotnia Amaliának. Talán most összejön, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy rendkívül erős a mezőny. Az oroszok és az olaszok a favoritok. De benne van a pakliban, hogy nagyon fogunk örülni az Eb végén, mint ahogy az is, hogy azt mondjuk majd: jövőre jobb lesz” – mondta lapunknak a szatmári párbajozók mesteredzője, aki Tărăran mellett Veres Grétával vesz részt a junior–Eb–n. A 17 éves párbajozó az utóbbi egy évben hullámzó teljesítményt nyújtott, talán az Isztriai–félszigeten fekvő tengerparti város levegője jó hatással lesz a szatmári sportolóra. Legutóbb tavaly januárban, a mödlingi Vk–n a 9. helyen zárt, azóta viszont csak egyszer, a Laupheimben rendezett Vk–n sikerült a legjobb 64 között zárnia. Így, a világranglista 213. helyét foglalja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!