ERDON Helyi sport hírek

2012.01.11. 13:50

Mani továbbra is a tizenkilencedik

Őrzi 19. pozícióját a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel a 2012–es Dakar–ralin, öt nappal a vége előtt.

Őrzi 19. pozícióját a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel a 2012–es Dakar–ralin, öt nappal a vége előtt.

A Vectra Racing Team motorosa a kilencedik versenynapon is tartani tudta a tempóját, és a 27. idővel érkezett célba az 556 kilométer mért szakasz végén. A nap végi elszámolásnál viszont a 23. helyre helyre sorolták Mani, aki így megőrizte a hétfőn megszerzett pozícióját az összetettben. Csapattársa, Marcel Butuza az 50. időt motorozta, ő az összetettben is az 50–ik, a Maraton kategóriában viszont továbbra is éllovas.

Az Antofagasta – Iquique közötti szelektív egyébként szerpentinen vezető, köves, poros szakasszal kezdődött, majd 98 kilométeren keresztül aszfaltozott úton haladt a mezőny (itt nem mérték az időt), mivel több helyen problémák voltak az útvonalban, ezért kerülőket kellett beiktatni. A vége nagyon gyors volt, ez látszott Mani idején is, aki az utolsó száz kilométeren jelentősen javított idején.

A nap végi elszámolás egyébként különösen is fontos volt kedden, ugyanis a motoroknál alaposan megkeverte a kártyákat. A szelektíven a spanyol Marc Coma volt a leggyorsabb, viszont a büntetésekkel visszacsúszott a 7. helyre, míg a hetedik időt motorozó francia Cyril Despres a másodikra lett sorolva. A szakaszt a Yamaha gyári csapatának a pilótája, a portugál Helder Rodrigues nyerte. Az összetettben Despres 2 perc 28 másodperccel vezet a címvédő Coma előtt, a 9. szakaszgyőztes pedig 44 perccel a francia mögött a harmadik helyet foglalja el.

Az autós címvédőnek viszont már biztosan nem lesz lehetősége, hogy bizonyítson, Nasser al–Attiyah ugyanis műszaki gondok miatt kénytelen volt befejezni a versenyt. A Hummert terelgető katari ismét ékszíjproblémákkal és motor–gondokkal küszködött, így 200 kilométerrel a szakasz vége előtt „bedobta a törölközőt”. Csapattársa viszont megnyerte a 9. szelektívet az autósoknál: Robby Gordon élete ötödik Dakaros szakaszgyőzelmét szerezte meg, 1 perc 38 másodperces előnnyel ért célba Stephane Peterhansel előtt. A Mini volánja mögött versenyző francia viszont megőrizte vezető pozícióját az összetett táblázatban.

A Patronelli testvérek és a többiek – leginkább így lehetne jellemezni a kvados kategória keddi napját. Immár zsinórban negyedszer vitték haza a győzelmet a fiúk, és mögöttük 44 perccel lemaradva érkezett meg a következő versenyző. Az argentin Tomas Maffei lecsúszott a dobogó harmadik fokára az összetettben, az argentin Alejandro Patronelli pedig már 1 óra 20 perces előnnyel áll az élen testvére, Marcos előtt.

Óriásit bukfencezett Ales Loprais az Antofagasta és Iquique közötti szelektíven, a cseh kamionosnak és legénységének szerencsére kisebb zúzódásokon kívül semmi komoly baja nem esett, pedig háromszor is átpördült a Tatra a dűnéken a tengelye körül. „Ales elaludhatott, mert a kamion átsodródott az út másik oldalára és leesett a körülbelül öt méter mély letörésen. Az orrán fordult át – írta beszámolójában a magyar Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs, aki másodikként ért a tetthelyre. – A fiúk nem néztek ki túl jól, így azután mi is megálltunk és mindenki más is megállt, hogy megnézze, mi van velük. A kamion elég rossz állapotban volt, kitört mind a két első kereke, a versenyzők viszont mindhárman éltek. Ettől a látványtól azonnal kiröppent a fáradtság a szememből. Amikor megérkezett az első doktor, továbbmentünk” – mondta Szalay, majd a navigátora, Bunkoczi László gyorsan hozzátette: „Tágra nyitott szemekkel ültem az autóban és a beállt nagy csöndben csak néztem magam elé.”

A kamionos cseh csapat egyébként az összetett második helyéről esett ki, amelyet így a holland Hans Stacey vett át. A mért szakaszon egyébként az olasz Miki Biaison bizonyult a legjobbnak, 20 másodperccel ment jobb időt a 2007–es győztes Stacey-nél. A holland Gerard de Rooy a harmadik idővel ért célba, így magabiztosan, 47 perces előnnyel tartja magát az összetettben az élen.

Szalay, Bunkoczi páros szenzációsat autózott, a 18. helyen értek célba. Az abszolút értékelésben hat helyet előre lépve feljöttek a 29. pozícióba, így a verseny végére szépen behozzák a lemaradásukat.

Szerdán Iquique és Arica között teljesít 377 kilométeres speciálist a mezőny. Csütörtökön már „Dakar–szűz” földre, Peruba érkeznek, miután teljesítik az Arica és Arequipa közötti 534 kilométer szelektívet. A Csendes–óceán partjáról, majdnem a tengerszint magasságából indulnak, legtöbb 1800 méter magasságba kapaszkodnak, majd 1100 méteren érnek célba a perui településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!