ERDON Helyi sport hírek

2012.01.10. 11:35

Mani már az első húszban van

A vasárnapi pihenő után hétfőn újult erővel vágott neki az Atacama–sivatagnak a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel, és ez a lendület az eredményen is meglátszott: a 22. időt motorozta a Copiapó és Antofagasta települések közötti 477 kilométeres mért szakaszon, a 2012–es dél–amerikai Dakar–rali nyolcadik etapjában.

A vasárnapi pihenő után hétfőn újult erővel vágott neki az Atacama–sivatagnak a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel, és ez a lendület az eredményen is meglátszott: a 22. időt motorozta a Copiapó és Antofagasta települések közötti 477 kilométeres mért szakaszon, a 2012–es dél–amerikai Dakar–rali nyolcadik etapjában.  

 

Mani 5 óra 45 perc alatt teljesítette a távot, 41 perccel volt lassabb a szakaszgyőztes spanyol Marc Comához képest. Mindez azt jelenti, hogy ismét javított az összetett táblázatban, és hat nappal a vége előtt már a 19. pozíciót foglalja el a Vectra Racing Team szatmárnémeti pilótája. A csapatfőnök, Marcel Butuza az 54. időt teljesítette hétfőn, ezzel az összetettben a 49. helyen áll, és továbbra is vezeti a Maraton kategória versenyét.

„A Copiapó és Antofagasta közti szelektív szakasz gyors ritmusváltásokat igényelt a versenyzőktől, ugyanis a homokos és köves szakaszok folyamatosan váltogatták egymást, ráadásul a rendezők sok–sok mély homokos talajt (fesh–fesh–t) is beiktattak a programba” – olvasható a magyar Opel Dakar Team honlapján, ahol Szalay Balázs számolt be a hétfői versenyről. A legtapasztaltabb magyarországi dakaros a 21. időt autózta, így elkezdte a felzárkózást, már a 35. helyen áll az autósok versenyében. A másik magyar autóst, Sebestyén Sándort kizárták, mivel az előző szakaszokon több rejtett ellenőrző pontot kihagyott (egy WPM–pont kihagyása miatt öt órás büntetés jár). Az Opel Dakar Team kamionos triójának, a Darázsi Zsolt, Hoffmann Péter, Vörös Ferenc összeállítású egységnek is nagyon feküdt ez a fajta technikás, változatos pálya, mert a mezőny 27. helyén végzett.

Tegnap egyébként Marc Coma volt a leggyorsabb a motorosoknál, és az összetettben is átvette a vezetést a francia Cyril Desprestől (aki a mért szakaszon beragadt egy mocsaras vidéken, több mint tíz percet vesztett itt). Az autósoknál folytatódik a Minik menetelése: az olasz Nani Roma volt a leggyorsabb hétfőn, de az összetettben csapattársa, a francia Stephane Peterhansel áll az élen. A kvadosoknál Marcos Petronelli nyerte a 8. etapot, de az összetettben testvére, Alejandro Petronelli vezet. A kamionosok mezőnyében a cseh Ales Loprais volt a leggyorsabb, míg az összetettben őrzi első helyét a holland Gerard de Rooy.

Kedden Antofagasta és Iquique települések között zajlik a 9. etap, 556 kilométer a speciális. Az első szakasz meglehetősen gyors, néhol fesh–fesh nehezíti a versenyzők haladását. A speciális második felében viszont rendkívül nehéz feladat vár a mezőnyre, elsősorban navigációs szempontból, ugyanis kevés a tájékozódási pont, a WPM–mek kihagyása pedig súlyos büntetéssel jár.

Szerdán az utolsó chilei szakaszt rendezik Iquique és Arica települések között. Az előző etapokhoz képest ez egy rövid nap lesz, ugyanis „csak” 377 kilométer a mért szakasz, és legtöbb 1200 méter tengerszint feletti magasságban kell majd hajtani, többnyire dűnék között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!