ERDON Helyi sport hírek

2012.01.05. 10:59

Gyenes Mani őrzi 23. pozícióját

Szerdán nem tudott javítani az összetett táblázatban elfoglalt pozícióján Gyenes „Mani” Emanuel, így négy nap után is a 23. helyen áll a 2012–es dél–amerikai Dakar–ralin a szatmárnémeti motoros.

Szerdán nem tudott javítani az összetett táblázatban elfoglalt pozícióján Gyenes „Mani” Emanuel, így négy nap után is a 23. helyen áll a 2012–es dél–amerikai Dakar–ralin a szatmárnémeti motoros.

 

A tereprali legeredményesebb, és egyben legtapasztaltabb romániai versenyzője a huszonötödik időt motorozta a San Juan és Chilecito települések közötti 326 kilométeres mért szakaszon, amelynek nyomvonalát patakátkelések és a végén 50 kilométernyi fesh fesh, vagyis laza szerkezetű, púderszerű homok színesítette.

Mint ismeretes, az első versenynapon Mani a 38. helyen zárt, majd a 32. pozícióban kapaszkodott fel, de az eddigi legnagyobb ugrást kedden érte el, amikor a 21. időt motorozva az összetett 23. pozíciójába zárkózott fel. Szerdán bár nem sikerült látványosan javítania, az ideje viszont továbbra sem romlott, ugyanis a 326 kilométer speciálison is csak 32 perccel volt lassabb a szakaszgyőztes spanyol Marc Coma mögött. Az összetettben 1 óra 29 perc 30 másodperc a hátránya az éllovas francia Cyril Despres mögött, de ennél is fontosabb, hogy a 10. helyen tanyázó spanyol Gerard Farres Guell mögött 45 percre csökkent a különbség.

Mani csapattársa, a 46 éves Marcel Butuza viszont sokat javított azok után, hogy a 66. időt motorozta szerdán. Az összetettben ugyanis már a 73. pozícióban áll a Brassói Vectra Racing Team csapatfőnöke. A magyar autósok közül Szalay Balázs negyven autót előzött meg szerdán és a 31. helyen zárta a szakaszt, ezzel összetettben már a 45. pozíciót foglalja el. Sebestyén Sándor a 97. időt autózta a negyedik versenynapon és az eddigi eredményei összesítése alapján a 104–ik a táblázatban.

Szerdán egyébként a motorosok között Coma volt a leggyorsabb, ezzel csökkentette hátrányát összetettben az éllovas Despres mögött. Az autósoknál a kilencszeres Dakar–győztes Stéphane Peterhansel nyerte a 4. etapot és az összetettben is első. A kvadosoknál ezúttal az argentin Tomas Maffei volt a leggyorsabb és ez elég volt, hogy az összetettben is átvegye a vezető pozíciót. A kamionosoknál a holland Gerard de Rooy a hétfői siker után ismét első lett, az összetettben is az övé az első hely.

Csütörtökön a „bázis” Chilecitoból Fiambala településre költözik. 416 kilométer a táv, ebből 265 kilométer a mért szakasz a motorosoknak és kvadosoknak, és 177 km az autóknak és kamionoknak. Az előbbiek ugyanis külön „pályán” versenyeznek, mivel a nyomvonal hegyoldalak keskeny útjain vezet. Ugyanakkor a mezőny keresztül halad majd a „a fehér dűnék” vidékén, ahol az elmúlt években is sokan navigációs gondokkal küzdöttek, vagy egyszerűen a homokban ragadtak. Aki túljut ezen a szakaszon is, azok péánteken Chilébe, Copiapo településre érkeznek, ha teljesítik a 641 kilométer távot. Ebből 247 kilométer lesz a mért szakasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!