ERDON Helyi sport hírek

2012.01.08. 16:53

Gyenes Mani közeledik a legjobb húszhoz

<span style="color: #000000;">Szombaton már az Atacama sivatagban versenyezett a Dakar–rali mezőnye, a magas dűnék között pedig sok pilóta eltévedt. Gyenes Maninak viszont nem voltak navigációs problémái és a hetedik versenynap után javított az összetett táblázatban elfoglalt pozícióján.

Szombaton már az Atacama sivatagban versenyezett a Dakar–rali mezőnye, a magas dűnék között pedig sok pilóta eltévedt. Gyenes Maninak viszont nem voltak navigációs problémái és a hetedik versenynap után javított az összetett táblázatban elfoglalt pozícióján.

 

Továbbra is a legjobbak között van a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel, a 2012–es dél–amerikai Dakar–ralin. A hetedik versenynapon, szombaton a huszonötödik időt motorozta a Capiapo település környékén rendezett 419 kilométeres mért szakaszon, ezzel az összetett táblázatban már a 21. pozíciót foglalja el, egy helyet javítva korábbi pozícióján.

A mezőny egyébként megérkezett Chilébe, és ezzel együtt a világ legszárazabb sivatagába, az Atacamába. Mint arról beszámoltunk, az Andokon való átkelést konvojban, többnyire aszfaltozott úton tette meg a mezőny, mivel a szervezők – kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt – törölték a pénteki, Fiambala–Copiapo speciálist. 4747 méter magasba, a Paso de San Francisco határátkelőhelyen keltek át Argentínából Chilébe, viszont ezen a napon nem versenyeztek. Szombaton a Copiapó–Copiapó hurokszakasz végén olyan hatalmas dűnék állták a versenyzők útját, amelybe még a tapasztalt pilótáknak is beletört a bicskájuk. A tizenkettedik Dakar–ralit teljesítő Szalay Balázs például késő este érkezett vissza a gépparkba úgy, hogy éjszaka mászta a dűnéket és a navigátora előtte sétált, nézte, hogy merre menjenek. Az Opel Dakar Team oldalán közölt információk szerint Szalayék késő este megérkeztek a gépparkba, az 59. időt autózták, a verseny honlapja viszont nem jegyezte a magyarokat. A csapat versenykamionja, a Darázsi Zsolt, Hoffmann Péter, Vörös Ferenc trió a dűnék között éjszakázott és reggel folytatták az utat, miután felkelt a nap.

Viszont remekül teljesít a Vectra Racing Team csapatfőnöke, Marcel Butuza. Mani csapattársa az 54. időt motorozta, ezzel az összetettben már 49–ik. Ha így folytatja, a zernyesti üzletember eddigi legjobb Dakar–eredményét érheti el: 2007–ben és 2009–ben sem tudta befejezni a versenyt, tavaly pedig az 59. helyen zárt. Ráadául, Butuza a Maraton kategóriában nevezett – ezt a kategóriát nyerte meg tavaly Mani –, ahol az első helyet foglalja el. A szatmári Gyenes Mani az Elite kategóriába lett sorolva. „A szervezők automatikusan az Elite kategóriába sorolják azokat a motorosokat, akik az előző évi kiírásban az első húszban, vagy kategóriagyőztesként zárták a Dakart” – mondta lapunknak a Vectra Racing Team szóvívője, Renatta Stepanov. Mint ismeretes, a tavalyi Maraton kategória győztese, Mani az összetett táblázat 18. helyén fejezte be a dél–amerikai, embert és versenygépet is próbára tevő terepralit.

Szombaton a motorosok között a spanyol Marc Coma nyert, s már kevesebb mint nyolc perc a hátránya az összetettben az ezúttal második francia Cyril Despres–vel szemben. Az autósok között a katari Nasszer al–Attijah győzött csapattársa Robby Gordon és az összetettben továbbra is vezető Stéphane Peterhansel előtt. A kvadosoknál a szakaszgyőztes argentin Alejandro Petronelli vette át a vezetést az összetettben, míg a kamionok versenyében a holland Gerard de Rooy megdöntve eddigi rekordját (három szakaszgyőzelem 2005–ben és 2009–ben), negyedik szakaszsikerével harmadik napja őrzi első pozícióját.

Vasárnap Copiapoban pihent a mezőny, hétfő reggel viszont a leghosszabb speciálissal, 477 kilométeres mért szakasszal folytatódik a verseny. A bekötő szakaszokkal együtt 722 kilométer a hétfői táv, Antofagasta érkezik meg a mezőny. A versenyzők köves, kavicsos talajon kell majd haladjanak, de a pórtól továbbra sem fognak szabadulni – ígérik a szervezők.

 

 

Eredmények

A Dakar–rali dobogós állása a táv felénél

Motor: 1. Cyril Despres (francia, KTM) 18 óra, 12 perc 38 másodperc; 2. Marc Coma (spanyol, KTM) +7 p 48 mp; 3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) +49 p 39 mp... 21. Gyenes „Mani” Emanuel (romániai, KTM) +2 ó 45 p12 mp; … 49. Marcel Butuza (romániai, KTM) +6 ó 24 p 39 mp.

Autó: 1. Stephane Peterhansel Jean Paul Cottret (franciák) (Mini) 15 ó 32 p 53 mp; 2. Krzysztof Holowczyc (lengyel), Jean– Marc Fortin (belga) (Mini) + 11 p 22 mp; 3. Robby Gordon, Johnny Campbell (amerikaiak) (Hummer) +13 p 9 mp.

Kvad: 1. Alejandro Petronelli (argentin, Yamaha) 22 ó 28 p 18 mp; 2. Tomas Maffei (argentin, Yamaha) +58 p 53 mp; 3. Marcos Petronelli (argentin, Yamaha) +1 ó 21 p 35 mp.

Kamion: 1. Gerard de Rooy, Derek Rodewald (hollandok), Tom Colsoul (belga) (Iveco) 18 ó 5 p 15 mp; 2. Ales Loprais, Petr Almasi, Michal Ernst (csehek) (Tatra) +17 p 10 mp; 3. Hans Stacey, Hans Van Goor, Bernard Der Kinderen (hollandok) (Iveco) + 33 p 14 mp.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!