ERDON Helyi sport hírek

2011.12.14. 08:55

Rögös úton száguld tova a romániai lovas- és fogathajtó sport

Marosvásárhelyen tartotta nemrégiben évértékelő ülését a Román Lovas-szövetség fogathajtó szakbizottsága. A szokásos évi összejövetelen Dr. Kelemen Attila képviselő, a szakbizottság elnöke tartott beszámolót az idei év eseményeiről.

Marosvásárhelyen tartotta nemrégiben évértékelő ülését a Román Lovas-szövetség fogathajtó szakbizottsága. A szokásos évi összejövetelen Dr. Kelemen Attila képviselő, a szakbizottság elnöke tartott beszámolót az idei év eseményeiről.

 

 

 

Rákóczi Lajos

 

Annak ellenére, hogy a gazdasági válság talán a sportágak közül a lovas sportokat érinti a legjobban (lévén ez az egyik legdrágább sport), a 2011-es év mégis sikeresnek mondható, fogalmazott a marosvásárhelyi évértékelő ülésen Dr. Kelemen Attila, a fogathajtó szakbizottság elnöke. A legfontosabb eseménye az évnek kétség kívül a Franciaországban megrendezett világbajnokság volt. A kontinensek közötti viadalról és annak szervezéséről sok kritikát olvashattak a sportág nyomon követői, hiszen köztudott, hogy szervezésben alul maradt az előző évek világbajnokságaitól. A Pál Attila, Rákóczi Gergő és Bajkó Tibor alkotta román csapat szereplésével elégedett a román szövetség hiszen a csapat ott volt az első tíz helyezett között.

 

 

 

Alc.Megszűnt támogatás

 

 

 

Sikerült megőrizni az előző világbajnokságon megszerzett kilencedik helyét, maga mögé utasítva olyan lovas nagyhatalmakat mint az Amerikai Egyesült Államok, valamint további nagy múltú fogathajtó csapatokat. A román lovassportok közül egyértelműen a fogathajtás a legsikeresebb sportág, hiszen a többi képviselői akkor is ünnepelnek ha az első ötven helyezett között jegyzik őket a világon. Sok szó esett az évértékelőn a lóállományról, hiszen eme sportágban a sikert a ló és lovas közös munkája eredményezi. Elhangzott, hogy a támogatási rendszer megvonásával a magántenyésztés visszaesett és az elkövetkező években nem várható javulás amennyiben a támogatási rendszert nem tudják visszaállítani. A világon egyre többen versenyeznek német és holland tenyésztésű lovakkal hiszen a lipicai ló jelenlegi tenyésztési állapotában már nem felel meg azoknak az egyre nagyobb követelményeknek amit a lovassport megkíván.

 

 

 

Alc.Tenni kell, hogy elhiggyék

 

 

 

Szó esett még a román fogatsport nemzetközi megítéléséről és a nemzetközi bírák egyértelmű megállapítása, hogy jobban oda kell figyelni Kelet-Európára és ezen belül Romániára, hiszen itt jónéhány tehetséges hajtó űzi a sportot. Félig tréfásan idézte Dr. Kelemen Attila Szőcs Géza egykori RMDSZ-es vezető kilencvenes évekbeli megjegyzését, amit az akkori RMDSZ-re mondott de a fogathajtásra is érvényes: „most már csak olyanokká kéne válni, mint amit a románok hisznek rólunk”. Azért hogy olyanokká váljunk mint amit a lovas világ hisz rólunk még rengeteg munkára van szükség mondta a képviselő.

 

Jelentőségében is rendkivüli volt a 2011-es esztendő, hiszen ebben az évben lett 25 éves a román fogathajtás. A rendezvényeken kívül immár könyv is emlékezetessé teszi, mely ebben az évben jelent meg Dr. Kelemen Attila tollából, címe Rögös úton. A fogattörténeti könyv kiván emléket állitani azon különleges embereknek akik megteremtették a román fogathajtást.

 

 

 

Alc.A jövőről

 

 

 

A következő esztendő legfontosabb lovas eseménye a fogathajtói Európa-bajnokság lesz, amelynek a magyarországi Fábiánsebestyén ad otthont augusztus 23-28. között. A szakbizottság tagjai összeállították a 2012-es hazai versenynaptárat is, e szerint a román nemzeti bajnokság nyitóversenye május 18-20. között zajlik le a Bihar megyei Cséffán (ami az egyedüli nemzetközi minősítésű romániai verseny). Ezt követi a június 28-30. között megrendezendő bethleni, majd a július 20-22. közötti karcfalvi verseny. A nemzeti bajnokság döntőjét, mint minden évben, az idén is Marosvásárhelyen tartják szeptember 14-16. között. Két fontos nemzetközi versenyt tarthat még közérdeklődésre számot a térségünkben: a hagyományos évadnyitó nemzetközi fabiásebestyéni verseny május 1-jén lesz, majd Vecsésen június 1-3. között rendeznek nemzetközi versenyt. Bihar megyében jelenleg három fogathajtó lovasklub működik, ezek közül mindegyik versenyzői képviseltetik magukat a jövő évi megmérettetéseken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!