ERDON Helyi sport hírek

2011.12.13. 08:18

Eltiltások, bírói bakik, edzői kihágások (is) jellemezték az őszi idényt

Hétfőn délelőtt tartotta az általa szervezett labdarúgó-bajnokság(ok) őszi idényének értékelését a Bihar megyei Labdarúgó Egyesület (AJF) vezetősége, amelyen Valer Vancea elnök és Ioan Suciu, vezetőségi tag tartott beszámolót. Számos érdekességről és újdonságról kaptunk hírt.

Hétfőn délelőtt tartotta az általa szervezett labdarúgó-bajnokság(ok) őszi idényének értékelését a Bihar megyei Labdarúgó Egyesület (AJF) vezetősége, amelyen Valer Vancea elnök és Ioan Suciu, vezetőségi tag tartott beszámolót. Számos érdekességről és újdonságról kaptunk hírt.

 

 

 

Valer Vancea, a Bihar megyei Labdarúgó Egyesület (AJF) elnöke, a két megyei szintű focibajnokság őszi idényének kiértékelése kapcsán tartott értékelőjében kiemelte, hogy hosszú idő után ismét igen izgalmas hajrának lehettünk szemtanúi a IV. Liga őszi idénye végén, amikor is nem kevesebb, mint hat együttes tartotta meg esélyét az első hely megszerzésére. „Mindössze öt pont választja el az első helyen zárt Váradalpári Tricolorult, s a hatodik helyen telelő Nagyváradi Luceafărul II. alakulatát, ami reményre ad okot a tavaszi szezonra nézve, hiszen az utóbbi években maximum három alakulat vetélkedett a harmadosztályú osztályozót érő első hely megszerzésért” – értékelt Vancea. A vezető kiemelte, hogy kellemes meglepetést okozott a Keményfoki Victoria, amely tavasszal – amennyiben az Érmihályfalvi Unirea nem szerez III. Ligás tagságot – kiesett volna, viszont a 2011/12-es szezon első szakaszában a 4. helyen zárt. A vezető a mérleg másik serpenyőjébe, a negatívumokat mérőjébe helyezte ugyanakkor a Bihari Cetateát és a Papfalvi Viitorult, amelyek tavaly minden ellenféllel egyenrangú „társként” vették fel a harcot, viszont most csak bukdácsoltak, teljesítményük mindössze a 14., illetve 16. helyre volt elegendő.

 

 Magabiztos újjoncok

 

Arra a kérdésre, hogy a hat élen álló együttesből (Váradalpár, Szentandrás, Hegyközpályi, Keményfok, Élesd, Luceafărul) melyiknek van reális esélye az első helyen végezni, illetve, hogy melyikük rendelkezik harmadosztályú körülményekkel, a vezető a következőket mondta: „Váradalpáron az öltözőket kellene modernizálni, és természetesen lelátót építeni, Szentandrásnak csupán a lelátó hiányzik, akárcsak Keményfokon, míg a Hegyközpályinak, Élesdnek és a Luceafărulnak minden adott ahhoz, hogy III. Ligás együttest indíthasson. Mind a hat együttes vezetőivel, trénereivel személyesen tárgyaltam az üggyel kapcsolatban, s örömmel töltött el a hozzáállásuk, ugyanis mindannyian előteremtenék a harmadosztályú szereplséhez elengedhetetlen anyagiakat.” A Szentandrás és a Hegyközpályi mellett Vancea a többi negyedosztályú újjonc őszi teljesítményét is dícsérte, így a Bors, a Vaskohsziklás és a Madarász olykor hullámzó, de újjonctól ritkán tapasztalható bátor és eredményes játékát magasztalta, mondván „sok, évek óta a IV. Ligában edződött csapat teljesítményét múlták felül az ősszel a borsiak, a vaskohsziklásiak és a Szentmártonból lett madarásziak…”

 

 Az ifiken a hangsúly

 

Rátérve az ifjúsági csapatok számára rendezett bajnokságára, Vancea kiemelte, hogy számos alakulatban végre csak helyi születésű fiatalokat nevelnek, így nagy az esély arra, hogy 2-3 éven belül ezen klubok felnőtt együtteseinek nem kell más városokban, községeben működő együttesekhez fordulni a keret „feltöltése” érdekében.

 

Ami a legalsóbb szintű pontvadászatot, az V. Ligát illeti, Ioan Suciu vezetőségi tag elmondta: a legsajnálatosabb az volt, hogy a bajnokság közben a III. csoportból visszalépett a Mézesi Avântul és a Diófási Viitorul, ezért a tíz főre fogyatkozott harmadik csoportban érdekelt együtteseket az a rém fenyegette, hogy hiába végez közülük bármelyik is az első helyen, nem juthat egy osztállyal feljebb. A szabályzat ugyanis kimondja, hogy egy osztállyal feljebb igyekvő együttesnek legkevesebb 22 mérkőzést kell vívnia az előző bajnoki idényben. Mivel a III. csoportban ez nem valósulhatott volna meg, az AJF versenybizottsága átszervezte a jövő tavaszi idényt, az ott érdekelt csapatoknak ezáltal meglesz a szükséges mérkőzésszám. A negyedosztály góllövőlistáját 13 találattal Laurenţiu Lobonţ (Élesdi Crişul) vezeti, míg a fair-play versenyen Hegyközpályi áll az élen Váradalpár és Élesd előtt. A legtöbbett eltiltott (négy forduló) edző a vaskohsziklási Sandu Balaj volt, míg a legtöbb fordulóra a Liberty labdarúgóját, Cristian Ciorbát tiltották el, aki hat fordulót kapott „ajándékba”.

 

Ötödosztályú legek

 

Számos kirívó eset tarkította az V. Liga őszi idényét, és sajnos a legek a negatívumokhoz köthetőek. Pályán történt különböző kihágások miatt egy évre tiltották a Margittai Viitorul labdarúgóját, Pap Felencet (fellebbezett, ügyét még nem tárgyalták), valamint Adrian Tătart (Nagyváradi Bayern) és Lucian Gabort (Feketebátori Inter Crişul). Ami a statisztikát illeti, az I. csoportban a Margittai Viitorul áll az élen a Nagyváradi Partium SK és az Esküllői Inter előtt, itt a góllövőlistát Szélesi Tibor (Partium SK) vezeti 19 góllal, míg a fair-play versenyben Esküllő, Partium, Sonkolyos a sorrend. A II. csoportot a Nagyszalontai Olimpia vezeti az Illei Voinţa és a Nagyváradi Bayern előtt, míg a góllövőlistán a 15 találatig jutó Cristian Matei az első. Fair-play verseny: 1. Szalonta, 2. Nagyváradi Zöld Sasok, 3. Alsókocsobai Izvorul. A III. csoportban az őszi idény végén a tabella dobogója a következő: 1. Harangmezői FC, 2. Biharrósai Unirea, 3. Bunteşti-i Zorile, míg a góllövőlistát Ciprian Ciuciu (Bunteşti, 10 gól) vezeti.

 

Ami pedig a folytatást illeti, a IV. Liga és az V. Liga III. csoportjának tavaszi idénye március 10-én, míg az ötödosztály I. és a II. csoportjában érdekelt alakulatok egy héttel később kezdik meg a küzdelmeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!