ERDON Helyi sport hírek

2011.07.13. 15:24

Szatmáriakkal rajtol az idei Red Bull Romaniacs

Románia legjobb terepmotorosa, Gyenes „Mani” Emanuel, illetve a Red Bull Romaniacs hobbi kategóriájának tavalyi prolog–győztes Nagy Krisztián is rajthoz áll a nagyszebeni versenyen.

Románia legjobb terepmotorosa, Gyenes „Mani” Emanuel, illetve a Red Bull Romaniacs hobbi kategóriájának tavalyi prolog–győztes Nagy Krisztián is rajthoz áll a nagyszebeni versenyen.

Csütörtök kora reggel indulnak Nagyszebenbe a szatmári motorosok a 8. Red Bull Romaniacsra, a világ legnehezebb és egyben legkedveltebb hard enduro–versenyére. Rajthoz áll a rekorder Gyenes „Mani” Emanuel is: a Vectra Racing Team szatmárnémeti pilótája az egyetlen a mezőnyben, aki eddig minden kiíráson versenybe szállt. Eddig kétszer állhatott a dobogó legfelső fokára (2005–ben és 2006–ban az Expert Team kategóriában, a szatmári Oláh Lászlóval párosban), míg 2008–ban egy sérülés után az Expert Single kategória második helyén zárt. 2007–ben, 2009–ben és 2010–ben a profik között versenyzett: az első évében, illetve tavaly a 9. lett. „Idén jobb eredmény szeretnék elérni a korábbiaknál, viszont túl merész lenne, hogy dobogós helyezésben gondolkozzak” – mondta Románia legjobb terepmotorosa.

Nagy Krisztián, akárcsak az elmúlt két évben, idén is az ismert televíziós műsorvezető, Dani Oţil oldalán indul a TipTil Team nevű csapatban. Tavaly megnyerte a hobbi kategória prologját, ezt a teljesítmény meg szeretné ismételni szombaton is. „Nagyon fontos a prolog, mert a rajtsorrendről is dönt” – ismerte el a két szatmári motoros, akik nem rejtették a véka alá, hogy, bár tapasztalat versenyzőknek számítanak a Red Bull Romaniacson is, mégis izgulnak a verseny előtt. „Akármilyen verseny legyen az, a rajtig nagyon izgulok” – mondta Mani.

Krisztián egyébként harmadik alkalommal vesz részt a nagyszebeni megmérettetésen. Tavaly, Oţillal párban, a Hobby Team kategóriában a 8. helyen zártak, de úgy gondolja, idén már jobb eredményre számíthatnak. „Szeretnék most már a dobogón zárni. Úgy gondolom, az elmúlt két év elég volt arra, hogy összeszokjuk Danival, alaposan felkészültünk erre a versenyre, ezért jobb eredményben bízom, mint az elmúlt években” – mondta a szatmári motoros, aki az elmúlt hetekben egy dévai enduro–versenyen állt rajthoz, majd Nagybányán megnyert egy hard enduro–megmérettetést. Krisztián annak a 250 köbcentis KTM nyergében fog ülni az idei Red Bull Romaniacson, amellyel tavaly versenyzett, és reméli, a gépen elvégzett kisebb újítások a dobogóra fogják repíteni.

Red Bull Romaniacs - sok motoros

A 2011–es Red Bull Romaniacson egyébként több mint 32 ország motorosai állnak majd rajthoz. A mezőnyt erősítik majd az előző évek győztesei: Chris Birch (Új–Zéland), Andreas Lettenbichler (Németország), Graham Jarvis (Nagy Britannia). De versenybe száll majd a spanyol Xavier Galindo is, aki a 2009–es kiírásban, egy sérülés miatt, az utolsó előtti nap, az első helyről kényszerült feladni a versenyt. Idén egy Husaberg motorkerékpárral vág neki a távnak. A svéd gyártó egyébként szponzorációs szerződést kötött a következő három évre a Red Bull Romaniacs szervezőivel.

Pénteken rendezik majd a műszaki ellenőrzéseket, szombat reggel 9 órakor pedig már felbőgnek a motorok Nagyszeben központjában. A kvalifikációs edzések után 14 órakor rendezik a felvezetőt (prologot), másnap pedig a Kárpátok bérceit hódítják meg a motorosok. A szervezők már az első nap „meglepik” a mezőnyt, ugyanis a Fogarasi–hegységben kialakított pálya nyomvonala egy nagyon meredek lejtőt is tartalmaz. „Szerintem csak a legbátrabb pilóták fognak leereszkedni ezen a lejtőn” – véli az esemény szóvivője, Renatta Stepanov. A harmadik versenynap új nyomvonalat is tartalmaz. Július 19–én érkezik meg a mezőny Szászvárosba, ahonnan másnap reggel Nagyszeben felé veszik majd az irányt a versenyzők. Jövő hét szerdán a száz város központjában, a Hazugságok hídján lesz a verseny célvonala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!