ERDON Helyi sport hírek

2011.07.14. 14:54

Osváth Richárd Európa–bajnok lett

Aranyérmet szerzett szerdán a sheffieldi kerekesszékes vívó Eb tőrözők egyéni versenyében a szatmárnémeti Osváth Richárd. A kontinensbajnokok kvótát szereztek a londoni paralimpiára.

Aranyérmet szerzett szerdán a sheffieldi kerekesszékes vívó Eb tőrözők egyéni versenyében a szatmárnémeti Osváth Richárd. A kontinensbajnokok kvótát szereztek a londoni paralimpiára.

Újabb hatalmas sikert jegyezett a szatmári vívóiskola, ugyanis az Szatmárnémeti SK egykori román válogatott és többszörös bajnok tőrvívója, Osváth Richárd Európa–bajnoki címet szerzett sheffieldi kerekesszékes vívó kontinensviadalon. Mivel Romániának nincs kerekesszékes szakága ebben a sportban, ezért magyar színekben állt pástra. A mostani győzelmével paralimpiai kvótát is szerzett a jövő évi londoni ötkarikás játékokra.

A Lengyel Éva és File Attila edzőpáros egykori tanítványa az A sérültségi kategóriában három győzelemmel és 2 vereséggel kezdte a csoportversenyt, ezzel egyenesen a 16–os főtáblára kvalifikálta magát. A nyolcaddöntőben (most már) honfitársa, Mató Gyula volt az ellenfele, akit 15–12 arányban győzött le, majd a lengyel Dariusz Pendert is három tussal vert. A döntőbejutás a vártnál kissé könnyebb volt, hiszen a negyedik favorit francia Damien Tokatliant 15–6–ra verte, a fináléban pedig a világranglistás 6. Ludovic Lemoine volt a 23. helyezett Osváth ellenfele. A magyar színekben küzdő 26 éves szatmári sportoló 15–12–re verte a franciát, ezzel élete első Eb–címét szerezte meg.

Nagy az öröm

„Ilyen jóízűen még soha nem sírtam szerda este. Annyira örülök Ricsi sikerének, hiszen nagyon megérdemelte ezt a sikert, ha már a sors így hozta, hogy ilyen fiatalon kerekesszékbe kerüljön. Úgy gondolom, hogy van igazság a Földön, és a gondviselés akarta így, hogy ekkora sikerrel legyen kárpótolva Ricsi egy tragédia után” – mondta könnyeivel küzdve egykori edzője, Lengyel Éva.

Osváth Richárd egyébként Magyarországon is „szatmári kezekbe” került. Februárban kezdte el a kerekesszékes vívásedzéseket dr. Beliczay Sándor válogatott tréner irányításával, akinek nagyszülei szatmárnémeti származásúak. „Felhívott szerda este Beliczay Sándor is, aki gratulált nekünk is, és viccesen megjegyezte, hogy ilyen sportoló csak Erdélyből származhat – folytatta Lengyel. – Ricsi egy fantasztikus ember, kiváló srác, jól nevelt. Egy baráti focimeccsen sérült meg és kiderült, hogy térdporcleválást szenvedett. Nagyváradon, Bukarestben, Magyarországon, Franciaországban próbálták menteni a lábát, de 11 műtét után sem sikerült lábra állítani. Nem akarom minősíteni azokat az orvosokat, akik az első műtéteket végezték rajta. Tény az, hogy Ricsi nem adta fel, és új életet kezdett, a mostani siker pedig kárpótolja majd sok mindenért” – folytatta Lengyel Éva.

Sheffieldben egyébként a kerekesszékes viadallal párhuzamosan zajlik a vívók Európa–bajnoksága is. Ma a férfi párbajtőrvívók versenyében a Szatmárnémeti SK sportolója, Adrian Pop lép majd pástra. Csiszár Ferenc érdemes edző bízik abban, hogy tanítványa legalább a tavalyi teljesítményét meg tudja majd ismételni, amikor a román bajnoki vívója a legjobb 16 között zárt az Eb–n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!