ERDON Helyi sport hírek

2011.05.05. 16:51

90 éves a Szatmárnémeti Olimpia

<p>1921–ben alakult meg a Szatmárnémeti Olimpia labdarúgó–egyesület, amely 1978–ban Román Kupa–döntőt játszott, és utoljára az 1998–1999–es idényben szerepelt román élvonalbeli bajnokságban. Az akkori edzővel, Both Gáborral beszélgettünk az évforduló kapcsán.</p>

Ünnepelni kéne, ehelyett azért izgul a szatmári futball–szerető, hogy végre ismét divíziós csapat legyen a Szatmárnémeti Olimpia. A „sárga–kék” egyesület ugyanis május hónap elején ünnepli megalakulásának a 90 évét. „Sajnos ide jutott az Olimpia, hogy a megyei bajnokságban szerepelünk, de bízom abban, hogy még jönnek szebb idők is, és ismét szerepel majd a csapat magasabb osztályokban” – mondta lapunknak Both Gábor, aki játékosként 1960–ban kezdte labdarúgói pályafutását a „sárga–kék” mezben, majd az 1997–98–as idény végén az ő irányítása alatt jutott fel (eddig) utoljára a csapat a román élvonalbeli bajnokságban. Az egykori kiváló középpályás szívesen emlékezett vissza azokra az évekre, amikor játékosként, teltházas meccseket rendeztek az Olimpia Stadionban, illetve azokra az évekre, amikor a román élvonalban rúgták a lasztit. „Nehéz megmondani azt, hogy melyik a legkellemesebb emlék. Talán a Román Kupa fináléja, amikor a Craiovától kaptunk ki. De nem volt kis teljesítmény eljutni odáig. Amikor edzőként jutottunk fel az élvonalban az is fantasztikus élmény volt. Szatmárnak mindig jó csapata volt, sajnos a pénzügyi gondok minket sem kerültek el. Sajnálom, hogy most nem akarják támogatni a király sportágat azzal takarózva, hogy sokba kerül. Elismerem, hogy így van. Az életben minden sokba kerül, ami jó” – tette hozzá Both Gábor, aki jelenleg az Olimpia utánpótlását neveli. „Most is edzésen vagyok a kicsikkel. Mindig van utánpótlás, jönnek hátulról a tehetséges fiatalok, és jó lenne biztosítani nekik egy olyan helyet, ahol kibontakoztathatják képességeiket. Valamennyien szeretnének játszani majd felnőtt korukban egy divíziós csapatban, miért nem tehetnék meg azt itthon” – tette fel a kérdést a szakvezető, aki a stadionhoz közeli szülői házban nőtt fel. „Én gyakorlatilag itt, a pályán nőttem fel. Mindig szerettem kijárni a stadionban. Felnőttként akárhol játszottam, mindig szívesen tértem haza, az Olimpia a szívem csücske” – folytatta.

Történelem

A Szatmárnémeti Olimpia 1921–ben alakult. Az első leigazolt játékosok közül megemlíthetjük Mihalcát, Şutát, D. Popot, Grosst, Nyúlt, Frankot, Raţiut, V. Sabăut, Winkllert, Şoranut, Hotyárt, Kökénessit. Öt évvel megalakulása után zónadöntőt nyert a csapat, és az országos bajnokság negyeddöntőjében az akkor már többszörös bajnok Temesvári Chinezul együttestől szenvedett vereséget. 1934–ben a debütáló Román Kupa viadalok negyeddöntőjében játszott a csapat, ősszel pedig az akkor alapított B–osztályban szerepelt a Szatmárnémeti Olimpia CFR. Két vére rá feljutott az első osztályos bajnokságban, viszont az idény végén kiesett.
1974–ben az Olimpia ismét feljutott az A–osztályos bajnokságban, és ekkor jegyezte eddigi legjobb eredményét: a táblázat 9. helyén zárt a szatmári csapat. Egy B–osztályos „kitérő” után ismét az élvonalban jutott az együttes, 1978–ban pedig kupadöntőt játszott az U Craiova ellen (3–1–re nyertek az oltyánok).

A hanyatlás

Ezúttal sem volt tartós az első osztályos szereplés, viszont 1993–ban még a másodosztálytól is búcsúzott az Olimpia. időközben a „sárga–kékek” ifijei remekeltek, és 1986–ban a harmadik, 1987–ben pedig a második helyen zártak a korosztályos országos bajnokságban. Már ekkor lehetett sejteni, újabb siker várhat az Olimpiára, amely be is következett. 1995–ben ismét B–osztályos lett a felnőtt csapat, 1998–ban pedig egy szatmári edző, Both Gáborral a kispadon kvalifikálja magát az együttes az élvonalba. 99–ben búcsúzott az Olimpia az első osztálytól, de 2004–ben ismét felcsillant a remény az I. ligás szereplésre, viszont a Kolozsvári CFR megelőzte a szatmáriakat a táblázatban, így a kincses város csapata jutott fel az élvonalban. Ekkor kezdődött meg az Olimpia hanyatlása, a 2007–2008–as III. ligás idényt már be sem fejezte, azóta a megyei bajnokságban szerepel a csapat...


Elnevezések

Az idők során egyébként többször névváltoztatáson ment át az Olimpia: volt Olimpia CFR, CFR, Locomotiva, Progresul, Someşul, ASMD, Sătmăreana, Metalul, Olimpia IUM.

Nevek

Fontosabb nevek, akik egykor az Olimpia játékosai voltak: Both Gábor, Keizer Lajos, Daniel Claudiu Prodan, Gerstenmajer Gábor, Ritli Zoltán, Mircea Bolba (aki ifiként a korosztályos válogatottal világbajnoki bronzérmet nyert 1981–ben), Szénás Zoltán, Radu Sergiu, Martin Tudor, Csík Tibi, Csík Levente Zsolt, Emilian Dolha, stb. Edzők közül megemlíthetjük Traian Ionescu, Jenei Imre, Vígh József, Gheorghe Staicu, Vasile Savaniu, Bóth Gábor, Kiprich József.

Eredmények

Első osztályos szereplés: 7 alkalom (1974/75–ös idényben 9. hely). Másodosztályos szereplés: 29 idény (megnyerte a másodosztályt 1974–ben, 1977–ben, 1998–ban). Román Kupa: döntős 1978–ban. 1927–ben az országos bajnokság negyeddöntőjében szerepelt. Ifik: bronzérem (1986), ezüstérem (1987).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!