ERDON Helyi sport hírek

2010.10.26. 16:58

Gála lesz a Nagyváradi AC labdarúgócsapat tiszteletére

<p>Gálamérkőzést szervez a 100 éves Nagyváradi Atlétikai Club (NAC) tiszteletére a Partiumi Keresztény Egyetem Sportklubja (Partium FC). A november 13-án, a nagyváradi Bodola Gyula Stadionban lebonyolítandó esemény fővédnöke Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke.</p>

A Nagyváradon zajló gálán megküzd egymással a magyarországi és az erdélyi öregfiúk csapata, valamint a Partium FC és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia válogatottja. Az 1944-ben sporttörténelmet író, és Magyarországon első vidéki csapatként bajnokságot nyerő NAC-ban olyan nagyságok játszottak anno, mint az Aranycsapat hátvédje, Lóránt Gyula, a legendás Bodola Gyula, sőt itt játszotta első élvonalbeli mérkőzését Puskás Ferenc is. Előttük is tisztelegve hívta életre a Nagy Idők Focija című rendezvényt Tőkés Máté, a Partium FC elnöke.
 
Kiállítás is lesz
 
A centenáriumi ünnepség legfontosabb eleme a november 13-án 14 órakor kezdődő gálamérkőzés, de az érdeklődők – ellátogatva a Partiumi Keresztény Egyetem épületébe – megtekinthetik azt a régi fotókból összeállított kiállítást is, amely a nagyváradi futballtörténelem jeles pillanatait hivatott felidézni. A nemes ügynek a szervezők elismert személyiségeket tudtak megnyerni: Buzánszky Jenőt, aki a magyarországi, és Jenei Imrét, aki az erdélyi öregfiúk-csapat vezetőedzői tisztát vállalta el, továbbá Szepesi Györgyöt valamint ifj. Knézy Jenőt, aki a helyszínen élőben közvetítik majd a gálamérkőzést. A rendezvény fővédnöke Schmitt Pál a Magyar Köztársaság elnöke, aki jelenlétével is megtiszteli az eseményt.
Így emlékeztek
Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás védője így emlékezik a NAC teljesítményére: – még csak 18 éves voltam, amikor a Nagyvárad bajnok lett, így még kezdőnek számítottam. Igaz, Dombóváron már a felnőttek között, az NB III.-ban futballoztam, gólkirály is lettem. Figyelemmel kísértem a Trianon miatt elszakadt országrészek visszacsatolását, az érintett csapatokat, főleg a bajnokságba legjobban beilleszkedő nagyváradi és kolozsvári gárdát. Bizonyos fokig meglepetésnek számított a NAC bajnoki címe, de jó érzés volt, hogy aranyérmesek lettek. Több ismerősöm is játszott a csapatban, Mészáros Ferenc például Dorog környékéről származott.
Szepesi György, a kiváló rádióriporter, az MLSZ volt elnöke is őriz emlékeket a NAC-ról: – egy emlékezetes összecsapást emelnék ki: mikor 1942-ben a Vasas ellen Angyalföldön, 8000 néző előtt 1–0-ra kaptak ki. A nézők között voltam én is, igaz, akkoriban még nem mint riporter. Gallowich Tibor és Rónay Ferenc személyében két fanatikus edző csapott össze, előbbi jobb taktikus volt ezen a meccsen. Mindkét csapat nagyszerű összeállításban játszott, a NAC is szenzációs élményt nyújtott, hiába kapott ki.
 
Ezreket várnak
 
A szervezők igazi ünneppé kívánják emelni a centenáriumot, így a nagyváradi Bodola Gyula Stadionba Budapestről nosztalgiavonat szállítja majd a focikedvelő közönséget, amelyre a helyszínen rezesbanda, mazsorettek, és a Pece-parti Párizsként is emlegetett város apraja és nagyja vár majd.
Az egyszeri és megismételhetetlen eseményre a szervezők a közönség egyik felét Nagyváradról, míg a többi részét az Anyaországból, továbbá Erdély és a Partium településeiről, valamint a többi határon túli régióból várják. Az emelkedett hangulat, a számos díszvendég és maga a hely szelleme miatt a rendezvény nemcsak focikedvelőknek, hanem akár teljes családoknak – nagypapától unokáig, kiváló hétvégi program lehet.
Az esemény médiatámogatója a Bihari Napló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!