ERDON Helyi sport hírek

2010.09.24. 19:05

Búcsúzik Szatmártól a távlovagló Balkán–bajnok

<p>Az elmúlt hétvégén a Törökországi Kappadókiában bolgár és török lovasok előtt nyert Balkán–bajnoki címet a szatmárnémeti Dumitrán Zsolt. Pénteken bemutatta a győztes arab telivérét, Héját.</p>

Magyarországra költözik családjával a szatmárnémeti Dumitrán Zsolt, a Csíkszeredai Forrás Lovasklub színeiben az múlthéten Balkán–bajnoki címet szerzett sportoló. Erről pénteken beszélt lapunknak a Szatmár Megyei Lótenyésztők Egyesületének tagja. „Nem költözzünk messzire, a határtól másfél kilométerre. Ott saját lovasklubunk lesz, így a lovasaink továbbra is járhatnak hozzánk edzésekre” – tette hozzá felesége, Dumitrán Ildikó.

A törökországi siker után egyébként az elmúlt napokban utazott haza, tegnap pedig egy ünnepélyes sajtótájékoztató keretében mutatta be a megnyert serleget, illetve a Héja becenévre hallgató 8 éves arab telivért, akivel megnyerte a versenyt. „Még szebb lett volna, ha szatmári sportoló állhat a dobogó első két fokára. Elsőként ugyanis Heidel Attila ért célba, viszont az azt követő kötelező orvosi vizsgálaton a Robi becenévre hallgató lova »megbukott«, ezért a következő befutó, és az orvosi vizsgálatokon sikeresen teljesítő Dumitrán Zsoltot kiáltották ki a 105 km–es táv győztesének. Ha az orvosok nem zárják ki Robit, akkor szatmári első és második helyezett lett volna” – hangsúlyozta Antal István, a Szatmári Lótenyésztők Egyesületének elnöke, aki büszke arra, hogy – bár a megyénkben nincs nagy hagyománya a lovas sportnak – az országból egyedüliként Szatmár adott négy bajnokot a lovas sportokban: fogathajtásban Rákóczi Gergő, díjugratásban Jakab Zsolt, lovas tornában Boer Blanka, a távlovaglásban pedig Dumitrán Zsolt vagy Heidel Attila lesz majd a bajnok.
A távlovaglók egyébként a Sáredőben levő Fácán–telepen végzik tevékenységüket, viszont a bürokratikus eljárások miatt több éve húzódik a terület birtokba vétele. Addig semmilyen befektetést nem tudnak ott végezni.

„A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal mindenben támogatja a megyei lótenyésztők egyesületét, azonban a bürokrácia és egyéb herce–hurca miatt nem tudunk előre haladni” – mondta a tegnapi eseményen Adrian Albu alpolgármester. Többek között ez az oka annak, hogy a Dumitrán család Magyarországra költözik, és ott indít magának egy magánklubot. „Ezt a sportágat már legalább négy éve űzöm. Nagyon szeretek a lovakkal foglalkozni, mivel különleges állatok, nagyon szeretem a harmonikus mozgásukat, az intelligenciájukat” – mondta Dumitrán Zsolt, aki Budapesten tanulta meg ezt a sportágat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!