ERDON Helyi hírek

2019.11.07. 13:09

Emlékkönyv-bemutató: A pápalátogatás eredményei ezután fognak megmutatkozni

Talán még túl korai a pápalátogatás eredményeiről beszélni. Türelmesnek kell lennünk, hittel továbbhaladva a Szentatya által megmutatott úton, és akkor megtapasztalhatjuk majd ennek gyümölcseit is – hangsúlyozta Böcskei László megyés püspök a Ferenc pápa Csíksomlyón című emlékkönyv bemutatóján kedd este, a püspöki palota dísztermében.

Talán még túl korai a pápalátogatás eredményeiről beszélni. Türelmesnek kell lennünk, hittel továbbhaladva a Szentatya által megmutatott úton, és akkor megtapasztalhatjuk majd ennek gyümölcseit is – hangsúlyozta Böcskei László megyés püspök a Ferenc pápa Csíksomlyón című emlékkönyv bemutatóján kedd este, a püspöki palota dísztermében.

Nagyváradon mutatták be először a kolozsvári Verbum kiadó gondozásában megjelent, Ferenc pápa Csíksomlyón című emlékkönyvet, köszönhetően Böcskei László megyés püspök aktív szerepének a pápalátogatás előkészítésében és a sajtóval való kommunikálásban. A gazdagon illusztrált album (ahogyan a címéből is kiderül) Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának állít emléket. Az erdélyi főpásztorok és a szervezőbizottság tagjai, a látogatás előkészítésében közreműködők osztják meg ennek történetét, emlékeznek a pápalátogatás legfontosabb mozzanataira, miközben az illusztrációk a vizitáció és az előkészület pillanatairól tanúskodnak. A kötethez Miguel Maury Buendía nuncius írt előszót, bekerült a katolikus egyházfő csíksomlyói szentbeszéde, valamint főpapok és világi személyek különböző műfajban megfogalmazott gondolatai olvashatóak arról, hogy ők miként látták, élték meg ezt a világeseményt. A kiadó, illetve a szerkesztőbizottság részéről Bodó Márta, Serbán Mária és Szőcs Csaba voltak jelen a könyvbemutatón.

Böcskei László azt emelte ki: sokakat megérintett Ferenc pápa látogatása, azokat is, akik amúgy közel érzik magukat őszentségéhez, az egyházhoz, Rómához, de azokat is, akik csupán távolról követték az eseményeket. Úgy fogalmazott: a látogatás egy olyan útépítés vagy hídverés volt, melyet emberi logikával nem tudunk mindig megérteni, de ez nem is baj, csak engednünk kell, hogy a Szentlélek munkálkodhasson. Nem csupán emberi ész, erő, tudás és hatalom határozta meg ugyanis a sikerét, hanem ezeknél sokkal több, Isten akarata valósult meg, mert vannak az életünkben olyan dolgok, melyeket ő rendel el, és minket felkészít ezek befogadására. Ugyanakkor hálával tartozunk Ferenc pápának is, amiért felvállalta ezt az egyáltalán nem könnyű „kalandot”, hiszen ha a logisztika mögé tekintünk, megállapíthatjuk, hogy még egy edzett embernek is szép teljesítmény lett volna. A pápa nyitott szívvel idejött közénk, bizonyítékául annak, hogy nem vagyunk a periférián, és azért, hogy megerősítő üzenetet hozzon. Ha ezt megértjük, akkor meg fognak mutatkozni a látogatás eredményei is – hangsúlyozta a főpásztor.

„Szép helyen laktok”

Bodó Márta arról számolt be, hogy a szeptember 18-i Szent Péter téri audiencia után egy küldöttség tagjaként átadta Ferenc pápának ezt az albumot, aki meglepő módon az egyik képet nézve emlékezett az ott megörökített székelyruhás magyar családra, sőt még azt is felidézte, hogy az egyik gyermek megbotlott akkor a lépcsőn, amikor felé indult. „Ti mind magyarok vagytok?” – kérdezte ezután olaszul az őt megajándékozóktól. Félrefordulva annyit mondott magyarul, hogy „Isten hozott!”, majd olaszul hozzátette: „milyen szép helyen laktok”.

A Szentatya tehát pontosan tudta, hogy hol és kiknél járt, másképpen nem tudta volna ilyen részletekbe menően feleleveníteni a történteket – magyarázta Bodó Márta.

Szőcs Csaba arról beszélt, hogy az album összeállításának ötlete „gondolatcsíra” formájában már az előkészületi időszakban felvetődött. Jegyzeteltek és fényképeztek közben, amikor tudtak és ahogyan az idejük és a biztonságiak megengedték, majd utólag próbálták rekonstruálni a történeteket, és tulajdonképpen visszaemlékezésekből állt össze a szöveges rész. A pápalátogatás után néhány nappal a Gyulafehérvári Főegyházmegye gazdasági igazgatója és a munkatársai jelezték újból, hogy hasznos és üdvös volna egy ilyen kiadvány, így aztán, „túl mindenen”, belevágtak ennek megszerkesztésébe, melyet be kellett fejezniük még az említett pápai általános kihallgatás előtt.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!