ERDON Helyi hírek

2019.10.17. 13:49

Két fűtésszolgáltatója lett Váradnak, a helyiek mindkettőt el kell tartsák

A Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat az elkövetkező időszakban kivonul 132 utcáról, a lakóknak pedig vagy a Distrigaz cég által működtetett gázfűtéses hálózatra, vagy környezetbarát fűtési rendszerre kell majd átállniuk akkor is, ha egyébként meg voltak elégedve a Hőszolgáltatóval.

A Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat az elkövetkező időszakban kivonul 132 utcáról, a lakóknak pedig vagy a Distrigaz cég által működtetett gázfűtéses hálózatra, vagy környezetbarát fűtési rendszerre kell majd átállniuk akkor is, ha egyébként meg voltak elégedve a Hőszolgáltatóval.

 

A város jövő évtől ötven százalékos többletadóval sújtja azoknak a házaknak a tulajdonosait, akik egyik hálózatra sincsenek rácsatlakoztatva, noha erre lehetőségük volna, illetve abban az esetben, ha nem környezetbarát technológiával fűtik otthonukat.

Felosztják a várost

Éveken át védte a nagyváradi önkormányzat a Hőszolgáltató Vállalat helyi piaci érdekeit az egyre jobban terjeszkedő, gázfűtéses hálózatot működtető Distrigaz céggel szemben. Ezt a célt szolgálta az egységes fűtési övezetek kialakítása is, amelynek lényege az, hogy ott, ahol a Hőszolgáltatónak van hálózata, az ingatlantulajdonosok akkor is csak ehhez a hálózathoz csatlakozhattak, ha létezett alternatíva például éppen a Distrigaz képében. Ennek eredményeként sokan a városi fűtésrendszerre csatlakoztak akkor is, ha inkább a Distrigaz szolgáltatását szerették volna igénybe venni. Az egységes fűtési övezeteket később módosította az önkormányzat, mert rájött arra, hogy a kertvárosi részekben nem gazdaságos működtetni a városi hőszolgáltató rendszert. Az egységes övezeten kívüli területeken az ingatlantulajdonosok megválaszthatják, hogy melyik hálózatra akarnak rácsatlakozni. A helyzet akkor változott meg gyökeresen, amikor az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) helyi közszolgáltatásokká minősítette a gázfűtési hálózatokat minden olyan önkormányzatban, ahol van ilyen szolgáltató. Mivel Nagyváradon működik a Distrigaz Vest, ezért a város lett jogosult koncesszióba adni a gázfűtéses szolgáltatást, vagyis a Distrigaz Vest lényegében a város által ellenőrzött szolgáltatóvá vált, és a cég még a fejlesztési stratégiáját is az ANRE-vel és a várossal közösen dolgozhatja ki. Mivel tehát a városnak lett két, egymással párhuzamosan kiépült fűtési hálózata, ezért döntöttek úgy, hogy gyakorlatilag felosztják a várost a két szolgáltató között. Mint azt az illetékesek tegnap a váradi városházán tartott sajtótájékoztatón elmondták, a Hőszolgáltató, a Distrigaz és a polgármesteri hivatal együttműködési szerződést kötnek egymással, amelyről legkésőbb novemberben fog szavazni a nagyváradi helyi tanács.

Konkrétumok

Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere elmondta, hogy első körben 132 utcáról vonul ki a Hőszolgáltató. Alapvetően olyan, az egységes fűtési övezeten kívüli utcákról van szó, amelyeken házak vannak, ugyanis a városban lévő összes tömbház az egységes fűtési övezetben, tehát a Hőszolgáltatónál marad. A városi szolgáltató kivonulásával párhuzamosan bevonul a szóban forgó utcákra a Distrigaz cég. Birta hangsúlyozta, hogy az emberek nem maradnak hőszolgáltatás nélkül, ugyanis a Hőszolgáltató addig nem vonul vissza, amíg a Distrigaz ki nem építi a hálózatát. Stănel Necula, a Hőszolgáltató Vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy a protokollum célja minél gazdaságosabbá tenni a hőszolgáltatást. A város 132 utcáján nem volt gazdaságos eddig ez a szolgáltatás. Ezt az állítást Stănel Necula azzal az adattal támasztotta alá, hogy az elmúlt két évben történt 1985 meghibásodásnak az egyharmada, 730 eset ezen a 132 utcán történt. Hangsúlyozta, hogy a szóban forgó utcák mintegy nyolcvan százalékában a Distrigaznak már van hálózata. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy ez csak az első etap, és a jövőben más utcákról is kivonul majd a Hőszolgáltató, ahol veszteséges a szolgáltatás működtetése. Mircea Lazăr, a Distrigaz Vest igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a cég az év végéig elkészíti az elkövetkező öt évre érvényes beruházási tervét. Első szakaszban ott fogják a hálózatot bővíteni, ahova a leghamarabb el tudnak jutni, az ötödik év végére pedig mind a 132 utcán lesz gázfűtéses hálózat. Az igazgató hangsúlyozta, hogy az utcai hálózatot a Distrigaz építi ki saját költségén, de a házak rácsatlakoztatása a hálózatra a lakók költségét terheli, ami nagyságrendileg tízezer lej körüli összeg.

Hosszú távon?

A mostani döntés összesen 2672 házat érint a város több részében. Az együttműködés értelmében az ezeken az utcákon lakókat lényegében rá fogják kényszeríteni arra, hogy mondjanak le a Hőszolgáltató Vállalatról akkor is, ha ők ezt nem akarják, és helyette térjenek rá a gázhálózatra, vagy más, alternatív hőenergia-forrásra. Hogy a kényszerítés hatékony is legyen, Florin Birta bejelentette, hogy ötven százalékos többletadót vetnek ki azokra az ingatlanokra, amelyek nincsenek rácsatlakoztatva egyik szolgáltatóra sem, illetve nem környezetbarát technológiával, hanem fával, szénnel stb. fűtenek. Hozzátette, hogy a többletadót nem vetik ki azokra a házakra, amelyek övezetében sem a Hőszolgáltatónak, sem a Distrigaznak nincs kiépítve a hálózata.

Megszólalt az ügyben Eduard Florea, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója is, hangsúlyozva azt, hogy a kiválasztott utcák zöme olyan területen van, ahol már nem is lehetne a városi hálózatot fejleszteni. Azt kérdeztük az igazgatótól, hogy hosszú távon tervezik-e, hogy a városban minden ház kerüljön ki a Hőszolgáltatótól, amire Florea azt válaszolta, hogy csak azokról a házakról van szó, amelyek nincsenek benne az egységes fűtési övezetben, amelyet tavaly módosított a város, tette hozzá. Ebből a válaszból azonban nem derült ki az, hogy a város a jövőben ne tudná vagy ne akarná megváltoztatni az egységes fűtési övezetet éppen úgy, hogy az összes ház kikerüljön belőle.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!