ERDON Helyi hírek

2019.10.31. 12:02

Jótékonysági célt is szolgált Mága Zoltán hegedűművész nagyváradi fellépése

Egy 89 éves úriember volt a legidősebb hallgatója Mága Zoltán hegedűművész kedd esti, a nagyvárad-rogériuszi református templomban zajlott koncertjének, melyre Kézdivásárhelyről és Torontóból is érkeztek rajongók.

Egy 89 éves úriember volt a legidősebb hallgatója Mága Zoltán hegedűművész kedd esti, a nagyvárad-rogériuszi református templomban zajlott koncertjének, melyre Kézdivásárhelyről és Torontóból is érkeztek rajongók.

 

A vajdasági húszállomásos koncertturné után az RMDSZ Nőszervezet meghívására Nagyváradon folytatódott Mága Zoltán 100 templomi jótékonysági koncertsorozata kedd este, amelynek egyik megható pillanata az volt, amikor a szinte teljesen megtelt rogériuszi református templomban tíz év után újra együtt játszott közönség előtt a Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas hegedűművész a fiával, a tizennégy esztendős ifjabb Mága Zoltánnal. Az idősebb Mága Zoltán amúgy már többször adott hangversenyt zenekarával Nagyváradon, azzal a céllal, hogy hirdesse a zenei kultúrát, és segítséget hozzon az itt élő magyar embereknek. Vendégelőadóként Czene Rudolf zongora- és Vadász Károly cimbalomművész, valamint a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttese járult hozzá a sikerhez. A megjelenteket Biró Rozália és Székely Hajnal, az RMDSZ országos, illetve váradi elnökei, Pásztor Sándor megyei tanácselnök, valamint Kövendi István református lelkipásztor köszöntötték.

Az Elindultam szép hazámból című népdal kifejezetten az erdélyiekért szólt, de bizonyára ugyanígy megérintette a jelenlevők lelkét Brahms V. Magyar tánca, Albinoni Adagiója, a kállai kettős Kodály-féle feldolgozása és a Monti-csárdás is. Fájdalmasan megrendítő volt ugyanakkor a Schindler listája című film John Williams által szerzett betétdalát hallani.

A koncert egyik csúcsmomentuma G. Dinicu Pacsirtájának az eljátszása volt. Mága Zoltán különös tehetséggel hozta felszínre a kompozícióban rejlő varázst és energiát. Mondanunk sem kell, hogy emlékezetes élmény volt ez a publikum számára, így szinte természetesnek tűnt, hogy a Székely himnuszt már felállva hallgatta végig a közönség.

A hangversennyel az Ady Endre Líceum egyik tanulójának, Duma Claudiának a gyógykezelését, csontvelőátültetési műtétjét segítették, akinek Mága Zoltán már korábban is támogatást nyújtott. A gyermeket jelenleg Olaszországban kezelik mindkét szülője lábadozása mellett, akik donorként próbáltak segíteni a kislányuk csontvelő-transzplantációjában. A koncert adományaival és a felajánlásokkal emellett felnőttkorú autista fiatalokat (Az élet Autizmussal Egyesületet), valamint az óvodáskortól a VIII. osztályig speciális képzésben tanuló értelmileg sérült gyermekek alternatív oktatási és sportprogramját (Bonitas iskola) is támogatták. Mága Zoltán ugyanakkor mind a kislány gyógykezeléséhez, mind pedig a sérült fiatalok támogatásához magánadománnyal járult hozzá. A koncertsorozat támogatója a magyar kormány az Emberi Erőforrások Minisztériumán (EMMI) keresztül, fővédnök dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, védnök Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!