ERDON Helyi hírek

2019.10.23. 12:57

A kommunista diktatúra elleni forradalomra emlékezik a nemzet

Békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki 1956 októberében Magyarországon a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki 1956 októberében Magyarországon a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

 

A központi megemlékezések már a tegnap megkezdődtek Budapesten, ennek keretében ismét megszervezték a hagyományos fáklyás emlékmenetet a Műegyetem–Szent Gellért tér–Szent Gellért rakpart–Várkert rakpart–Casino–Ybl Miklós tér–Clark Ádám tér–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart–Bem tér útvonalon. Este Csík János és az Esszencia adott koncertet, amely alatt és utána fényfestés volt látható a környező épületeken.

Szerdán, október 23-án reggel kilenckor az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek a programok a Kossuth Lajos téren. Tíz órától egész nap ingyenesen lehet megtekinteni a Szent Koronát az Országházban.

Ugyancsak egész nap családi programok várják az ünneplőket a Kossuth téren. Lesz gyerekfoglalkoztató, nosztalgiavillamosok, Csepel teherautók, rikkancsok korabeli ruhákban, mászófalak, valamint ’56 gasztronómiájával is megismerkedhetnek az érdeklődők. Este hét órakor a Millenárison megtartják a már hagyományos Szabadságkoncertet. Fellép a Honeybeast, Szabó Balázs Bandája, valamint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák. A koncerten – regisztrációval – ingyenes a részvétel. Orbán Viktor miniszterelnök este a Zeneakadémián mond beszédet. Október 23-án ingyenesen látogatható a Terror Háza Múzeum is. Gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál és a Rákoskeresztúri új köztemetőben, a 301-es parcellánál is egész napos protokollmentes megemlékezés lesz – olvasható a programban.

Megemlékezések itthon

Nagyváradon az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 63. évfordulója előestéjén, tegnap 19 órától szervezett ünnepi megemlékezést és fáklyás felvonulást a Szent László-templom Sebes-Körös felőli oldalán. Az érmihályfalvi RMDSZ-szervezet október 23-án, szerdán 17.30 órától a város főterén, az ’56-os emlékműnél szervez ünnepséget az 1956-os események, illetve az Érmihályfalvi Csoport tagjaira emlékezve. A program: ünnepi beszédek, emlékműsor a GGG Irodalmi Stúdió előadásában, koszorúzás.

A Polgári esték rendezvénysorozat keretében, a Magyar Polgári Egyesület szervezésében és a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásával újra Nagyváradra látogat egy különleges produkcióval az Udvari Kamaraszínház. Az előadás nemzeti ünnepünkön, október 23-án, szerdán 18 órától kezdődik a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében, majd az egyetem belső udvarán megkoszorúzzák az 1956-os hősök emléktábláját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!