ERDON Helyi hírek

2019.09.12. 14:32

FuxFesztivállal indul az október Nagyváradon

Szeptember 30.–október 5. között negyedik alkalommal szervezi meg a Szigligeti Színház Lilliput Társulata az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját.

Szeptember 30.–október 5. között negyedik alkalommal szervezi meg a Szigligeti Színház Lilliput Társulata az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját.

A társulat egykori vezető személyiségéről, Fux Pálról elnevezett szakmai találkozó hat napján tizenhét társulat huszonnégy előadását láthatja a közönség, a meghívott előadások mellett pedig szakmai beszélgetésekre és bábtörténeti konferenciára is sor kerül. Az eseményt beharangozó tegnapi sajtótájékoztatón Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója hangsúlyozta azt, hogy a színház minden évben valamilyen fesztivállal jelentkezik, és az idén a kétévente megrendezésre kerülő FuxFeszt lesz ez a nagyszabású kulturális eseménysorozat, mely felöleli a teljes erdélyi magyar bábszínjátszást és a váradi magyar bábszínház hetvenedik évadának kiemelkedő programja is egyben.

Versenyfesztivál

Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat vezetője hangsúlyozta, hogy a FuxFeszt megőrzi versenyfesztivál jellegét, amelyre az erdélyi magyar hivatásos bábtársulatok a saját maguk által kiválasztott előadással neveznek be. A versenyprogram produkcióit ugyancsak a hagyományokhoz híven három zsűri – egy szakmai, egy pedagógus és egy gyermekzsűri – bírálja majd el, és minden este az előadások után szakmai beszélgetésekre kerül sor. A díjátadás október 5-én, a fesztivál zárónapján lesz. A versenydarabokon kívül láthatóak lesznek a fesztiválon a Lilliput Társulat által meghívott magyarországi előadások is. A művészeti vezető hangsúlyozta, hogy olyan műveket hívtak meg, amelyeknek a megtekintésére nagyon sokat kellene utazniuk a váradiaknak, illetve amelyeket különösen érdemesnek tartanak a helyi közönség figyelmére. Természetesen idén is részt vesz a fesztiválon a nagyváradi Regina Maria Színház Arcadia bábtársulata is, továbbá a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábos, illetve a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem színész szakos hallgatói is egy-egy előadással. A hagyományok mellett lesznek azért újítások is: mégpedig a baba- és a felnőtt előadások, sőt, lesz egy nem bábos produkció is a Bozsik Yvette Társulat előadásában.

Konferencia

A IV. FuxFeszt a magyar népmese napjával indít szeptember 30-án. A fesztivál nulladik napján az Árkádia Színházban mutatja be Laci királyfi című előadását a MárkusZínház, Vitéz László című előadásával pedig Pályi János érkezik Nagyváradra. A fesztivál hivatalos programját október 1-jén a Lilliput Társulat Hollós Mátyás című előadása nyitja, ezt követően kerül sor az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Budapest Bábszínház és a Szigligeti Színház Lilliput Társulat közös szervezésében megvalósuló Tradíció és innováció. 70 év báb – konferenciasorozat nagyváradi állomásának programjára is.

Gyakorlati tudnivalók

A művészeti vezető hangsúlyozta: szeptember 17-ig várják a pedagógusokat, akik kiválaszthatnak egy tetszőleges előadást a programból, amelyet meg szeretnének nézni a csoportjukkal. Jegyek szeptember 17-től kaphatók, a gyerekjegyek ára hét lej, a felnőttjegyé tíz lej minden előadásra, a babaelőadásokra a kicsiknek értelemszerűen nem kell jegyet váltani. Az előadások három helyszínen: az Árkádia Bábszínházban, a Szigligeti Stúdióban és az Állami Filharmóniában fognak zajlani. Czvikker Katalin bejelentette, hogy megújul az Árkádia Bábszínház nagy terme, új burkolatot kap a terem, a széksorok közötti távolságot megnagyobbítják, hogy a felnőttek is kényelmesebben elférjenek a székeken, illetve új függöny is érkezik a színpadra és a mellékhelyiségeket elválasztó ajtókra.

Bejelentette, hogy két hónapon belül új pénztárat is nyitnak a bábszínház mellett, itt a román és a magyar színház mindegyik társulatának előadásaira lehet majd jegyet venni. A FuxFeszt előadásaira egyébként jegyek online, a www.biletmaster.ro oldalon, valamint a színház új helyszínen nyílt jegypénztárában, a Szigligeti Stúdióval szemben, a Moszkva utca 7. szám alatt válthatók. További információk a www.szigligeti.ro, illetve a fuxfeszt.szigligeti.ro weboldalakon.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!