ERDON Helyi hírek

2019.07.16. 15:18

Nagyváradi zenész robbantotta fel az internetet

Jövőre teljes albumot adna ki, s a premierre nagyszabású eseményt tervez Lengyel Levente, akivel zenéről, új videóklipjéről és terveiről beszélgettünk.

Jövőre teljes albumot adna ki, s a premierre nagyszabású eseményt tervez Lengyel Levente, akivel zenéről, új videóklipjéről és terveiről beszélgettünk.

 

Már gyermekkorában is nagyon szerette a zenét Lengyel Levente, szenvedélye azonban csak tíz évvel ezelőtt fordult komolyabbra, amikor már az érdekelte a leginkább, hogy miként keletkeznek a dalok. A líceum befejezése után beiratkozott egy budapesti, elektronikus zenei producerképző iskolába. Ott rögtön azzal szembesült: valójában csak keveset tud érdeklődése tárgyáról. Több évnyi tanulás után elsajátította az alapokat, majd hazajött, és beiratkozott a Nagyváradi Egyetem bölcsészkarának idegen nyelv szakára, ahol az angol és a német nyelvek tanulása mellett művészettörténet-előadásokat is hallgatott. Rájött arra: a dalos történetmeséléshez nem feltétlenül kell szöveg, mint ahogy a szöveges dal is lehet semmitmondó. Mindeközben az események egyre inkább felpörögtek körülötte: tapasztalatokat gyűjtött, két barátjával turnézott Ázsiában, ahol már trióként léptek fel. Úgy tűnt tehát, sínen van az élete, amikor egyszer csak hiányérzete támadt.

Hogyan tovább?

Hosszabb szünet következett, miközben a hogyan továbbra kereste a válaszokat, melyeket most úgy tűnik, megtalált. Önálló projektet indított, Wide Notion (Tág fogalom) név alatt, és saját zenei kiadót is alapított. Publikált egy-két anyagot az interneten, melyeket nemsokára le is törölt, „mert nem volt elég organikus a dolog ahhoz, hogy fent tudjanak maradni”. Tavaly decemberben tette meg az első komolyabb lépést, hogy megszülethessen első minialbuma. „Nagyon fontosnak tartom, hogy a zenéimmel valamit átadjak az embereknek. A Four Crosses, vagyis Négy kereszt négy időszakot jelképez az ember életében az én elképzelésem szerint. A fehér kereszt a tisztalelkűség, az újszülött szimbóluma, a zöld az életé, a szürke az egyhangúságé, a fekete a haláltól való félelemé” – magyarázta lapunknak. A vonatkozó négy dal fogadtatása igen kedvező volt. Azt érezte: ezúttal már eléggé felkészült a folytatáshoz, ami nála azt jelenti, hogy már egy évre előre megvan az összes dal, melyeknek a kidolgozása nagyjából két és fél évébe telt. A minialbum után jött a Borderline, amit Czvikker Lilla színművésznő közreműködésével sikerült befejezni. „Ő egy hatalmas tehetség, és nagyon örülök annak, hogy alkalmam adódott vele dolgozni. Rengeteg munkát és áldozatot hozott ezért a dalért, aminek meg is látszik az eredménye, hiszen több mint 110 ezren hallgatták meg eddig”.

A Keep Your Heart már Levente egyéni szerzeménye, és rendkívül személyes. Egy éve elkészült ugyan, de igyekezett megvárni a tökéletes pillanatot, ami reményei szerint most elérkezett. Ehhez a dalhoz videóklip is készült, mely megtekinthető a YouTube-on (Wide Notion: Keep Your Heart). Egy nap alatt hozták össze, egy Nagyváradhoz közeli faluban és erdőben, illetve a városban, a rendezője Ungvari Oscar. Részletesen megterveztek mindent, mielőtt szóltak volna a klipben szereplő három színésznőnek, Román Eszternek, Balázs Juditnak és Blénesi Kincsőnek akik egy szerelmi háromszög szereplőit alakítják. „Nagyon remélem, hogy sokakhoz el fog jutni, és mindenki szeretettel hallgatja majd. Ebben az évben talán ezt vártam a legjobban, és a hallgatóim közül valószínűleg sokan vannak így ezzel, mivel a Spotify-on kevesebb mint két hét alatt közel 24 ezren hallgatták meg, ami számomra egyszerűen hihetetlen” – fogalmazott Lengyel Levente. Hozzátette: jövőre teljes albumot óhajt kiadni, s annak a premierjére szeretne rendezni jövő nyár végén egy nagyobb szabású eseményt. Addig is a munkássága nyomon követhető a Facebookon, az Instagramon és a SoundCloud nevű zenei platformon.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!