ERDON Helyi hírek

2019.07.17. 13:03

Költészet a várban: összművészeti fesztivál Váradon

Rendhagyó esemény helyszíne lesz július 26–28. között a vár: a hónap utolsó hétvégéjén első alkalommal szervezik meg Nagyváradon a Citadel Delivery nevű, összművészeti jellegű fesztivált.

Rendhagyó esemény helyszíne lesz július 26–28. között a vár: a hónap utolsó hétvégéjén első alkalommal szervezik meg Nagyváradon a Citadel Delivery nevű, összművészeti jellegű fesztivált.

 

A közönség és az előadók közötti interakcióra fekteti a hangsúlyt a július 26–28. között Nagyváradon első alkalommal megrendezendő Citadel Delivery összművészeti fesztivál, amely a 14 éves múltra visszatekintő Street Delivery bukaresti fesztiválból inspirálódik. A Street Delivery célja, hogy visszaadja az utcát a gyalogosoknak, ennek jegyében a váradi rendezvénynek is célja „visszaadni”, előtérbe helyezni a lakosok számára a várat, hogy az ne csak történelmi helyszín, hanem a város életének aktív tere legyen – mondta el Maria Scripca, a szervező Cărtureşti Alapítvány képviselője, a rendezvény koordinátora.

Témáját tekintve a rendezvény középpontjában a költészet áll: a vár belső udvarán színházi, képzőművészeti, irodalmi, környezetvédelmi műhelyfoglalkozások, tánc, sporttevékenységek, koncertek várják a felnőtteket és gyerekeket egyaránt. A fesztivál első napján, július 26-án, pénteken 18.15-től A közterület mint költészet címmel nyílt fórumbeszélgetést szerveznek Ştefan Ghenciulescu építészmérnök, Paskucz István nagybányai építészmérnök, Cristian Culiciu, a Körösvidéki Múzeum történésze, Adrian Hatos szociológus (Nagyváradi Egyetem) részvételével.

Programkínálat

A háromnapos fesztivál alatt 10–18 óra között különböző műhelyfoglalkozások várják az érdeklődőket. Tóth Tünde és Dimény Levente színművészek (Szigligeti Színház) A költészet térbeli átlói címmel tartanak színházi improvizációs foglalkozást, a Studio Act pedig Patzan Poetry című tevékenységére várja az érdeklődőket. Dafina Buşu grafika- és rajzfoglalkozást tart, Denisa Popa a modern kalligráfia rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. A Könyvmentők tagjai slam poetryvel és Versek lampionra című foglalkozással készülnek, Mihók Tamás versműhellyel vesz részt a rendezvényen, a Rock Filarmonica Oradea Alapítvány pedig „szonettiskolába” várja az irodalom kedvelőit, ahol bihari költők alkotásai a zenével társulnak. A Könyvmentők többek között a gyerekekre is gondoltak: Első verseskötetem címmel rendeznek foglalkozást, a Cărtureşti Poetry Hunt elnevezésű programjára várja a legkisebbeket, Vianu Mureşan pedig Játsszunk művészetet címmel tart műhelyfoglalkozást a gyerekeknek. Szántó Andrea Divat mint költészet címmel szervez műhelyfoglalkozást. Az egész napos műhelyfoglalkozások mellett különböző programok várják az érdeklődőket: szombaton 18 órától költészeti performanszra kerül sor Mihók Tamás, Florentin Popa, Elena Boldor, Andrei Pintea és Valeriu A. Cuc részvételével, vasárnap 17 órától pedig kiállításmegnyitóval egybekötött beszélgetésre várják a művészetkedvelőket, ahol a Sophie Leopold festményeivel való ismerkedés mellett a gyerekek művészeti lehetőségeiről lesz szó.

Koncertek és filmvetítés

Péntek este kilenctől a Zimbru, szombat este nyolctól az Adam’s Nest, majd a The Kryptonite Sparks, vasárnap este nyolctól Astro Générale és a Falling Heads koncertezik a várban, illetve a Dinsubsol lemezlovasai (Sergiu Albui, Strigoi, Robinski, Crisstia & Axel) is fellépnek a fesztivál ideje alatt. A koncerteket követően rövidfilmek vetítése zárja a fesztivál mindegyik napját.

További részletek az esemény Facebook-oldalán.

A rendezvény szervezői: Cărtureşti Alapítvány, Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR), Bihar Megyei Építészkamara, Manifest pentru Oradea. A rendezvényt támogatja a nagyváradi önkormányzat.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!