ERDON Helyi hírek

2019.07.16. 15:12

Felújítási munkálatok az Oncsa telepen

Két szivattyúállomást építenek, illetve hat utcát felújítanak Nagyvárad Oncsa lakónegyedében. Mindez párhuzamosan zajlik a gyorsforgalmi út folytatásának tekinthető Bihorului út felújítási munkálataival.

Két szivattyúállomást építenek, illetve hat utcát felújítanak Nagyvárad Oncsa lakónegyedében. Mindez párhuzamosan zajlik a gyorsforgalmi út folytatásának tekinthető Bihorului út felújítási munkálataival.

 

Több infrastrukturális beruházásról döntött a nagyváradi helyi tanács tegnapi rendkívüli ülésén. Ezeknek egy része az Oncsa lakónegyedben fog megvalósulni. A Bihorului úton két esővízszivattyút üzemelnek be. Mint azt Florin Birta alpolgármester a tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, ezeknek a szivattyúknak a segítségével fogják a Bihorului útra lefolyó esővizet a Kis-Körösbe pumpálni. Elárulta, hogy számos panasz érkezett a polgármesteri hivatalhoz a környékbeli lakóktól arról, hogy amikor esik az eső, a domboldalról lefolyó csapadék elönti a kertjeiket, udvaraikat. A két szivattyú üzembe helyezésével remélhetőleg megoldódik ez a probléma, jelezte az alpolgármester. A beruházás költségvetése 6.700.000 lej áfával együtt.

Felújított utcák

Már létező terve a váradi polgármesteri hivatalnak az, hogy modernizálja a Bihorului útba futó mellékutcákat. Hat ilyen utca felújításának a műszaki-gazdasági mutatói már el is készültek, csakhogy időközben több törvénymódosítás is érvénybe lépett, ami szükségessé tette ezeknek a mutatóknak a módosítását. Florin Birta a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy főként a munkadíjak emelésére vonatkozó kormányrendelet miatt kell növelni a beruházások költségvetését, különben félő, hogy nem jelentkeznének pályázók a közbeszerzési eljárásra. A módosított, és a tegnapi tanácsülésen megszavazott költségek a következők: a Ioan Alexi utca Gheorghe Pituţ és Cucului utca közötti szakasza 2,1 millió lejből újul meg, az Alexandru Todea utca felújításának becsült költsége 1,5 millió lej, a Cucului utca Püspöki út és a Ion Pop Reteganul utca közötti szakaszának felújítására 2,4 millió lejt szán a város, a Gheorghe Pituţ utcának a Püspöki út és a Bihorului út közötti szakaszát 3,9 millió lejből újíthatja majd fel a nyertes pályázó, a Ion Pop Reteganul utcának a Pituţ és a Cucului utcák közötti szakaszát 2,2 millió lejből újíthatják fel, a Macului utcának a Ion Bogdan és a Bihorului út közötti szakaszának felújítási költségvetése 2,8 millió lej. Ezek az összegek az áfát is magukban foglalják. Florin Birta megjegyezte, hogy a módosítások megszavazása után meghirdetik a közbeszerzési eljárást, és legjobb esetben az idei év végére, legkésőbb a jövő év tavaszára és nyarára befejeződnek a felsorolt munkálatok.

További munkálatok

Szintén az Oncsa lakónegyedbeli domboldalon modernizálják a Viilor és a Piersicilor utcákat is: utóbbi 1884 méteres szakaszának felújítási munkálataira 6.500.000 lejt, a kivitelezésre négy hónapot irányoztak elő. A Viilor utcán 835 méteren végeznek majd felújítási munkálatokat 2.500.000 lejből, a kivitelezési időszak három hónap. Mindkét utcán aszfaltozni fognak, kiépítik a járdákat, esővíz-elvezető csatornák és közvilágítás is lesz a két utcán. A helyi tanács tegnapi ülésén megszavazták a Salighny utca és a Nojoridului utcák közötti összekötő út felújításának megvalósíthatósági tervét is. Florin Birta ennek kapcsán elmondta, hogy ez az az út, amely a 2. számú ipari parkot köti össze a Grigorescu negyedbe vezető közúti felüljáróval. Az új összekötő út elkészültével a Nagyváradi Közlekedési Vállalat buszai is könnyebben járhatnak majd az ipari parkban. A beruházás becsült költségvetése 1,7 millió lej áfával együtt, a kivitelezési időszak négy hónap.

Csatornázás

Az Oncsa telepen a víz- és csatornahálózatot is bővítik a Gheorghe Pituţ utcának a Macului és Bihorului út közötti szakaszán. A városi tanács által tegnap megszavazott határozat értelmében a beruházás költségvetése 396.776 lej áfával együtt, a kivitelezési időszak öt hónap, ebből a munkálatokra két hónap áll majd a kivitelező rendelkezésére.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!