ERDON Helyi hírek

2019.07.25. 13:56

Egy hétig ünneplik Nagyváradon és a megyében a Debreceni Virágkarnevált

Szerda délelőtt a debreceni nagyerdei stadion VIP-szektorában közös sajtótájékoztatót tartott dr. Papp László polgármester, Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke és Szász Jenő, a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

Szerda délelőtt a debreceni nagyerdei stadion VIP-szektorában közös sajtótájékoztatót tartott dr. Papp László polgármester, Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke és Szász Jenő, a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

A téma a nemzetközi hírű Debreceni Virágkarnevál volt, melyet immár ötvenedik alkalommal szerveznek meg augusztus 20-án, Pásztor Sándor tanácselnök pedig azért kapott meghívást a sajtóeseményre, mivel az általa vezetett önkormányzat tizennegyedik alkalommal működik együtt partnerként a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűléssel az esemény kapcsán.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere „az összmagyar, Kárpát-medencei összefogás és az európai kitekintés” karneváljának nevezte az ideit, ahol a karnevál történetében a legtöbb, tizennyolc virágkocsi színesíti majd a menetet. Négy virágkocsi Debrecen évtizedes testvérvárosi kapcsolatait eleveníti meg, nyolc kocsit pedig a városba települt multinacionális cégek készítenek – tette hozzá. A virágkompozíciók – amelyek elkészítéséhez a hazai élő és száraz virágok mellé egymillió szál friss dália érkezik majd Hollandiából –, felidézik az elmúlt fél évszázad legemlékezetesebb karneváljait, hangsúlyozta az elöljáró.

„Megállók” a megyében

Pásztor Sándor lapunknak azt nyilatkozta: arra való tekintettel, hogy az idei virágkarnevál jubileumi, a Bihar Megyei Tanács is egyhetesre tervezi az eseménysorozatát, ami augusztus 15-én kezdődik és augusztus 22-ig tart. Számos nagyváradi rendezvényre lehet számítani, a megszokottnál sokkal többre, gyermek- és szabadidős programokra, komoly- és könnyűzenei koncertekre, operett-előadásra. A részleteket, illetve a pontosabb időpontokat később fogják közölni. Tavaly nagy sikernek örvendett, hogy a felvonuló virágkocsik kimentek a megyébe, Érmellék irányába, s ezt a hagyományt folytatva idén Székelyhídra fognak eljutni. Természetesen, ahogy Nagyvárad és Debrecen, úgy Bihar megye és Hajdú-Bihar megye is közös kocsival jelentkezik, ennek a koncepcióját is megbeszélték. Jelentős események lesznek tehát a megyében is, és újdonság, hogy az útvonalon (Bihar–Biharfélegyháza–Paptamási–Diószeg–Székelyhíd), elkülönített helyeken, meg fog állni a karaván, hogy a helyiek megcsodálhassák az allegorikus kompozíciókat. Augusztus 22-én, csütörtök este egy nagyszabású rendezvénnyel zárul majd Székelyhídon az eseménysorozat Bihar megyei része. „Azon dolgozunk, hogy az ötvenedik debreceni virágkarnevál kellő hangsúlyt kapjon a Partiumban is” – fogalmazott a tanácselnök.

A programokra pénzt különítettek el a megyei költségvetésben, a lebonyolítással a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány lett megbízva.

Az említett sajtótájékoztatón Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke elmondta, hogy a karnevál idejére Debrecenbe érkezik Boldogasszony-kiállításuk, amelyen 55 kortárs magyar művész mutatja be Szűz Mária és a magyarság kapcsolatát. Bódor Edit, a virágkarnevál főszervezője azt tudatta: a karneválra Belgiumból, Hollandiából, Horvátországból, Indonéziából, Japánból, Kolumbiából, Németországból, Olaszországból, Oroszországból, Romániából, Spanyolországból, Tajvanról, Törökországból és Ukrajnából érkeznek művészeti csoportok. A tíz magyarországi együttes mellett 17 külföldi vonul majd fel a virágkocsik között a Nagyállomástól induló, a Nagytemplom mellett elhaladó és a Nagyerdőbe tartó karneváli menetben. A karneváli programsorozat keretében több mint száz kulturális rendezvény várja majd az érdeklődőket Debrecenben.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!