ERDON Helyi hírek

2019.06.14. 12:29

Veterán autók versenye lesz

Június 21-22-én szervezi meg a Megyei Tanács támogatásával a Retromobil Club Románia Bihar megyei filiáléja és az újfehértói Gépészkovács Hagyományőrző Egyesület a Határtalan Rallyt.

Június 21-22-én szervezi meg a Megyei Tanács támogatásával a Retromobil Club Románia Bihar megyei filiáléja és az újfehértói Gépészkovács Hagyományőrző Egyesület a Határtalan Rallyt.A részletekről a szervezők a Körösvidéki Múzeumban péntek délelőtt tartott sajtótájékoztatón árultak el részleteket. Ovidiu Gherman, a Retromobil Club Románia Bihar megyei alelnöke kifejtette: a Határtalan Rally 2019 tulajdonképpen a romániai 19. Kárpátok Rally harmadik fordulóját képezi, és ebben a formában első alkalommal kerül megrendezésre. Köszönhető ez a Megyei Tanács keretében működő Bihar- Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítványnak, akit Pető Dalma aligazgatónő képviselt a médiaeseményen.

A start június 21-én, pénteken déli 12 órakor lesz a nagyváradi várban, majd a Sebes-Körös bal partján haladva a Kiskopács- Mezőtelegd- Esküllő- Élesd- Solyómkővár útvonalon érkeznek meg a Szilágy megyei Kémerre. A második szakaszt ugyanaznap Kémer és Ipp között jelölték ki.

Június 22-én, szombaton szintén két szakasz van beiktatva: a harmadik Ipp és Kálósemjén közt (az Érmelléken haladva a határt a versenyzők az Érmihályfalva- Nyírábrány határátkelőnél lépik át, majd a nyírségi településeken haladnak keresztül), valamint a negyedik Kálósemjén és Újfehértó közt. A finis utóbbi város központjában lesz.

Traian Bodea, a Bihar Megyei Tanács alelnöke örömét fejezte ki amiatt, hogy a két szomszédos határ menti megye, Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg együttműködik, ő pedig ismét megcsodálhatja a járműveket. Hozzátette: a Bihar- Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány 230 ezer lejjel támogatja a rendezvényt.

Tizenkét próba

Rencsik Ottó, a Retromobil Club Románia Bihar megyei vezetője arról beszélt, hogy várhatóan 25-26 veterán autó fog felvonulni, az ország minden szegletéből. A legrégebbi gyártmányú ezek közül egy 1928-as Peugeot és egy 1938-as Fiat Topolino. A rally megnevezés kissé csalóka, hiszen ezúttal nem az számít, hogy melyik kocsi ér a leghamarabb célba, hanem speciális próbák vannak, összesen tizenkettő, a klub statutumának, illetve a FIVA szabályzatának megfelelően. Például 14 kilométert kell megtenni 42,6 km/órás sebességgel, vagy 150 métert másodpercnyire pontos időtartam alatt. A részvételi díj 54 ezer forint, vagy 800 lej, jelentkezni szerda estig lehet az otto@climarol.ro vagy gepmuhely63@freemail.hu email címeken.

Szilágyi Péter, az újfehértói székhelyű Országos Gépészkovács Hagyományőrző Egyesület elnöke a Bihari Napló kérdésére válaszolva elmondta, hogy a részükről nem lesz veterán autó, mivel Észak-Kelet-Magyarországon ennek nincs hagyománya, ott inkább muzeális gépeket gyűjtenek. Ennek megfelelően versenyeket is Budapest környékén szerveznek, ezért a Határtalan Rally 2019 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem képezi részét semmilyen megmérettetésnek. Megjegyezte: a rendezvény a turizmus fejlesztése szempontjából is fontos és hasznos, ezért azon magyarországi települések önkormányzatai, amelyen keresztülhalad a rally mezőnye, támogatják ezt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!