ERDON Helyi hírek

2019.06.19. 08:28

Média-nap: a lájktól az ámenig

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség minden évben bekapcsolódik a Tömegtájékoztatás Világnapjának megünneplésébe, többek közt emiatt is szervezett Média-napot az elmúlt szombaton.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség minden évben bekapcsolódik a Tömegtájékoztatás Világnapjának megünneplésébe, többek közt emiatt is szervezett Média-napot az elmúlt szombaton.

Ferenc pápa erre az alkalomra kiadott üzenetében a közösségi hálózattól az emberi közösségekig vezető útról beszélt, azt az útvonalat szabva meg számunkra, amelyen „a lájktól az ámenig” juthatunk el. Apostoli látogatása során az egyházfőt végigkísérte a nagyváradi püspökség egyik munkatársa, Micaci Cristian pasztorálasszisztens, aki a Média-napon beszámolt erről a történelminek nevezhető eseményről, sajtós szemmel. Bodó Márta, a kolozsvári Verbum Kiadó munkatársa tartott ezután bemutatót a Gyulafehérvári Főegyházmegye Pápalátogatási Sajtóbizottság munkájáról, amelynek közel öt hónapon át volt tagja.

Exc. Böcskei László megyés püspök azt emelte ki, hogy a pápalátogatásnak a visszhangja még mindig érződik, és ez nem csupán egy médiaesemény volt, hiszen jobban megismerhettük a Szentatyát, megtudhattuk, hogy mit miért mond, mi az üzeneteinek a célja.

Pályázat

Az idei Egyházmegyei Média-napot ugyanakkor meghatározta a 2020-ban Budapesten esedékes Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület, amelynek jegyében média-pályázatot hirdetett a püspökség, hogy ez által is a fiatalok figyelmét életünk alapvető forrása, az eucharisztikus Krisztus felé irányítsa. Az ebből a célból alkotott munkákat értékelte ki a háromtagú zsűri (Bodó Márta, Vakon Zsolt és Villányi Zoltán), és díjazta az egyházmegye elöljárója. Kilenc pályázati munkát nyújtottak be a fiatalok, ebből hét nagyváradi alkotás, kettő pedig vidéki plébániákról érkezett, mégpedig Margittáról és Székelyhídról. Négy írott anyaggal és öt videóval jelentkeztek a pályázók, akiknek nagy része az interjú műfaja mellett döntött. Az írott anyagok csoportjában Loló Gabriella (Szent László Líceum) kapott különdíjat, míg a dobogó három lépcsőfokára harmadiktól az első helyig Fechete Alexandra (Horváth János Elméleti Líceum), Veres Bernadett (Ady Endre Líceum) és Naphegyi Boldis Zsuzsanna (Iosif Vulcan Főgimnázium) kerülhetett. A videó kategória két különdíjasa Kovács László (Szent László Líceum) és Hajdú Alexandra(Petőfi Sándor Elméleti Líceum) lett, első három díjban pedig a harmadiktól az első helyig a Weimann Attila és Chivari Dominik; Rejtő Dóra és Czirják Dávid; valamint Szabó Kincső, Szeghalmi Gabriella és Taar Alexandra részesültek (valamennyien a Szent László Líceum diákjai).

Az esemény végén Böcskei László a Szentatya által megáldott és az egyházmegyékbe kiszállított, a romániai apostoli látogatás alkalmával veretett érméket, valamint rózsafüzér-ajándékokat adott át a résztvevőknek, elismerése jeléül, az egyházmegyével a média területén folytatott közreműködésért.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!