ERDON Helyi hírek

2019.05.23. 13:22

Tudnivalók az EP-választásról

Csütörtök délelőtt az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Botházy Nándor, a szervezet váradi ügyvezető elnöke és Meleg Vilmos elnök. Az EP-választással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat ismertették. 

Csütörtök délelőtt az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Botházy Nándor, a szervezet váradi ügyvezető elnöke és Meleg Vilmos elnök. Az EP-választással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat ismertették. 

Botházy Nándor kifejtette: az a 18. életévét betöltött román állampolgár, aki május 26-án, az EP-választások napján otthon, vagyis azon a településen tartózkodik, ahová a személyi igazolványa szól, csak a lakcíme szerinti szavazókörzetben tud voksolni 7–21 óra között. Azok viszont, akik nem a személyijük szerinti lakcímen, illetve településen tartózkodnak, az adott település bármelyik szavazókörzetében leadhatják a voksukat Románia területén. Akik külföldön tartózkodnak éppen, voksolhatnak az adott ország román nagykövetségén. Az EP-választások mellett egy referendum is zajlik, ugyanabban a szavazókörzetben, ahol az EP-választáson is véleményt lehet nyilvánítani, ezért a szavazókörzetbe lépéskor 3 különböző szavazólap is igényelhető, ez a szavazótól függ.

Az RMDSZ-jelöltjei a szavazólap 4. pozíciójában találhatóak, a tulipán logóval, a 3. oldal jobb alsó sarkában. Orbán Viktor miniszterelnök is arra kéri a kettős állampolgársággal rendelkezőket, hogy a szülőföldjükön, vagyis Erdélyben, illetve a Partiumban szavazzanak. Az RMDSZ arra buzdít mindenkit, hogy 1x az RMDSZ-re és 2x az igenre szavazzon.

Ellenőrizze a szavazólapját, hogy ne legyen előre lepecsételve, de legyen rajta a hátoldalán a szavazókörzet úgynevezett kontrollpecsétje. Vigyázzon, hogy a keretbe pecsételjen, és a tinta ne üssön át. Ha rendellenességet észlel a választásokkal kapcsolatban, jelezze azt ne csak a szavazókörzet elnökének, hanem az RMDSZ-nek is, a 0259-432-884-es telefonszámon. Ha egészségügyi állapotuk miatt mozgóurnát igényelnek, jelezzék ezen szándékukat szintén e számon, legkésőbb május 25., szombat 16 óráig. A kézzel dátumozott és aláírt kérvény mellé orvosi igazolást kell mellékelni. Akik úgy gondolják, hogy el tudnak menni a szavazókörzetbe, de bármely okból kifolyólag nem tudnak egyedül szavazni, igénybe vehetik egy velük érkező megbízható személy segítségét. Vigyék magukkal érvényes személyi igazolványukat!

Nyílt levél

Meleg Vilmos, az RMDSZ nagyváradi szervezetének elnöke egy nyílt levelet fogalmazott meg a választópolgárok fel, mely így hangzik: „Ne hagyják, hogy az ilyen-olyan elégedetlenség, pártszimpátia vagyközömbösség úrrá legyen önökön és ne menjenek el szavazni. Ne hagyják, mert immár egyetlen békés módja ez, hogy sorsunkon, jelenünkön és jövőnkön, gyermekeink unokáink sorsának pozitiv változásához hozzájárulhassunk. Az elmúlt 100 év bebizonyította, hogy magyar sorskérdéseink rendezésében csak magunkra számíthatunk. Mások nem fogják – bármit is igérnek – a mi érdekeinket, itt maradásunkat, megmaradásunkat segíteni, az idekötő ezeréves múlt érdemén a minket megillető jogainkat biztosítani, csak ha újra és újra ki tudjuk ezt harcolni, itthon és Európában egyaránt. De ehhez a nemzeti oldalnak erősnek kell lenni, megkerülhetetlen tényezővé kell válni a döntéshozatalban. Csak akkor lehet elérni, hogy európai törvény szülessen a kisebbségek védelmére, csak akkor lehet elérni, hogy fölzárkózhassunk, hogy a magyar gazdák megfelelő segítséget kaphassanak, hogy fiataljaink itthon boldoguljanak és magyarként otthon érezhessék magukat ezen a földön, hogy értékeink, nyelvünk, kultúránk, nemzeti szimbólumaink ne legyenek örök támadásnak kitéve, hogy ne csak adófizetői de egyenjogú haszonélvezői is legyünk ennek az országnak, hogy ne másodrangúálampolgárokként élhessünk őseink földjén”.

Változások

„A nemzeti erők kárpátmedencei összefogásával, amit ez a választás biztosíthat, ha mindenki elmegy szavazni, létrejöhet egy olyan erős képviselet, amit nem lehet nem figyelembe venni Brüsszelben, de ennek hiányában érdekeinket nem lehet megfelelő, hathatós módon érvényesíteni. Az európai parlamentben fenntartott, számszerű helye csak a tagállamoknak van, tehát rajtunk múlik, hogy magyar képviselet ott lesz-e, a Romániának járó helyek között. Romániában, a magyarok érdekében azöt százalékos küszöb elérésére csak az RMDSZ-nek van lehetősége, ha önök a listánkra szavaznak. Tudjuk, hogy érdekvédelmi szervezetünk nem hibátlan, de az erdélyi magyarság érdekeit csak ez a szervezet, a kárpát-medencei összefogás keretében tudja képviselni Brüsszelben, ha önök megadják ezt a megbízást. Aki nem megy el szavazni, az más formációkat erősit, olyan erőket, amelyek sohasem fogják a magyarság érdekeit képviselni, sőt ellenérdekeltek és az is lehet, hogy még a keresztény Európa eszményét sem vállalják föl. Múltunkért, jelenünkért és jövőnkért egyaránt ott kell lennünk, hogy egységes erőt mutassunk nemzeti oldalunkkal, hogy méltók maradhassunk elődeink emlékéhez, akik mindig Európát is védték azzal, hogy nemzetüket óvták, és ezért nagyon sok áldozatot vállaltak, a véráldozatot is. Nekünk csak szavazni kell. Kérem tegyék meg”.

Botházy Nándor ügyvezető elnök arra hívta fel a szavazati joggal rendelkező polgárok figyelmét, hogy változott szavazóhelyiségeknek a számozása, előfordulási helye, egyes utcák szavazókörzetekhez való besorolása, valamint két új szavazóhelyiség is létesült. Ezért a kérése az, hogy a félreinformáltság elkerülése végett az érintettek tanulmányozzák a Polgármesteri Hivatal honlapjának (www.oradea.ro) "PRIMĂRIA ORADEA" menüpontjának "Alegeri Europarlamentare 26 Mai 2019" almenüjét, vagy egyenesen kattintsanak a http://www.oradea.ro/pagina/alegeri-europarlamentare-26-mai-2019 linkre.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!