ERDON Helyi hírek

2019.05.30. 20:11

Megünnepelték az eredményt

Szerda délután a színházépület előtt gyűltek össze az RMDSZ váradi szervezetének vezetői, körzeti elnökei, önkéntesei és az urnabiztosok, hogy megünnepeljék az EP-választás eredményét.

Szerda délután a színházépület előtt gyűltek össze az RMDSZ váradi szervezetének vezetői, körzeti elnökei, önkéntesei és az urnabiztosok, hogy megünnepeljék az EP-választás eredményét.Meleg Vilmos, az RMDSZ nagyváradi szervezetének elnöke köszönő beszédében úgy fogalmazott: a nagyszerű eredményhez sok minden hozzájárult, de kihagyhatatlan, amit a jelenlevők megpróbáltak megtenni. Ajtóról ajtóra jártak, elbeszélgettek az emberekkel, szórólapokat osztogattak. Szerinte az RMDSZ-re szavazók aránya megbecsülendő, és elégtétellel töltheti el őket, hogy a jól végzett munka eredményét láthatták vasárnap este, illetve hétfő reggel, aminek köszönhetően remélhetőleg a mi szavunk is igencsak hangosan szólhat majd az európai parlamentben. Szükségünk van erre, hiszen bebizonyosodott az elmúlt évtizedekben, és különösen az elmúlt esztendőben, mennyire fontos, hogy nekünk, erdélyi magyaroknak saját hangunk legyen azokban a pillanatokban, amikor a jogainkat meg kell védeni, vagy szóba kell legalább hozni. Mástól ugyanis hiába várjuk el, hogy helyettünk, miattunk, érettünk tegyen valamit. Az, hogy a Kárpát-medencei magyar összefogás keretében, a Fidesz támogatásával, a nemzeti erőkkel közösen fog tudni fellépni a jogaink, illetve az őshonos kisebbségek védelme érdekében a két megválasztott RMDSZ-es EP-képviselő, Winkler Gyula és Vincze Loránt, sokat jelenthet, figyelemre méltó- nyomatékosította.

Adatok

A pezsgőbontás előtt Botházy Nándor ügyvezető elnök néhány adatot is ismertetett a villám sajtótájékoztatón. Kijelentette: történelminek mondható a május 26-i EP-választás eredménye, hiszen több mint 472 ezer szavazat gyűlt össze országos szinten, melyre 15 éve nem volt példa. Nagyváradon a 94 ezer leadott szavazatból 13.835 szavazatot kapott az RMDSZ listája, mely százalékos arányban 14,67 százalékra volt elég, s ezzel a 3. helyen végzett. A 2014-es EP szavazatokhoz hasonlítva, amikor 9524 szavazatot kapott az RMDSZ, 2019-ben a leadott szavazat számhoz képest 4298-cal többen szavaztak a Szövetség listájára.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!