ERDON Helyi hírek

2019.05.13. 12:38

Fergetegesre sikeredett az idei majális a várban

A hétvégén a várban szervezték meg a Minden Magyar Majálisát. Péntek este két koncert volt, hogy aztán a szombaton felpörögjenek az események. Tizennégy váradi iskola készült produkciókkal, a városnegyek képviselői főztek, majd ismét koncertek voltak.

A hétvégén a várban szervezték meg a Minden Magyar Majálisát. Péntek este két koncert volt, hogy aztán a szombaton felpörögjenek az események. Tizennégy váradi iskola készült produkciókkal, a városnegyek képviselői főztek, majd ismét koncertek voltak.

Péntek délután, illetve este ugyan ráijesztett egy kicsit az időjárás a résztvevőkre, hogy aztán szombaton a szó szoros és átvitt értelmében is felhőtletlen legyen a szórakozás a Pro Rogériusz Közösségi és Kulturális Egyesület, az Összefogás Nagyváradért Egyesület, a Bihar megyei MIDESZ, Szigligeti Szίnház Lilliput Társulata, a Szigligeti Tanoda Egyesület, Nagyvárad magyar tannyelvű iskolái és Ovisuli Egyesület által szervezett Minden Magyar Majálisán, mely tágabb kontextusban az RMDSZ égisze alatt május 19-ig zajló 28. Festum Varadinum részét képezte.

A nyitónapon a kézműves vásáron való szemlélődéssel és a Könyvmentők sátrában történő válogatással lehetett ráhangolódni az esti két koncertre, amikor a magyar rocktörténelem két legendás együttese csapott a húrok köré. Az alaphangulat a Bikini együttes fellépése teremtette meg: D. Nagy Lajos csapata olyan örökbecsű szerzeményeit is elhozta, mint az Adj helyet magad mellett, a Közeli helyeken, Az őrtoronyból vagy a Részegen ki visz majd haza. Lukács Péter „Peta” gitászólói élményszámba mentek, a Németh Alajos „Lojzi” által javasolt csoportkép pedig igazolja, hogy valóban hatalmas tömeg gyűlt össze. És ezzel még nem volt vége a bulinak, hiszen még csak ezután következett a Republic. Jó estét helyett Jó reggel kívánt a frontember Boros Csaba, majd olyan régebbi és újabb számok jöttek, melyek kihagyhatatlan tartozékai minden valamirevalómagyar zenés összejövetelnek. Együtt zúgtak a közönséggel a jól ismert balladák, nóták, és a látványkörítés „sem volt semmi”.

Iskolák

Szombaton főzéssel indult nap, miközben 14 magyar tannyelvű iskola összesen több mint 600 diákja lépett színpadra, megcsillogtatva tehetségét, rátermettségét: a 16. számú Általános Iskola, a Nicolae Bălcescu Általános Iskola, az Ady Endre Elméleti Líceum, a Lucreția Suciu Általános Iskola, a Iosif Vulcan Főgimnázium, a Szacsvay Imre Általános Iskola, a Mihai Eminescu Főgimnázium, a Traian Vuia Műszaki Kollégium, a Ioan Slavici Általános Iskola, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a Művészeti Líceum,a 11. számú Általános Iskola, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, aDimitrie Cantemir Általános Iskola.

Azonban nemcsak a tanintézetek képviselőinek üstjeiben rotyogott az ízletes gulyás, hanem a városnegyedek csapatai is kiélték ezirányú szenvedélyüket. A Meleg Vilmos színművész, váradi RMDSZ-elnök elnökölte zsűri végül úgy döntött, hogy a töltöttkáposztát készítő biharpüspökiek étke a legjobb, így ők vihették haza a vándorserleget.

Este a Koltay Gergely fémjelezte Kormorán együttes fellépése váltotta ki a várt érzelmi hatást az egységes magyar nemzetben gondolkodók részéről. Természetesen a Himnusz és a Székely himnusz eléneklésével zárta akoncertjét.

Sokan várták Geszti Péter, aki Best of produkciójával nem okozott csalódást. Annál nagyobb volt a lelkesedés, hogy egy váradi születésű vokálénekest, táncost (Ambrus Ritát) is hozott magával. Meglepetésként Pély Barna jelentkezett be New Yorkból, illetve Pető Dalma és SzabóÖdön tortával köszöntötte a sokoldalú művészt. Pörgött is ezerrel az Áj Lav Juh, a Mit tehet a sejt? stb., kombinálva az olyan lasúbb számokkal, mint például Az élet szeret.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!