ERDON Helyi hírek

2019.04.03. 12:45

HolnapUtán: gazdag program a fesztiválon

A múlthoz való viszonyunkat, és ennek jövőbeni következményeit vizsgálják a VII. HolnapUtán Fesztivál előadásai. A színházi fesztivál május 1.–5. között zajlik le Nagyváradon.

A múlthoz való viszonyunkat, és ennek jövőbeni következményeit vizsgálják a VII. HolnapUtán Fesztivál előadásai. A színházi fesztivál május 1.–5. között zajlik le Nagyváradon.

A színházi fesztivállá átalakult HolnapUtán Fesztivál egyik fő célkitűzése az, hogy teret adjon a pályakezdő művészeknek a megmutatkozásra, illetve hogy a pályakezdő művészek találkozzanak egymással és kicserélhessék tapasztalataikat, mondta a május 1.–5. között lezajló VII. HolnapUtán Fesztivált beharangozó tegnapi sajtótájékoztatón Czvikker Katalin, az eseményt szervező Szigligeti Színház főigazgatója. A fesztiválon három ország nyolc társulatának tizenkét előadása lesz látható. Fazakas Márta, a program összeállítója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy több szempontot figyelembe véve válogatták ki az előadásokat. Az egyik fontos szempont volt az, amire a főigazgató is utalt, hogy lehetőleg olyan előadásokat hívjanak, amelyekben pályakezdő művészek is megmutatkozhatnak. További szempont volt az, hogy minél szélesebb legyen a merítés a magyar színházművészet kínálatából, illetve hogy a fesztivál valamiféle témát is meg tudjon jeleníteni. Ez utóbbi vonatkozásban Fazakas Márta elárulta, hogy az előadások mindegyike valamilyen formában a múlthoz való viszonyunkat, a történelmi, a családi múlttal, a hagyományokkal, a szülőkkel való kapcsolatunkat feszegeti, és felteszik a kérdést, hogy mi következik mindezekből a viszonyokból a jövőnkre, illetve a jövőnkből nézve.

Büszkeségek

A szervezők büszkék arra, hogy vendégül láthatják a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat, mely két sajátos produkcióval is fellép Nagyváradon – hangsúlyozta Fazakas Márta. Az egyik előadás a Majakovszkij költeményeiből készült Felhő a nadrágban című produkció, mely a forradalomról és az embernek a világban vállalt felelősségéről szól. A szabadkaiak másik Váradon látható színpadi alkotása a Tolnai Ottó költészetéből inspirálódott Karton és karfiol című stúdióelőadás. Szintén büszkeséggel tölti el a szervezőket a rangos budapesti Örkény Színház jelenléte a fesztiválon, mely a Secondhand című előadását hozza el Nagyváradra, a szereposztásban olyan nagynevű színészekkel mint Pogány Judit, Csákányi Eszter vagy Csuja Imre.

Fazakas Márta kiemelte, hogy immár harmadik éve dolgozik együtt a K2 Társulat a Miskolci Nemzeti Színházzal, létrehoztak egy trilógiát, melynek harmadik részét elhozzák a fesztiválra. Ebben a jövőben játszódó előadásban a nyugatos szerzők újraélednek és megpróbálják újraírni a magyar irodalmi kánont.

Fiatalok

A HolnapUtán célkitűzésének megfelelően az előadáskínálatot a magyar nyelvterületen működő színházművészeti főiskolák előadásai egészítik ki, amelyek közül az idén a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári BBTE színészhallgatói és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatói képviseltetik magukat. Utóbbi egyetem ötödévesei három előadással érkeznek a fesztiválra: a Novák Eszter rendezte Nyíregyház utcával, a Zsótér Sándor által színre vitt Meggyeskerttel és a Kárpáti Péter rendezte Tűznyelők című alkotással. A fesztivál programkínálatát workshopok és koncertek teszik teljesé.

Jegyek és bérletek

A fesztivál előadásaira jegyek és bérletek már kaphatók. Egy fesztiválbérlet ára hatvan lej, amellyel a tizenkét előadás közül négyet lehet megtekinteni, továbbá akik bérletet vesznek, meghívót igényelhetnek az egyik táncszínházi előadásra is. Elhangzott, hogy érdemes minél hamarabb bérletet váltani, amíg el nem fogynak a szabad helyek, mert annál több előadásból választhatnak az érdeklődők.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!