ERDON Helyi hírek

2019.04.02. 12:14

Felavatták de Martonne szobrát

Április elsején délelőtt avatták fel a nagyváradi Nagyvásártéren (hivatalos nevén December 1. tér) Emmanuel de Martonne francia földrazjzudós mellszobrát.

Április elsején délelőtt avatták fel a nagyváradi Nagyvásártéren (hivatalos nevén December 1. tér) Emmanuel de Martonne francia földrazjzudós mellszobrát.

Az 1873 április 1-jén született Emmanuel de Martonne a Párizsi Békekonferencia mellett működő tanulmánybizottság szakértőjeként javasolta azt, hogy az egykori brit és amerikai elképzelésektől eltérően a román–magyar határt nyugatabbra húzzák meg. Nagymértékben ennek köszönhetően került Romániához a Szatmárnémeti-Nagyvárad-Arad-Temesvár területsáv az első világháború befejezése után. A hálás román utókor a francia földrajztudós születésnapján, április elsején leplezte le de Martonne mellszobrát a nagyváradi Nagyvásártéren.

Nem kultúra, politika

A rövid szoboravatási ceremónián Alexandrina Chelu énekelte el a román és a francia himnuszt, majd Ioan Mihaiu prefektus leplezte le a mellszobrot. Ezt követően a kormánymegbízott méltatta a tudós szerepét. A prefektus beszédében leszögezte: ez a mellszobor nem a földrajztudósnak, hanem a geopolitikusnak van szentelve, aki közvetlen és meghatározó módon befolyásolta Nagy-Románia nyugati határának a meghúzását, mely Románia mai határa is, „Neki köszönhető, hogy Temesvár, Arad, Nagyvárad és Szatmárnémeti visszatértek Romániához (az említett városok 1918. előtt soha nem tartoztak Romániához - szerk. megj.). (...) Az ő missziója annál is nehezbb volt, mert fennállt a veszélye annak, hogy Romániát nem ismerik el győztes hatalomként az 1918. márciusában a Központi Hatalmakkal kötött különbéke miatt. (a különbékét 1918. májusában kötötték meg - szerk. megj,) Ma tehát nem egy kulturális, hanem történelmi-politikai eseményen veszünk részt, mely megerősít egy történelmi igazságot. Nem véletlenül a szobrot a December 1. téren állították fel (...) és nem véletlenül ezt a projektet a centenáriumi ünnepségek keretében finanszírozták és bonyolították le. A szobor elhelyezése sem véletlen. A park központjában van, néhány lépésnyire tőle emelkedik A Román Katona szobra, aki fegyverrel a kezében mindenek fölé helyezte országunk határainak megvédését és kiegészítését”.

Emilian

Beszéde végén Ioan Mihaiu köszönetet mondott Lucian Silaghinak, a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság vezetőjének, aki a szoborállítás kezdeményezője volt, valamint Alexandru Pasat szobrászanak, aki az alkotást elkészítette. A továbbiakban Ioan Nicu Sava, a Bukaresti Egyetem Szociológia Karának docense méltatta Emmanuel de Martonne munkásságát. Furcsamód, bár a szakember nagy jelentsőgű és formátumú tudósként mutatta be de Martonne-t, beszéde során többször is Emilian-ná keresztelte át Emmanuel de Martonne-t. Ez az átkeresztelés átragadt az esemény moderátorára is, aki Sava beszéde után bejelentette, hogy Ioan Mihaiu prefektus Emilian de Martonne díjat ad át egy nemzetközi tantárgyolimpián jelentős eredményt elért váradi diáknak. Az ünnepi esemény a virágcsokrok elhelyezésével és katonai díszfelvonulással ért véget.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!