ERDON Helyi hírek

2019.03.04. 08:49

Vetítés: Isten emberére várva

Csütörtök este a Püspöki Palota dísztermében mutatták be a Ferenc pápa – Egy hiteles ember című filmet, Wim Wenders díjnyertes művét. A vetítés után beszélgetés zajlott az egyházfőről.

Csütörtök este a Püspöki Palota dísztermében mutatták be a Ferenc pápa – Egy hiteles ember című filmet, Wim Wenders díjnyertes művét. A vetítés után beszélgetés zajlott az egyházfőről.

A katolikus egyházfő 2019. május 31- június 2. közti romániai látogatására való ráhangolódásként vetítette le a NagyváradiRómai Katolikus Püspökség a 73 perces filmet, melyben a Szentatya az élet nagy kérdéseire ad hiteles, megfontolt és elgondolkodtató válaszokat, a tőle megszokott derűvel és humorral, nem kerülve ugyanakkor a kényes felvetetéseket(pedofília, homoszexualitás, migráció, környezetrombolás stb.)sem. Eléggé nagy volt az érdeklődés a film iránt, hiszen több mint nyolcvanan jöttek el megnézni azt, köztük gyermekek, fiatalok is.

Böcskei László megyés püspök hangsúlyozta: egy aktuális témáról van szó, a közelgő pápalátogatás pedig egy rendkívüli esemény, ajándék Istentől. Nem mindennapi dolog, hogy Krisztus földi helytartóját, Szent Péter utódját fogadhatjuk, aki nem halad úgymond csak úgy el színes és összetett világunk történései mellett, hanem mindenről van őszinte véleménye. Kegyelmi időszaknak tekinthetjük az ő látogatását, hiszen eljön hozzánk, a felkészülés utáni következő lépés pedig a vele való találkozás kellene legyen, hogy bekerülhessünk a kisugárzásába.

Beszélgetés

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Német László, a Nagybecskereki Római Katolikus Egyházmegye főpásztora is. Ez jelenleg Szerbia területén található és hozzátartozik amúgy az a Feketetó is, ahol Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök született a 20. század elején.

A vetítés után Serbán Mária, a kolozsvári Verbum Egyesület munkatársa beszélgetett dr. Csiszár Klára pasztorálteológussal, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatójával, akinek három alkalommal is lehetősége adódott rá, hogy személyesen találkozzon Ferenc pápával. Elmondta, hogy a filmet a Vatikán kommunikációs osztálya rendelte meg, és ahogy néhány perccel korábban a jelenlevők is tapasztalhatták, az az érdekessége, hogy olyan, mintha a pápa hozzánk beszélne, beavatna minket abba, ami a filmen keresztül átjön. Tulajdonképpen egy párbeszédet kezdeményez velünk és a világgal, és szavahihető emberként arra buzdít: legyünk érzékenyek és együttérzőek, hogy elkerüljük a hétköznapok közömbösségét, hiszen a szeretet ereje csodálatos és végtelen. És ilyen a valós életben is a Szentatya: közvetlen, természetesen, magától érthetően reagál, aki a közelében van, a hatása alá kerül, mert olyan személyes kisugárzása van. A vendég kedvenc pápás gondolatát is kifejtette, amely egyben hitünk logikáját is jelenti: beengedni szívünkbe az ott kopogtató Krisztust, de nem megtartani ott, bezárni oda, hanem kiengedni őta világba.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!