ERDON Helyi hírek

2019.03.04. 08:59

Elhunyt dr. Budaházy István főgyógyszerész

Ismét jelentős vesztesség érte közösségünket, gyászol Nagyvárad és Bihar megye magyarsága: hosszan tartó betegség után elhunyt dr. Budaházy István főgyógyszerész. 

Ismét jelentős vesztesség érte közösségünket, gyászol Nagyvárad és Bihar megye magyarsága: hosszan tartó betegség után elhunyt dr. Budaházy István főgyógyszerész. 

Nagyváradon született 1941-ben, elemi- és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte. 1959-ben érettségizett a jeles Premontrei Főgimnázium jogutódjaként fungáló 4. számú Líceum utolsó klasszikus osztályában. Abban az évben sikeresen felvételizett a Kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem gyógyszerészeti karára, ahol 1964-ben diplomázott. Háromévi vidéki gyógyszertárakban eltöltött kötelező szolgálat után 1968-tól, versenyvizsga alapján, a nagyváradi CFR-kórház patikájában dolgozott 2000-ig, amikor saját gyógyszertárat nyitott Bihar községben. Közben 1975-ben abszolválta a főgyógyszerészi cím elérésére szervezett vizsgáit. 1971-1976 között oktatott a váradi Egészségügyi Iskola gyógyszertári-asszisztenseket képző osztályokban. Az officinai munka mellett rendszeres tudományos tevékenységet is folytatott. A bemutatott eredeti tanulmányok és referátumok száma meghaladja a százat, amelyeknek egy jelentős része megjelent szaklapokban, konferenciák és kongresszusok köteteiben. Nagyszámú tudományos ismeretterjesztő cikk szerzője. 2007-ben sikeresen megvédte Adalékok Nagyvárad gyógyszerészet-történetéhez című doktori értekezését, román nyelven, a Kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen.

1998-ban az Eszperantista Orvosok Világszövetsége UMEA-Shinoda-díjjal tüntette ki, 2006-ban megkapta az Al. Ionescu-Matiu-emlékérem harmadik fokozatát a gyógyszerészet-történeti tevékenységéért, majd 2008-ban odaítélték neki, hasonló indoklással a Spielmenn József-emlékérmet is. 2012 decemberében a Romániai Gyógyszerészkollégium vezetősége életműdíjjal jutalmaz egész gyógyszerészi tevékenységéért, 2015-ben az RMDSZ Bihar megyei szervezetétől A Magyar Kultúráért-díjat vehetett át.

Életének utolsó éveiben könyvek publikálása mellett a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel közösen azon munkálkodott, hogy a mizeri rend egykori Fő utcai patikájában gyógyszertári múzeum létesüljön, történelmi és kulturális szereppel. Ennek közeljövőbeli felavatását azonban sajnos már nem élhette meg… Az örök világosság fényeskedjék neki!

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!