ERDON Helyi hírek

2019.03.26. 08:34

Bartók Bélára emlékeztek a Nagyváradi Művészeti Líceumban

Hétfő délben a Művészeti Líceumban Bartók Bélára emlékeztek a zeneszerző születésének évfordulója alkalmából, az Egy nap Bartók Bélával rendezvénysorozat keretében. Diákok léptek fel.

Hétfő délben a Művészeti Líceumban Bartók Bélára emlékeztek a zeneszerző születésének évfordulója alkalmából, az Egy nap Bartók Bélával rendezvénysorozat keretében. Diákok léptek fel.

Az RMDSZ nagyváradi szervezete partnerségben a Partium Alapítvánnyal és a Nagyváradi Művészeti Líceummal egész napos Bartók-ünnepséget szervezett hétfőn a magyar és egyetemes zenetörténet kiemelkedő alakja születésének 138. évfordulója alkalmából. Délben a Művészeti Líceum dísztermében zajlott az első program, ahol a tanintézmény tehetségeszeneszakos magyar diákjai közül léptek fel többen, minden korosztályt képviselve.

Az érdeklődőket Nagy Gabriella igazgatóhelyettes köszöntötte, aki azt emelte ki, hogy Bartók Béla mögött is állt biztos háttér, mint ahogyan a művészetisek kibontakozását, szárnyalását is támogatják a szüleik és az iskola. Azt tanácsolta a fiataloknak: tekintsék egyik példaképüknek Bartókot. A zeneszerző életét Béres Csilla zenetanárnő ismertette röviden, a későbbiekben pedig néhány anekdotát is elmesélt a fellépések közt.

Felléptek

Bihari Árpád II. osztályos külsős tanuló Bartók Gyermekeknek című kötetéből játszott, felkészítő tanár: Tier Enikő. Nagy Benedek II. osztályos külsős tanuló Bartók Népdalgyűjteményéből adott elő egyet, a felkészítő tanára: Benczédi Mónika. Szegedi Beatrix Bartók Mulatság című szerzeményével lépett fel (Mikrokozmosz, 3. kötet), felkészítő tanár: Réthi Brigitta. Hermann Róza II. osztályos külsős diák szintén a Mikrokozmosz 3. kötetéből játszott egy-egy darabot, előbb egyedül, majd közösen tanárnőjével, Réthi Brigittával, két zongorán. Fellépett Bódi Gréta VII. osztályos, zongora mellékszakos tanuló is, felkészítő tanára: Tier Enikő.

Soós Nimród VII. osztályos diák Liszt egyik Etűdjét adta elő és egy Bartók-kompozíciót játszott, a felkészítő tanára Tier Enikő. Petrucz Eszter Járdányi Pál Szonatinájának első két tételével lepte meg hallgatóságát, felkészítő tanára Mircescu Georgiana, zongorán kísérte őt Ferencz Mercédesz tanárnő. A tizedikes Bódi Mátyás Bartók: Két román tánc zongorára írt művével „köszöntötte” az ünnepeltet, felkészítő tanára Péter Izabella. A tizenegyedikes Porsztner Abigél Kodály Elindultam szép hazámból című népdalfeldolgozását énekelte, felkészítő tanára Béres Csilla, zongorán kísérte őt Benczédi Mónika. A tizedikes Dobos Áron Liszt Ferenc egyik Paganini-etűdjével lépett fel, felkészítő tanára Tar Csenge. A tizenkettedikes Demeter Krisztina egy Kodály-szerzeménnyel készült, a felkészítő tanára Béres Csilla, zongorán kísérte őt Benczédi Mónika. A tizenegyedikes Catona Ábel egy Liszt Ferenc Etűdöt adott elő, a felkészítő tanára Péter Izabella. A kilencedikes Ilisz Dominik rendhagyó módon egy Chopin-darabbal zárta az ünnepi műsort a közös öröméneklés előtt.

A programfelelősök Nagy Gabriella és Béres Csilla tanárnők voltak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!