ERDON Helyi hírek

2019.03.17. 19:45

Átadták a Márciusi Ifjak-díjakat

Csütörtökön, az ünnep előestéjén a Szigligeti Színházban átadták az RMDSZ megyei szervezete által alapított Márciusi Ifjak-díjat három kategóriában. Cseke Attila elnök mondott beszédet.

Csütörtökön, az ünnep előestéjén a Szigligeti Színházban átadták az RMDSZ megyei szervezete által alapított Márciusi Ifjak-díjat három kategóriában. Cseke Attila elnök mondott beszédet.Az ünneplőket Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke köszöntötte, majd Csige Sándor kolozsvári konzul közvetítette Orbán Viktor magyar miniszterelnök üzenetét.

Ünnepi beszédében Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke úgy fogalmazott: március 15-e szól a becsületről, az igazságról, a hazaszeretetről és a bátorságról. – Talán a Nemzeti dal „…rabok tovább nem leszünk…” felkiáltásával kellene ünnepelni, hiszen raboskodni nem csak egy cellában lehet, hanem rabul ejthet minket a jelenlegi felszínes világ, a saját kényelmünk, vagy akár a félelmeink, amelyek megakadályozzák, hogy elhagyjuk biztonságosnak vélt komfortzónánkat, vagy ami meggátol abban, hogy szót emeljünk magunkért, vagy azokért, akik erre nem képesek, de nagy szükségük lenne rá – mondta Cseke Attila, a továbbiakban hangsúlyozva: „sokszor igenis fel kell állni, ki kell lépni, szót kell emelni, és igen, emlékezni, ünnepelni is kell. Mindannyiunknak szerepet kell vállalnunk abban, hogy nemzetünket, örökölt szellemi értékeinket, beszélt és írott nyelvünket, hazánkat, múltunkat, történelmünket, összetartozásunkat megőrizzük. Március 15-e a szabadság ünnepe, számunkra pedig a szabadság kisebbségi jogaink tiszteletben tartását és közösségünk fejlődését jelenti. Anyanyelvhasználatot, magyar iskolát és intézményi hálót, szabad szimbólumhasználatot. Mind-mind olyan jogok, amelyeket mások szabadon gyakorolhatnak, és melyekkel mi, magyarok semmit nem veszünk el másoktól, nem lesz másoknak kevesebb, ha mi ezeket érvényesítjük és használjuk. Nem lesz gyengébb a többségi közoktatás magyar iskolák létével és működtetésével, és fakóbbak sem lesznek más nép nemzeti színei a piros-fehér-zöld magyar nemzeti színek használatától.”

Együtt

Azon meggyőződésének is hangot adott a honatya: úgy kell helyt állnunk a világban, hogy közben nem tagadjuk meg származásunkat, nyelvünket, hagyományainkat. Mert fontos tudnunk, kik vagyunk, mi a múltunk, honnan indultunk, de elengedhetetlen az is, hogy tudjuk hol vagyunk most, és hova tartunk, hova akarunk eljutni. Ehhez pedig az kell, hogy bátran reményt kovácsoljunk a reménytelenségből, utat mutassunk a káoszban, biztos horgony lehessünk a bizonytalan jövőt nézve. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha nem magányos farkasokként küzdünk, hanem együtt, mindannyian, mindennap valamit hozzáadva a közös harchoz.

A méltatásokat Szabó Ödön olvasta fel, a díjakat Cseke Attila és Horváth Béla szalacsi polgármester, a Bihar Megyei Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács frissen megválasztott új elnöke adták át. Ifjúsági rendezvény kategóriában díjat kapott a Boda Gergely vezette Vidéki Ifjúsági Szövetség (VIDIFISZ) Szabadságfeszt rendezvénye, az ifjúsági szervezet kategóriában a Zabhegyezők és a Mihai Eminescu Főgimnázium Diáktanácsa (MEDIT), a személy kategóriában pedig Rappert Edward. Ő egy 24 éves fiatalember, grafikus, zenész, a Művészeti Líceum volt diákja, aki Váradon született és Hegyközújlakon nevelkedett. Szülei magyar szellemiségben, erős nemzeti tudattal nevelték, fontos számára a magyar kultúra megőrzése, ezért is lépett közbe ösztönösen, és állította meg a lányt, aki tavaly, a december 29-ről 30-ra virradó éjszaka az RMDSZ Sas-palotabeli székháza előtt kifüggesztett magyar zászlót meg akarta gyújtani.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!