ERDON Helyi hírek

2019.03.04. 08:43

Album a Művészeti Líceumról

Pénteken az iskola dísztermében mutatták be a Nagyváradi Művészeti Líceumról készült albumot. Az ünnepséget a Nagy Viola tanárnő által vezényelt zenekar fellépése foglalta keretbe.

Pénteken az iskola dísztermében mutatták be a Nagyváradi Művészeti Líceumról készült albumot. Az ünnepséget a Nagy Viola tanárnő által vezényelt zenekar fellépése foglalta keretbe.

A megjelenteket Mihaela Bondor igazgatónő köszöntötte, megjegyezve, hogy az album az első ilyen jellegű kiadvány a Nagyváradi Művészeti Líceum életében. Bemutatta a jelen levő tanárokat, azon meggyőződésének adva hangot, hogy egy iskola több mint egy rakás tégla, hiszen a szívüket-lelküket beleadó pedagógusok egysége, felkészültsége, tudása és lelkesedése kell ahhoz, hogy jó működjön, sikeres legyen. Arra hívta fel a figyelmet: a Bihar megyei kulturális intézmények közül egyedüliként február 19-én megünnepelték Brâncuşi napját, ezért a folyosón a vele kapcsolatos alkotásokat lehet megtekinteni, a diákok felkészítő tanárai Rácz Eliza, Rácz Ervin és Jankó-Szép Noémi. Az ünnepséget keretbe foglaló, Sosztakovics 2. keringőjét játszó, Nagy Viola tanárnő által vezényelt zenekar tevékenysége pedig azért is kiemelkedő, mert a filharmonikusok mellett ez a másik reprezentatív komolyzenei zenekara Váradnak, illetve a megyének.

Az intézményvezető ezútán ismertette az oktatók és diákok munkája előtti tisztelgés és az emlékállítás mellett az iskolát népszerűsítő és protokolláris célzattal is kiadott kétnyelvű albumot, mely a saját és Nagy Gabriella igazgatóhelyettes gondolatai mellett képes leírásokat tartalmaz a különböző katedrákról és szakokról, valamint bemutatkozik benne a magyar tagozat, az Ariston kórus, a zenekar és a néptánccsoport is.

Tehetségek oázisa

Nagy Gabriella igazgatóhelyettes szerint legalábbis magyar szempontból minden bizonnyal a Művészeti Líceum „a tehetségek oázisa a régióban”. Hangsúlyozta: más általános műveltségi és egyéb tantárgyakból is jól teljesítenek, nem csak azok területén, melyek a specialitásuk, vagyis a zene és képzőművészet. Ezt bizonyítja, hogy tavaly például magyar tagozaton a legnagyobb érettségi átlaga egy művészetis diáknak volt. Van értelme tehát mindenki munkájának, a diákjai pedig értékesek, ügyesek.

Az album a Bihar Megyei Tanács Pályázatíró és -Kezelő Igazgatóságának (DDIP), valamint a szülők szövetségének támogatásával látott napvilágot, 300 példányban.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!