ERDON Helyi hírek

2019.03.13. 08:13

A városvezetés stílusát kritizálta Kirei Melinda

Tegnap délelőtt az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtóértekezletet tartott Kirei Melinda frakcióvezető, nagyváradi önkormányzati képviselő. Több témára is kitért tájékoztatójában.

Tegnap délelőtt az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtóértekezletet tartott Kirei Melinda frakcióvezető, nagyváradi önkormányzati képviselő. Több témára is kitért tájékoztatójában.

Arról számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján Kirei Melinda RMDSZ-es frakcióvezető, hogy több kérvényt tett le a polgármesteri hivatalban, melyek az önkormányzat munkájára és a költségvetés végrehajtására vonatkoznak.

A 18. században élt francia írót, filozófust, Georges-Louis Leclerc-et, Buffon grófját idézte, aki szerint a stílus maga az ember. Szerinte ez egy olyan örök érvényű igazság, mely napjainkban sem vesztett aktualitásából, vagyis ma is jellemez minden egyént, ahogyan kifejezi magát, megnyilvánul, és reagál dolgokra. Az olyan autoriter vezetők pedig, mint városunk polgármestere, akik diktatórikusan ültetik gyakorlatba az akaratukat, ugyanilyen munkamódszert írnak elő az általuk vezetett intézménynek is. Megítélésében ezzel magyarázható, hogy noha február 11-én helyi tanácsosi minőségében kérte, hogy a soros tanácsülés napirendi pontjai közt szerepeljen a megyeszékhely 2018-as pénzügyi jelentése, még azt megelőzően, hogy elfogadnák az idei költségvetést, mégse találta ezen javaslatát a határozattervezetek közt. Felvetette ezt annak tudatában, hogy az utóbbi öt évben az önkormányzat mindig először elfogadtatta az éves költségvetést, és csak később bocsátotta szavazásra az előző esztendő költségvetési gazdálkodásának a kiértékelését, holott az lenne a természetes és logikus, hogy a sorrend fordított legyen, vagyis csak az előző év zárszámadására való rálátás után körvonalazódjanak az idei várható kiadások és bevételek. „Lehet, hogy majd néhány órával a mai rendkívüli tanácsülés előtt mégis feltűnik az előterjesztések közt az indítványom, nehogy idő jusson arra, hogy netalán valamelyik helyi tanácsos átnézze és kényelmetlen kérdéseket tegyen fel, vagy esetlen kiderüljön, hogy jobban is el lehetett volna költeni a pénzt”- jegyezte meg.

Ügyvédi szerződések

Az is sérelmezte az RMDSZ-es frakcióvezető, hogy hiába javasolta az önkormányzatnak az előző tanácsülés előtt, hogy küldjön köszönőlevelet dr. Földes Béla főorvosnak elismerésképpen szakmai tevékenységéért és társadalmi szerepvállalásáért. Azt az azonnali választ kapta, hogy „hagyjuk, mert mi jobban tudjuk, majd lesz tanácsi határozat, megírjuk a levelet és elküldjük”. Ez azonban a tudomása szerint nem történt meg, most pedig már ugyebár késő, mert a súlyos beteg dr. Földes Béla azóta elhunyt.

Arra is kitért Kirei Melinda: március 11-én, hétfőn írásbeli magyarázatot kért arra vonatkozóan, hogy mennyit költ a polgármesteri hivatal jogi tanácsadói és ügyvédi szolgáltatásokra. Azt szeretné ugyanis tudni, mennyibe kerülnek az adófizetőknek azok a perek, melyeket az önkormányzat lemondatott osztályvezetők és törvénytelen módon megszüntetett munkaviszonyok miatt veszít el. Véleménye szerint fölösleges külső ügyvédi iroda szolgáltatásait igénybe venni, amikor a hivatalnak van saját jogi osztálya, ráadásul az egész folyamat átláthatatlan. Nem világos, milyen céggel kötött szerződést az önkormányzat, 2016-2018 között mi volt a bírósági végzések indoklása, és milyen perek zajlanak éppen.

Végül Kirei Melinda azt is jelezte: a sajtótájékoztatója időpontjában sem lehetett még tudni, hogy a mai rendkívüli tanácsülésen milyen előterjesztésekről kell majd szavazni, mert az önkormányzat nem posztolta ezeket a honlapján. Annyi bizonyos csupán, amit Ilie Bolojan polgármester közölt a legutóbbi közgyűlés végén, vagyis hogy be lettek még azonosítva európai uniós források, melyeket meg szeretne pályázni, és valószínűleg négy határozattervezetet kell majd jóváhagyni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!