ERDON Helyi hírek

2019.01.23. 13:55

Több mint másfél méteres a hóréteg vastagsága a hegyekben

Már legalább 10–15 éve nem volt ekkora hómennyiség a megyében, mondta el Pintér István, a Bihar Megyei Hegyimentő-szolgálat vezetője.

Már legalább 10–15 éve nem volt ekkora hómennyiség a megyében, mondta el Pintér István, a Bihar Megyei Hegyimentő-szolgálat vezetője.A Bihar-hágón (Şaua Vârtop) körülbelül 1100 méteres magasságban már másfél méteres a hóréteg vastagsága, Biharfüreden (Stâna de Vale) 1370 méteres magasságban pedig 180 centiméteres. Az újabb havazások miatt valószínűleg vannak instabil rétegek is, a látási viszonyok is romlanak.

Jótanácsok

Pintér István azt ajánlja, hogy a síelők, snowboardozók maradjanak a sípályák területén, ne hagyják el azokat; a túraútvonalakat jelenleg csak a tapasztaltabbaknak ajánlják, különféle katlanokba leereszkedni azonban nem ajánlatos. Arra is figyelmeztetnek, hogy akik a sípályákon kívül szeretnének lecsúszni, azok csoportosan menjenek, valamint kellene legyen náluk lavinajeladó, lapát stb. A fákon is nagy a hómennyiség, emiatt letörhetnek ágak, kidőlhetnek fák, mindenféle előjel nélkül, a gerincszakaszokon még mindig közepes fokozatú lavinaveszély van. Az elmúlt hétvége során volt néhány baleset a sípályán, többnyire törések. A sípályán kívül, illetve a hegyekben máshol szerencsére nem történt semmi baj.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!