ERDON Helyi hírek

2019.01.23. 13:34

Stúdióelőadások a váradi színházi seregszemlén

2019. január 22–26. között a Szigligeti Színház ad otthont a II. Mafesztnek, a Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) szakmai találkozójának. A fesztiválon hat színház tizennégy előadását láthatja a közönség, ugyanakkor workshopokra és koncertekre is sor kerül.

2019. január 22–26. között a Szigligeti Színház ad otthont a II. Mafesztnek, a Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) szakmai találkozójának. A fesztiválon hat színház tizennégy előadását láthatja a közönség, ugyanakkor workshopokra és koncertekre is sor kerül. Nagyvárad a házigazdája a 2017-ben alakult Magyar Színházi Szövetség éves színházi seregszemléjének, a MAFESZT-nek. A résztvevő társulatok – a MASZÍN alapítói, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az Aradi Kamaraszínház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház, valamint a 2018-ban csatlakozott Csíki Játékszín – művészi törekvéseikre jellemző előadásaikat hozzák el Nagyváradra; így a programban gyermek- és ifjúsági színdarabok, táncszínházi produkciók, felolvasó színházi események, stúdiótermi és nagyszínpadi előadások egyaránt helyet kaptak.

Előadások

A fesztivál második napján, január 23-án, szerdán 17 órától az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Jókai Színház koprodukciójában megvalósult Sonkamenüett című előadást láthatja a közönség. Az előadás Raymond Cousse szövegéből indul ki, de nem ragad le annál. Raymond Cousse az európai irodalom és színművészet ellentmondásos figurája, jobban ismert Európa más országaiban, mint hazájában, Franciaországban. A Stratégia két sonkára első formája regény, az ebből létrehozott monodrámát, amely tulajdonképpen egy, a vágóhídi kivégzés előtt álló, herélt kandisznó elmélkedéseit mutatja be nyersen és cinikusan, az avignoni költő, Pierre Chabert állította színpadra Cousse főszereplésével. A magyar adaptáció ebben a formában ősbemutatónak tekinthető, remek alkalmat szolgáltatva a cousse-i élethelyzet és felfogás újrafogalmazásában: milyen az, amikor az ember (vagy a disznó), különösebb előtanulmányok nélkül, Shakespeare-be oltott Beckettnek képzeli magát.

Január 24-én, csütörtökön 17 órától a Szigligeti Társulat Apátlanul című előadását tűzi műsorára a II. MAFESZT: Csehov fiatalkori drámájában az orosz szerzőre jellemző karakterek és világlátás prototípusait láthatjuk, mintegy sűrítetten érzékeltetve azt az életművön átívelő lét- és társadalomkritikát, amely érzékletesen reflektál a szellemi pusztaság emberi viszonyokat romboló hatására.

Január 25-én, pénteken 17 órától Hatházi András Jászai Mari-díjas színművész egyéni estjével, a Tizenöt próbálkozás a színészetre című előadással várja közönségét a II. MAFESZT. Az amerikai Tom Dugdale által rendezett, a többszörösen díjazott színművész improvizációira épülő előadás a színészek tudathasadásos állapotát dolgozza fel sok humorral és öniróniával, nevezetesen, hogy milyen az, amikor estéről estére hazudik és ugyanakkor igazat is mond.

A II. MAFESZT utolsó napján, január 26-án, szombaton 20 órától a Szigligeti Stúdióban, a temesvári és szatmári társulatok koprodukciójában létrejött Burundanga, avagy a maszk, a baszk és a cucc című kortárs spanyol komédiát tekinthetik meg az érdeklődők. Jordi Garcelan kortárs katalán drámaíró és műfordító színművei valós időben, egyetlen helyszínen játszódnak, lehengerlő humorral, miközben alig észrevehetően társadalmi kérdéseket kínálnak megvitatásra. Legismertebb drámája, a többszörösen díjazott A Grönholm-módszer – nemzetközi sikere mellett – az elmúlt években több hazai magyar és román nyelvű színház repertoárjában is feltűnt.

Kiegészítő programok

Január 24-én, csütörtökön 21 órától a Moszkva Kávéházban mutatja be a Tomcsa Sándor Színház Garaczi László Magyar mátrix című kocsmaszínházi előadását. A produkcióra jegyek a Moszkva Kávéházban kaphatók.

Január 25-én, pénteken, 21.30-tól a Szigligeti Stúdióban a Harag György Társulat Havi dráma című felolvasó színházi sorozatából mutatnak ízelítőt a szatmári művészek: a Balázs Attila által rendezett Tasnádi István-darab, a Paravarieté felolvasó színházi eseményre a belépés ingyenes.

A fesztivál ideje alatt a Moszkva Kávéház is számtalan eseménnyel készül, amelyek közül kiemelendő a január 25-én, pénteken 20 órától kezdődő Kiscsillag-koncert. A könnyűzenei eseményre jegyek a Moszkva Kávéházban kaphatók.

Jegyinformációk

A II. MAFESZT színházi seregszemlére jegyek a színház jegypénztárában kaphatók, amely hétköznapokon 14–19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt tart nyitva. Az előadásokról és a fesztiválról bővebben a mafeszt.szigligeti.ro oldalon, illetve a Mafeszt Facebook-oldalán olvashatnak.

Jegyárak: MAFESZT – Stúdióelőadások: teljes ár: 25 RON, kedvezményes ár (diákigazolvány és nyugdíjas-szelvény felmutatásával: 15 RON); MAFESZT – Nagytermi előadások*: zsöllye, páholyok: 25 RON, erkély: 15 RON. *Kivételt képez az Olivér! című musical; MAFESZT – Gyermekelőadások: teljes ár: 10 RON, kedvezményes (diákok): 7 RON. Az Olivér! című musical jegyárai: páholyok első két helyei: 45 RON, páholyok hátsó helyei: 40 RON, zsöllye: 30 RON, erkély: 25 RON.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!