ERDON Helyi hírek

2019.01.30. 12:30

Autópályaépítésben is nagyon alulmaradunk

Folytatódik a gyorsforgalmiút-építési hullám a következő években a határközeli magyarországi megyékben. Hajdú-Biharban befejeződött az M35-ös autópálya építése, átadták az M4 sztráda első, csomóponti szakaszát. Nálunk közben még mindig alig halad.

Folytatódik a gyorsforgalmiút-építési hullám a következő években a határközeli magyarországi megyékben. Hajdú-Biharban befejeződött az M35-ös autópálya építése, átadták az M4 sztráda első, csomóponti szakaszát. Nálunk közben még mindig alig halad.

Hajdú-Biharban befejeződött az M35-ös autópálya építése, átadták az M4 sztráda első, csomóponti szakaszát. Ezzel azonban nem fejeződött a gyorsforgalmi út építési hullám Hajdú-Biharban, hiszen a jelenlegi tervek szerint egy év múlva ismét sztrádát avatnak Biharban. Mégpedig a Berettyóújfalu és az országhatár közötti 2x2 forgalmi sávos M4 sztráda következő ütemét, amely mintegy 28 kilométer hosszúságú lesz. Ezzel az adott megyében is megvalósul a közvetlen sztrádaösszeköttetés Magyarország és Románia között. Mindezzel egyidőben előkészítés alatt van az M4 gyorsforgalmi Berettyóújfaluból Budapest felé tartó szakaszának tervezése, építésének előkészítése.

Tervezési időpontok

A jelenleg hatályos szerződés, és a tervezett ütemezés szerint az M4-es sztráda Berettyóújfalu és az országhatár közötti szakaszának építési munkák befejezési határideje 2020. január vége. A határátkelőhely az M4 autópálya projekttel egyidőben valósul meg. Komplex átkelőt építenek, a be- és kilépő irányból 10-10 ellenőrző sávval, amelyből négy-négy a személygépjárművek és a tehergépkocsik, kettő pedig a buszok ellenőrzésére szolgál majd. A román fél tájékoztatása alapján az országhatár és Bihar település közötti 5,35 kilométer hosszú szakasz, amely a DN19 országos közúthoz csatlakozik, 2020. év első felének végére készül el. Ezáltal megvalósul a két ország közötti közúti összeköttetés a határkapcsolat esetében. Azt már Vitányi Istvántól, Bihar magyarországi országgyűlési képviselőjétől tudjuk, hogy az autópálya országhatári metszéspontjától az Ártándi határátkelőig megépül egy 2x1 forgalmisávos út, mivel élő állatokat szállító teherjárművek csak Ártándnál kelhetnek át.

Sztráda később

Az M4 Püspökladány-Berettyóújfalu közötti szakaszára beérkezett ajánlatok bontására 2019. január elején került sor. A tervezési szerződést tervezetten 2019. második negyedévben lehet megkötni. Ez a szakasz 29,9 kilométer, 2x2 forgalmi sávos autópályává fejleszthető autóútként tervezik meg. A Debrecent Szegeddel összekötő M47-es gyorsforgalmi út a tanulmánytervei készülnek jelenleg. Azt már a térség polgármesteritől tudtuk meg, hogy a majdani M47-es 2x2 sávos út Gáborjánnál ágazna majd ki az M4-ből, és jelenleg három útvonalterve van. Ezek nyugatról kelet felé haladva a következők: Berettyóújfalut nyugat felől megkerülve Bakonszeg, Darvas, Szeghalom vonalon halad dél felé; a másik szerint lényegében a mostani 47-est követi; míg a harmadik az országhatár felé kanyarodva, az ottani településeket felfűzve futna Gyula irányába. A legolcsóbb a jelenlegi 47-es nyomvonalon haladó lehetne, míg a tőle nyugartra és keletre lévők újabb térségeket kapcsolnának be a gyorsfargalmiút-hálózatba.

Az országhatárhoz közel futó pedig akár alternatív útja lehetne a Romániában a határral mintegy párhuzamos főútnak. Mindeközben Romániában e témakörben ismét csak ígérgetések vannak. Az ügyvivő román szállításügyi miniszteri mandátumának legfőbb prioritása sokkal gyorsabb ütemben folytatni a sztrádaépítési szerződésekbe foglaltak gyakorlatba ültetését - jelentette ki Rovana Plumb. A szállításügyi tárca vezetésével ideiglenesen megbízott, európai alapokért felelős miniszter azt mondta, egyrészt folytatni kell azokat a munkálatokat, amelyeket 2017-2018-ban elindítottak, másrészt újabb projekteket kell elkezdeni, "hiszen van egy közlekedési mestertervünk, amelyet az Európai Bizottság is elfogadott, és amelyhez tartanunk kell magunkat, hogy legyenek autópályák Romániában". Plumb hozzátette, a sztrádák mellett vasútra, vonatokra, az utasok igényeinek megfelelő, modern vasúti kocsikra is szükség van, az ilyen fejlesztésekről szóló szerződések is kivitelezésre várnak. Rovana Plumb rámutatott, 5,8 milliárd euró áll Románia rendelkezésére a közúti, vasúti, valamint a vízi infrastruktúra fejlesztésére, az összeget már leszerződték, és mielőbb el kell kezdeni előkészíteni, majd kivitelezni a nagyszabású projekteket. A szállításügyi tárca ügyvivő vezetője úgy véli, minden jelentős projektet, minőségi befektetést legalább hároméves felkészülési időszak előz meg. Ez érvényes az autósztrádákra és a regionális kórházakra is - mondta a miniszter, hozzátéve amúgy, hogy utóbbiak felépítéséről nem mondtak le, de hosszú időt vesz igénybe a műszaki dokumentáció előkészítése. Idénre 167 kilométer autópálya átadását ígéri a kormány. Romániában 2018 során 58,4 kilométer autópályát adtak át. Ebből egyébként 21,2 kilométer – a Szászsebes-Torda és Gyalu-Magyarnádas közötti út – már voltaképpen 2017-ben nagyjából elkészült. 2018-ban egyébként 249 kilométer autópályán folytak a munkálatok, ehhez pedig még hozzájárul az a 21,6 kilométeres sztrádaszakasz, amelynek megépítéséről aláírták már a szerződést, és már állítólag idén elkezdődhetnek a munkálatok.

Térségünkben...

Ezek mellett a CNAIR 2018-ban 21 kilométer autópálya megépítésére kötött szerződést: az 5,3 kilométeres Bihar-Bors szakaszról és a 16 kilométeres bákói körgyűrűről van szó. Ehhez hozzájön még a Craiova-Slatina közötti, ősszel leszerződött 40 kilométeres gyorsforgalmi út. Késlekednek a szerződéskötések A Nagyszeben-Pitești sztráda esetében a CNAIR már 2017 júniusában versenytárgyalást hirdetett a Nagyszebent Bojcával összekötő 13 kilométeres és a Pitești-Curtea de Argeș 30 kilométeres sztrádára. A pályamunkák az összesen 560 millió eurós szerződésekre már 2017 októberében beérkeztek – azóta nem sok minden történt. A hatóságok ugyanakkor arra készültek, hogy versenytárgyalást hirdetnek meg a Curtea de Argeș és Tigveni közötti autópályára, mindezt azonban 2018-ban befagyasztották, arra hivatkozva, hogy a környezetvédelmi engedélyt újból felül kell vizsgálni. A Pitești-Comarnic-Brassó közötti sztráda esetében a CBAIR 2017 októberében aláírta ugyan a szerződést az A3 sztráda Rozsnyó-Brassó út közötti, Keresztényfalváig tartó, 6 kilométeres szakaszára, a Dăncilă-kormány azonban úgy döntött, hogy a Pitești-Comarnic-Brassó pályáját átutalja a Stratégiai és Előrejelzési Országos Bizottság hatáskörébe, amelynek a jövőben az A3-as sztráda Ploiești-Brassó és az A8-as autópálya Târgu-Nem-Iași közötti szakaszának állami-magántőke (PPP) bevonásával történő építésével kell majd foglalkoznia. A PPP-rendszer ellen azonban a civil szervezetnek, és így a Pró Infrastruktúra Egyesületnek is komoly kifogásaik vannak. 100 kilométerenként 6,3 euró A Stratégiai és Előrejelzési Országos Bizottság szerint a Ploiești-et Brassóval összekötő, 100 kilométeres sztráda 1,36 milliárd euróba kerülne. Tervek szerint már az idei évtől kezdve 100 kilométerenként 6,3 euró sztrádadíjat fizetnének a használók. A Marosvásárhely-Iași közötti A8-as gyorsforgalmi út Erdélyt Moldovával kötné össze. Tavaly ugyan, sokéves huzavona után, elkészült a Marosvásárhely-Ditró közötti 96 kilométeres szakasz megvalósíthatósági tanulmánya, amelyet azonban hamarosan felmondtak. 2018 novemberében végül a parlament törvényt hozott, amely prioritásként jelölte meg a sztráda elkészítését. 2019 elején azonban még mindig nem írták ki a versenytárgyalást.

Mennyi van?

Románia jelenleg 806,736 kilométer autópályával rendelkezik. Az A1-es, 109,66 kilométeres Bukarest-Pitești pálya még a rendszerváltás előtt épült meg. Ez a sztárda a 132,43 kilométeres Nagyszeben-Szászsebes-Szászváros-Déva és a 159,56 kilométeres Marzsina-Temesvár-Arad-Nagylak szakasszal bővült. Az A2-es autópályából elkészült a 203 kilométeres Bukarest-Cernavoda-Medgidia-Konstanca, az A3-as sztrádából a 62,79 kilométeres Bukarest-Ploiești, a 13,7 kilométeres Nyárádtő-Radnót és a 61,246 kilométeres Aranyosgyéres-Magyarnádas szakasz, az A4-esből a 22,2 kilométeres konstancai körgyűrű, az A6-osból a 11,4 kilométeres Lugosi körgyűrű, az A-10-esből a 28,75 kilométeres Torda-Nagyenyed és a A11-es sztrádából a 2 kilométeres aradi körgyűrű.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!