ERDON Helyi hírek

2019.01.21. 11:39

A szentlászlósok csapata lett az egyik I. helyezett

Január 18-20. közt szervezte meg a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a XIII. Hivatások nyomában országos hittanversenyt. Az első helyen osztozott a Tamási Áron Elméleti Líceum és a Szent László Líceum.

Január 18-20. közt szervezte meg a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a XIII. Hivatások nyomában országos hittanversenyt. Az első helyen osztozott a Tamási Áron Elméleti Líceum és a Szent László Líceum.

A tanügyminisztérium hivatalos versenykalendáriumában szereplő, idén XIII. alkalommal megszervezett országos római katolikus hittanverseny célja mindig az,hogy a fiatalok jobban megismerjék az egyháztörténelem kiemelkedő egyéniségeinek életét, illetve a működésük által az Istennek, a felebarátnak szentelt élet értékét, mélységét és szépségét.

A verseny fő témája ezúttal Boldog Apor Vilmos vértanú püspök, Boldog Batthyány-Strattmann László szemorvos és Tiszteletreméltó Kaszap István jezsuita novícius élete volt. Háromfős, IX-XII. osztályos diákokból álló csapatok mérettették meg magukat, tíz partiumi és erdélyi középiskolából. A részvétel feltétele volt, hogy a diákok készítsenek előzetesen egy maximum öt perces rögzített interjút egy pappal vagy egy szerzetessel. melyben a személyes hivatás megtalálásának útjáról, megélésének színtereiről, szépségéről, nehézségeiről, lehetőségeiről, kihívásairól kellett érdeklődjenek. Emellett az írásbeli feladatok megoldásán kívül egy-egy ötperces jelenetet (saját, vagy már létező forgatókönyv alapján) is be kellett mutatniuk, amelyben a tematikában szereplő szentek életének egy-egy eseményét elevenítették fel. A zsűri pontozta a feladatmegértést- 10%, atémafelvezetést- 50%, az előadást, a színészi játékot, a szép szakszerű beszédet-20%, valamint az időkorlát betartását- 20%.

A tulajdonképpeni versenynek a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szolgált helyszínéül, a nyitóünnepséget szombat reggel tartották a tanintézet kápolnájában. A rövid szentmisében Böcskei László megyés püspök azt emelte ki: mindig készen kell lennünk arra, hogy válaszolni tudjunk, ha Isten megszólít bennünket, illetve szerinte ez az együttlét egyúttal egy felkészülésnek, ráhangolódásnak is tekinthető Ferenc pápa május végi romániai látogatására, a helytállás, a kiállás és az öröm jegyében.

Díjkiosztás

A díjkiosztó ünnepséget ugyanaznap este tartották a Püspöki Palota dísztermében. Mielőtt azonban kiderült volna, hogy melyik iskola csapata hányadik helyen végzett, az egyházmegye főpásztora a kápolnába invitálta imádkozni a résztvevőket, arra a szent helyre, ahol 1915-ben pappá szentelték Apor Vilmost, majd közel két évtizedre rá diakónussá Bogdánffy Szilárdot. Ezután pedig Koroknyai Ottó festőművész Mátyás király Bécs előtt című alkotását is megtekintették útban visszafelé.

A díszeremben Benedek Ramóna hitoktató, főszervező köszöntött mindenkit, majd Kovács Zoltán, a román tanügyminisztérium kisebbségi főosztályának kabinetigazgatója tette ugyanezt, dr. Kovács Irén Erzsébet államtitkár asszony üdvözletét is átadva. Florin Negrutiu szaktanfelügyelő hozzászólása után Tankó Zita zsűri tag, tanfelügyelő a kisfilmeket értékelte, Nagy Gabriella történelemtanárnő, a Művészeti Líceum aligazgatója az írásbeli dolgozatokat, Zalder Éva magyartanárnő a színdarabokat, Ozsváth Judit egyetemi oktató, zsűrielnök pedig az egész napot.

A Premontrei Öregdiákok Egyesületének különdíját a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum csapata kapta, a Vasárnap katolikus hetilapét a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, a Szent László Líceum különdíját pedig a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum teológiai osztálya. Harmadik lett a gyímesfelsőloki Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum, második a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum. Az első helyen osztozott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Elméleti Líceum teológiai osztálya és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum (Aszalos Antónia, Kovács László Istvánés Pál Anasztázia, felkészítőtanár Benedek Ramóna).

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!