ERDON Helyi hírek

2018.12.19. 19:36

Nő a szemétszállítási díj

Hetven banival emelkedik 2019. január 1-től Nagyváradon a szemétszállítási díj: azaz amiért eddig személyenként 10,06 lejt kellett fizetni, az jövőre 10,76 lejbe fog kerülni.

Hetven banival emelkedik 2019. január 1-től Nagyváradon a szemétszállítási díj: azaz amiért eddig személyenként 10,06 lejt kellett fizetni, az jövőre 10,76 lejbe fog kerülni.Az emelés okait Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere magyarázta el a tegnapi tanácsülés előtti sajtótájékoztatón. Mint mondta, a szemétszállítási díjat befolyásolja a minimálbér változása, és mivel az emelkedett az idén, ezért 23 banival emelkedik a díjszabás is, ugyanakkor az inflációs ráta változása nyomán további 13 banival emelkedik a tarifa. Emellett január 1-től lépnek érvénybe a hulladékgazdálkodást szabályozó törvényeket módosító 74. számú rendelet egyes kitételei. Ez a rendelet bevezeti a körkörös gazdálkodás elvét a hulladékgazdálkodásban, melynek lényege az, hogy a hulladékot termelő lakosság is befizetővé válik a Környezetvédelmi Alaphoz. Ez Nagyváradon további 23 banis emelést jelent személyenként, így alakul ki a 10,76 lejes díjszabás. Birta kiemelte, hogy amennyiben a kormány fél évvel elhalasztja ennek az elvnek az alkalmazását, akkor a váradi önkormányzat is visszavonja a halasztás idejére ezt a költségvonzatot. A helyi tanács a szociáldemokrata frakció ellenszavazatai mellett szavazta meg az erre vonatkozó határozatjavaslatot. Ugyancsak megszavazta a tanács, igaz, a szociáldemokrata párt és az RMDSZ ellenszavazatai mellett azt, hogy 90 lejről száz lejre emelik a 3–18 év közötti fiataloknak, a nyugdíjasoknak és fogyatékos személyeknek az Őssi strandra belépést biztosító, két hónapra érvényes bérlet árát.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!