ERDON Helyi hírek

2018.12.06. 12:53

Kálvária domb: várják az ajánlatokat

Leghamarabb jövő ősszel készülhet el teljesen a nagyváradi Kálvária, mai közismertebb nevén Gomba domb, mely 2016 novemberében omlott le egy földcsuszamlás következtében.

Leghamarabb jövő ősszel készülhet el teljesen a nagyváradi Kálvária, mai közismertebb nevén Gomba domb, mely 2016 novemberében omlott le egy földcsuszamlás következtében.

A földcsuszamlás mintegy 5300 négyzetméteren tette tönkre a frissen kialakított sétányokat, az amfiteátrumot, a kilátókat és a domboldalba épített vendéglátóipari egységet is veszélyessé tette. A domboldalt ezt követően alaposabban megerősítették, ezek a statikai megerősítő munkálatok már idén tavasszal készültek, de hátra van még a felszíni térkialakítás helyreállítása. Mint azt Marius Moștól, a nagyváradi önkormányzat nemzetközi finanszírozású menedzsmentigazgatóságának a vezetőjétől megtudtuk, a térkialakítás közbeszerzési eljárása folyamatban van. Várják tehát az ajánlatokat és várhatóan jövő tavasszal hirdetnek nyertest. Azt követően készül el a műszaki terv, melynek alapján megkezdődhet a kivitelezés, amire hat hónapot szánnak. Mindent összevetve tehát, és ha minden rendben halad, akkor leghamarabb jövő év őszére készülhet el a Kálvária domb.

„Csúszások”

Ez a határidő azonban folyamatosan csúszik. Legutóbb idén augusztusban nyilatkozta azt Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere, hogy a közbeszerzési eljárás még az idén lezajlik, és jövő tavaszra már a munkálatokkal is elkészülnek. Marius Moș kérdésünkre válaszolva elmondta azt is, hogy a domboldal nagyjából ugyanúgy fog kinézni, mint a leomlás előtt: helyreállítják a sétányokat és a kilátókat, újraépítik az amfiteátrumot, ezek mellett megjavítják a megrongálódott elektromos hálózatot, fákat, cserjéket ültetnek, öntözőrendszert hoznak létre. Azt már korábban többször is kijelentették a váradi városvezetők, hogy miután teljesen elkészül a Gomba domb felújítása, akkor fogják behajtani a munkálatok költségeit azokon, akik felelőssé tehetők az első munkálat kudarcáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!